.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 12:53

Τεχνική ανάλυση – Νέο SYM ADXTG 400 2025

Το επόμενο βήμα, σε όλα τα επίπεδα – Τα μυστικά του νέου Adventure/Crossover μοντέλου της SYM, γιατί πρόκειται ίσως για το πιο εξελιγμένο scooter της ιστορίας της και πόσο κοντά είναι με μία μοτοσυκλέτα.

Η SYM επέλεξε την χώρα μας για να παρουσιάσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το νέο ADXTG 400. Όπως θα είδατε και στα ανάλογα post μας στα κοινωνικά δίκτυα από το πρωί, μιλάμε για ένα νέο crossover scooter, με την SYM να μπαίνει και αυτή δυναμικά στην κατηγορία που σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία.

Η στρατηγική της SYM ήθελε κινητήρα μεσαίου κυβισμού και όχι «μεγάλου» -όπως, για παράδειγμα, του Honda X-ADV και των 750 κυβικών του. Εδώ μιλάμε για έναν μονοκύλινδρο 4χρονο, κυβισμού 399 κ.εκ., με απόδοση που δηλώνεται στου 35 ίππους/7.000 στροφές και ροπή 3,8 kgm/5.500 στροφές. Ο κινητήρας είναι εντελώς νέος και, ίσως σημαντικότερα από οτιδήποτε άλλο για το νέο scooter, είναι τοποθετημένος κεντρικά και άκαμπτα στο πλαίσιο και δεν αποτελεί μέρος της πίσω ανάρτησης. Με αυτό τον τρόπο, προφανώς μειώνεται το μη αναρτώμενο βάρος πίσω, η ελευθερία σχεδίασης της ανάρτησης πίσω είναι μεγαλύτερη, ενώ και η κατανομή μαζών προσεγγίζει καλύτερα το ιδανικό.

Αρκετές νέες τεχνολογίες έλκουν το ενδιαφέρον στο νέο μοτέρ – ας ξεκινήσουμε από το Hyper-VVS, το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των 4 βαλβίδων του. Χρησιμοποιεί δύο προφίλ εκκεντροφόρου για τις βαλβίδες εισαγωγής, υψηλό και χαμηλό για τα αντίστοιχα φάσματα στροφών, ενώ η εναλλαγή γίνεται μέσω πίεσης λαδιού και ενεργοποίησης μίας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας, από την ECU. Σύμφωνα με την SYM, με το Hyper-VVS επετεύχθη αύξηση ισχύος στα χαμηλά κατά 7%, και στα ψηλά κατά 11%, ενώ το 90% της ροπής είναι διαθέσιμο στις 4.500 στροφές.

Δίνοντας «αβάντα» και στην off-road πλευρά της αποστολής του ADXTG, η SYM εξόπλισε το νέο μοτέρ με ημίξηρο κάρτερ (semi-dry sump), προφανώς για καλύτερη λίπανση του κινητήρα σε όλες τις συνθήκες αλλά και αύξηση της απόστασης του από το έδαφος. – συνολικά στα 760 χιλιοστά. Το μοτέρ χρησιμοποιεί δύο αντικραδασμικούς άξονες για εξομάλυνση της λειτουργίας του, ενώ ξεχωρίζει η επιλογή πολύδισκου συμπλέκτη, υγρού τύπου και αυτόματης λειτουργίας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η CVT μετάδοση βρίσκεται στο εσωτερικό του κινητήρα και η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα. Την προστασία του μοτέρ αναλαμβάνει ποδιά (στον βασικό εξοπλισμό), ενώ το φιλτροκούτι βρίσκεται μπροστά και ψηλά, για την εξασφάλιση του καθαρότερου δυνατού αέρα εισαγωγής.

Πάμε τώρα στα της δομής. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, υψηλής αντοχής και μειωμένου βάρους, ενώ το ψαλίδι είναι αλουμινένιο και κατά 20% μακρύτερο από αυτό του MAXSYM TL – διατηρώντας όμως το ίδιο βάρος, στα 7 κιλά. Το μπροστινό σύστημα χρησιμοποιεί αλουμινένιες τιμονόπλακες και ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου 41 χιλιοστών. Το συνολικό βάρος του μοντέλου ανακοινώνεται στα 213 κιλά με όλα του τα υγρά. Η πίσω ανάρτηση φέρει μοχλικό και μονό αμορτισέρ, μια σαφώς καλύτερη επιλογή από π.χ. ζεύγος αμορτισέρ ή απευθείας έδραση του τελευταίου στο ψαλίδι, προσφέροντας προφανώς μεταβλητή σκληρότητα λειτουργίας ανάλογα με τις συνθήκες. Οι διαδρομές των αναρτήσεων αγγίζουν τα 140 χιλιοστά εμπρός και τα 115 χιλιοστά πίσω, με τροχούς 15 και 14 ιντσών αντιστοίχως. Ξεπερνά τα 1.500 χιλιοστά το μεταξόνιο (1.535) με ότι αυτό συνεπάγεται υπέρ της γενικότερης σταθερότητας.

Την πέδηση, αναλαμβάνουν ένας δίσκος σε κάθε τροχό – 275 χιλιοστά εμπρός, 233 πίσω, με δαγκάνες 4 και 2 εμβόλων αντίστοιχα. Το ABS αποτελείται από την μονάδα 10.3 της Bosch και είναι προγραμματισμένο και για off-road χρήση, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει απενεργοποίηση του για πίσω και μειωμένη επίδραση εμπρός, στην οδήγηση σε χωμάτινα κομμάτια. Παράλληλα, μπορεί να απενεργοποιηθεί και το Traction Control που φέρει το ADXTG.

Τέλος αξίζει μία αναφορά και στο κομμάτι άνεσης-πρακτικότητας. Για την θέση οδήγησης έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία τόσο στην άνεση, όσο και στην ορθή εργονομία για οδήγηση και εκτός δρόμου. Το ύψος σέλας ανέρχεται στα 790 χιλιοστά, το τιμόνι τύπου μοτοσυκλέτας είναι ρυθμιζόμενο, ενώ το πάτωμα έχει αυξημένες διαστάσεις για υποστήριξη των ποδιών και σε καθιστή, αλλά και όρθια οδήγηση. Κινητήρας, ρεζερβουάρ και μπαταρία, όλα κεντρικά τοποθετημένα, βοηθούν στην ιδανική κατανομή βάρους, η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη σε ένα εύρος 92 χιλιοστών, ενώ στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται χούφτες τιμονιού. Ρυθμιζόμενες είναι και οι μανέτες φρένων, αριστερά και δεξία. Το αφρώδες της σέλας υπόσχεται αντοχή αλλά και άνεση στις μεγάλες διαδρομές, ενώ κάτω της βρίσκεται χώρος 32 λίτρων. Το αν χωρά κράνος full-face θα το διαπιστώσουμε στην πρώτη του δοκιμή, αύριο.

Ο φωτισμός είναι Full LED, η οθόνη ενδείξεων είναι τύπου LCD, ενώ το σύστημα εκκίνησης είναι Keyless, με ασύρματο κλειδί και κεντρικό μπουτόν ενεργοποίησης. Προσέξαμε και μία παροχή ρεύματος USB, κεντρικά τοποθετημένη ακριβώς κάτω από το κεντρικό Power Button.

Περισσότερα στα «επί της πράξεως» για το νέο μοντέλο θα ακολουθήσουν, μετά την οδηγική μας δοκιμή στην όμορφη Νότια Αττική, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 13:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon