.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 16:10

Silver Arrow by Roy Builder – Ένα ελληνικό custom διαμάντι

Μία βιονική, εξωγήινη θα έλεγε κανείς δημιουργία, από έναν βραβευμένο σε παγκόσμιο επίπεδο Έλληνα εμπνευστή και κατασκευαστή, ακόμα ένα μοναδικό κομμάτι για έναν πολύ τυχερό ιδιοκτήτη στην Μυτιλήνη. Το είδαμε από κοντά, το ακούσαμε, το μυρίσαμε, το οδηγήσαμε και αυτή είναι η εμπειρία μας. 

Ακούγοντας το όνομα Roy Builder, όσοι ασχολούνται με το customizing μοτοσυκλετών ξέρουν με τι έχουν να κάνουν. Για όσους όμως δεν γνωρίζουν, ας κάνουμε μια μικρή εισαγωγή: Ο Roy Builder δεν είναι οποιοσδήποτε customizer και builder, αφού η δουλειά του έχει αναγνωριστεί και σε παγκόσμιο επίπεδο: Το 2016, ο Roy είχε άμεση εμπλοκή με την δημιουργία της Harley-Davidson Nyx της αντιπροσωπείας H-D Athena, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό Battle of the Kings, ως η κορυφαία από 12 προτάσεις δημιουργών από άλλες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι, όταν ο Roy πιάνει εργαλεία, οι δημιουργίες του συγκλονίζουν.

To «Silver Arrow» που βλέπουμε εδώ, είναι μια νέα δημιουργία του Roy, που ξεκίνησε από το πάντρεμα μίας ανάθεσης ενός custom racer, μαζί με κάτι «ξεχασμένα» σχέδια του Roy. Πιο συγκεκριμένα, ο πελάτης ζήτησε από τον Roy, μία café racer, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ο Roy, ξεκινώντας την δημιουργική διαδικασία, αναμόχλευσε το σχέδιο ενός ρεζερβουάρ, που είχε κάνει παλαιότερα, και ξεκίνησε να φαντάζεται «Μεσαίωνα, ιππότες, πανοπλίες, σπαθιά, πολεμιστές, γυμνό μέταλλο», όπως μας είπε και ο ίδιος. Το σχήμα της ουράς, που θυμίζει ασημένιο βέλος, είναι και αυτό που βάφτισε την μοτοσυκλέτα.  

Το ρεζερβουάρ, η ουρά, το μούτρο αλλά και η καρίνα είναι διαμορφωμένα στο χέρι, από λαμαρίνα πάχους 1,25 χιλιοστών. Χειροποίητο είναι και το μοναδικό «υποπλαίσιο» που ουσιαστικά είναι ένας σωλήνας, ο οποίος υποστηρίζει πλήρως την σέλα του αναβάτη, που θυμίζει... ποδηλάτου! Στην ερώτηση για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάρει μορφή μια τέτοια κατασκευή, ο Roy μας είπε: «Σκέψου ότι η ουρά, κατασκευαστικά, χρειάστηκε τρεις ημέρες. Το ρεζερβουάρ, μία εβδομάδα. Όμως, πριν καταλήξουμε και πιάσουμε μέταλλο και εργαλεία, χρειάστηκαν μήνες και χρόνια έμπνευσης και σχεδίασης. Αν είσαι κάθε μέρα πάνω στο ίδιο project, για να κατασκευάσεις ένα τέτοιο μηχανάκι, θέλεις περίπου έναν χρόνο. Αλλά αυτό συνήθως δεν γίνεται, για πολλούς λόγους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με περίπου 2μιση χρόνια, από την ανάθεση στην ολοκλήρωση».

Ο κινητήρας που χρησιμοποίησε ο Roy, είναι 4κύλινδρος σε σειρά και αεροελαιόψυκτος, προερχόμενος από ένα Yamaha XJR 1300 του 2006. Η τροφοδοσία γίνεται από καρμπυρατέρ και η ανάφλεξη είναι ηλεκτρονική, κρυμμένη επιμελώς στο εσωτερικό του «ρεζερβουάρ», το οποίο διαθέτει χώρο και για τον εγκέφαλο των ψηφιακών διακοπτών και του οργάνου, από την Motogadget. Το πλαίσιο είναι «σχεδόν» εργοστασιακό, καθώς ο Roy χρειάστηκε να κάνει μετατροπές στο πίσω μέρος για την τοποθέτηση ενός θηριώδους ψαλιδιού και ultra-wide ελαστικού, ενώ η μπαταρία είναι... κρυμμένη ανάμεσα στους σωλήνες του ψαλιδιού, στο δικό της ιδιαίτερο διαμέρισμα! Μάτια βγάζουν και οι εξατμίσεις, προφανώς διαμορφωμένες στο χέρι και με μία μοναδική κούρμπα, που ανεβαίνει προς τα επάνω και στην συνέχεια κατεβαίνει ξανά, ώστε να είναι σωστό και το μήκος των αυλών για την λειτουργία του κινητήρα.

Στα περιφερειακά, τα πάντα... γυαλίζουν premium, με τον Roy να δηλώνει ότι η μοτοσυκλέτα «φορά ό,τι ακριβότερο υπάρχει στην αγορά». Μιλάμε για αναρτήσεις Ohlins εμπρός και πίσω, τρόμπες φρένου Brembo εμπρός και πίσω, με Brembo δαγκάνες εμπρός, ενώ η πίσω δαγκάνα είναι μία Harrison Billet-6, εξαπίστονη! Οι τροχοί είναι καταλόγου Harley-Davidson και φορούν ελαστικά Avon Cobra, ενώ όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο Roy τοποθέτησε όργανο και διακόπτες της Motogadget, αλλά και σύστημα ασύρματης εκκίνησης – keyless. Άλλα αξιοσημείωτα περιφερειακά, περιλαμβάνουν το τιμόνι Fatbar της Renthal, αλλά και τα γκριπ της Barracuda

Βασικότατο τμήμα της κατασκευής; Να είναι η μοτοσυκλέτα οδηγήσιμη και ασφαλής. Οπωσδήποτε, δεν μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα καθημερινής χρήσης, ούτε καν βόλτας, αλλά για μία ειδική κατά παραγγελία δημιουργία που επιφέρει συμβιβασμούς στο κομμάτι της άνεσης και της εργονομίας. Αυτό το παραδέχεται και ο Roy, εξηγώντας μας ότι -προφανώς- σε μία τέτοια προσέγγιση, δεν πας για την εργονομία, αλλά για τα looks και την μοναδικότητα. Το ότι μπορείς να την οδηγήσεις όπως και να έχει, είναι ακόμα ένα προσόν.

Αυτό το διαπιστώσαμε και εμείς ανεβαίνοντας στην μοτοσυκλέτα – η θέση οδήγησης της είναι πολύ επιθετική και έχει κάποιες... απαιτήσεις από εσένα και τα χέρια του. Όμως μόλις εκκινείς τον 4κύλινδρο κινητήρα, ξεχνάς τα πάντα: Σπλαχνικός, ωμός, εκκωφαντικός ήχος από τις custom εξατμίσεις αλλά και από τον ίδιο τον κινητήρα, που τον νιώθεις να εργάζεται και να δονείται σαν να τον κρατάς στα χέρια σου. Οι επιταχύνσεις είναι σίγουρα πολύ δυναμικές αν το επιθυμείς, όπως και η πέδηση χάρη στα over-the-top φρένα, ενώ το ζύγισμα που έχει πετύχει ο Roy είναι πολύ καλό, με αποτέλεσμα το Silver Arrow να μην σου φαίνεται βαρύ ανάμεσα στα πόδια σου. Εννοείται ότι η οδηγική μας εμπειρία ήταν πολύ μικρή, καθότι η μοτοσυκλέτα έχει ήδη πουληθεί – και κανείς δεν θα ήθελε, να παραλάβει την νέα του μοτοσυκλέτα έστω με ένα μικρό σημάδι από το φερμουάρ του παντελονιού του δοκιμαστή...

Ένα είναι βέβαιο – Είχαμε το προνόμιο να δούμε, και να οδηγήσουμε, μία μοτοσυκλέτα μοναδική όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Ο Roy Builder κατάφερε να ξεχωρίσει και πάλι και η «Silver Arrow» σίγουρα τραβά τα βλέμματα στην Μυτιλήνη και εμείς ευχόμαστε, καλά χιλιόμετρα στον ιδιοκτήτη της και καλές δουλειές στον Roy!

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 16:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon