.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 20:41

Energica - Στο χείλος της χρεοκοπίας;

Διάφορα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Energica Motors βρίσκεται στα πρόθυρα του.. κανονιού, έχοντας ήδη απολύσει υπαλλήλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Energica συνεδρίασε την Παρασκευή χωρίς να λάβει απόφαση και έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκ νέου. Εάν η Energica καταρρεύσει, όπως φαίνεται πιθανό, θα ακολουθήσουν ενδεχομένως και άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών μοτοσυκλετών υψηλής απόδοσης που δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Energica είχε κάποια πραγματική επιτυχία, τόσο στην παραγωγή καταναλωτικών μοντέλων που κέρδισαν αναγνώριση όσο και στην επιτυχή προμήθεια αγωνιστικών μοτοσυκλετών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE σε συνδυασμό με το MotoGP, από το 2019 έως το 2022.

Αυτή η επιτυχία είναι μέρος του λόγου για τον οποίο στην Ιταλία το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει τη μητρική εταιρεία της Energica, την Ideanomics με έδρα τις ΗΠΑ, μια εταιρεία με ασταθή ιστορία. Η Ideanomics αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Energica τον Μάρτιο του 2022 και επί του παρόντος κατέχει περισσότερο από το 70% της ιταλικής εταιρείας. Οι αρχικοί ιδρυτές της Energica και άλλα μέλη της διοίκησης κατέχουν τα υπόλοιπα.

Η Ideanomics δεν ήταν όμως μια σταθερή εταιρεία, έχοντας αλλάξει εντελώς το επιχειρηματικό μοντέλο και το όνομά της περισσότερες από μία φορές. Παλαιότερα, συμμετείχε σε δραστηριότητες όπως διαδικτυακό τηλεοπτικό υλικό (!) και έπειτα εμπορία πετρελαίου αλλά επί του παρόντος, η εστίασή της είναι η προώθηση της μετατροπής σε ηλεκτρικά οχήματα. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, ο πρώην Οικονομικός Διευθυντής και ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος κατηγορήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ότι παρείχαν ψευδείς οικονομικές πληροφορίες σε επενδυτές το 2017 έως το 2019, προτού η Ideanomics αποκτήσει πλειοψηφικό συμφέρον της Energica. Η SEC διευθέτησε το θέμα και ο Zheng Wu, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, πλήρωσε 3,56 εκατομμύρια δολάρια σε ποινές και τόκους. Ο πρώην CFO και ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος πλήρωσαν πρόστιμο 75.000 δολαρίων ο καθένας και η εταιρεία πρόστιμο 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την εποχή που η Ideanomics εξαγόρασε την Energica, η μετοχή της είχε ήδη μειωθεί κατά περίπου 80% από την κορύφωσή της. Έκτοτε, έχει πέσει κατακόρυφα και έχει διαγραφεί από το NASDAQ. Η Ideanomics άργησε να υποβάλει ορισμένες από τις οικονομικές της εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας έκθεσής της για το 2023. Και ενώ πολλοί στην Ιταλία κατηγορούν για την επισφαλή κατάσταση της Energica την αποτυχία της Ideanomics να παράσχει χρηματοδότηση, η πραγματικότητα είναι ότι η Ideanomics δεν έχει χρήματα, σύμφωνα με αυτήν την ετήσια έκθεση. Η εταιρεία ανέφερε ζημία 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και μόλις 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Ακόμα ωστόσο κι αν η Ideanomics δεν αντιμετώπιζε μια σοβαρή κρίση ρευστότητας, δεν είναι σαφές ότι η εταιρεία θα επένδυε πολλά για να αυξήσει την παραγωγή της Energica. Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις αναφέρουν ότι επικεντρώνεται στην τοπική παράδοση, στις επιλογές μεταφοράς και στους εμπορικούς στόλους ως την καλύτερη ευκαιρία. Όλα τα μοντέλα της Energica κοστίζουν μεταξύ 20.000 και 30.000 δολάρια στην Αμερική, επομένως δεν αποτελούν πιθανή επιλογή για την παράδοση σε.... πακέτο. Και ενώ το τμήμα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών παρείχε τα περισσότερα από τα έσοδα της Ideanomics το 2023 από οποιοδήποτε άλλο τμήμα, παρόλα αυτά έχασε χρήματα.

Με άλλα λόγια, η κρίση της Energica είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη ότι κανείς δεν μπόρεσε να δείξει ότι η κατασκευή ακριβών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών υψηλής απόδοσης είναι μια βιώσιμη επιχείρηση, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Οι Lightning και Damon είναι άλλα παραδείγματα εταιρειών με πρωτότυπα υψηλής απόδοσης που δεν κατάφεραν να παράγουν σε κανέναν αριθμό και να παραδώσουν στους καταναλωτές. Οι πωλήσεις του LiveWire One έχουν επιβραδυνθεί σταδιακά, ενώ έχουμε δει μερικές εντυπωσιακές επιδόσεις σε αγωνιστικές πίστες και σε μικρότερο βαθμό στα χέρια των ιδιοκτητών από αρκετές από αυτές τις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες υψηλών επιδόσεων, δεν έχουμε δει κανέναν να το κάνει επικερδώς.

Ένας κατασκευαστής όπως η Energica είχε πραγματικά λαμπρές προοπτικές, δεν θα δεχόταν πρόθυμα να τον εξαγοράσει μια εταιρεία που δεν μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να πουλήσει τηλεοπτικό υλικό ή να διαπραγματευτεί συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, μια εταιρεία με ήδη πτωτική τάση κατά τον χρόνο της εξαγοράς. Στην ετήσια έκθεσή της, η Ideanomics απαριθμεί την Energica ως μια επιχείρηση που "κρατείται προς πώληση", επομένως φαίνεται ότι δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε την πρόθεση να συνεχίσει την Energica...

Πηγή: revzilla.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon