.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 15:28

Πατέντες για... εξάχρονο κινητήρα κατέθεσε η Porsche

Μια ριζοσπαστική ιδέα από το γερμανικό εργοστάσιο, που παντρεύει όσα ξέρουμε για τους τετράχρονους και τους δίχρονους κινητήρες!

Τεχνικά σχέδια από αίτηση για πατέντα της Porsche έχουν δει, τις τελευταίες ώρες, τα φώτα της δημοσιότητας και για καλό λόγο – η γερμανική εταιρεία προτείνει... τον εξάχρονο κινητήρα, ένα «πάντρεμα» τεχνολογίας από τους τετράχρονους και τους δίχρονους κινητήρες.

Πάμε να δούμε συνοπτικά πως γίνεται αυτό: Για να επιτευχθεί ο κύκλος λειτουργίας αυτού του κινητήρα, η Porsche έχει σχεδιάσει ένα πολύ ιδιαίτερο σύστημα κίνησης του στροφαλοφόρου, που κάνει χρήση πλανητικών γραναζιών και έκκεντρου κάτω πείρου μπιέλας, εισάγοντας με αυτό τον τρόπο δύο θέσεις άνω και κάτω νεκρού σημείου. Στα τοιχώματα του κυλίνδρου, διακρίνουμε θυρίδες αέρα τύπου «δίχρονων», που παίζουν τον ρόλο τους στον κύκλο λειτουργίας.

Αυτός, θα έχει ως εξής: Εισαγωγή, πρώτη συμπίεση και πρώτη καύση, ενώ την στιγμή εκείνη το έμβολο θα κατεβαίνει στο πιο χαμηλό «κάτω νεκρό σημείο», ανοίγοντας τις θυρίδες από τις οποίες θα γίνεται εισαγωγή νέου, φρέσκου αέρα. Στην συνέχεια, θα ακολουθεί η δεύτερη συμπίεση, με νέο καύσιμο να ψεκάζεται άμεσα στον θάλαμο, κατόπιν η δεύτερη καύση και ένας χρόνος εξαγωγής. Ίσον, έξι.

Με αυτό τον τρόπο, η Porsche θέλει να μελετήσει την εξαγωγή ακόμα περισσότερης ισχύος από τους κινητήρες και να «συνεχίσει την εξέλιξη τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ίδια της τα κείμενα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι, με την εισαγωγή νέου αέρα χωρίς την εξαγωγή των καυσαερίων από τον προηγούμενο κύκλο, ίσως «καθαρίζουν» σε ένα βαθμό και οι εκπομπές ρύπων, κάνοντας λίγη από την δουλειά που συνήθως κάνει ο καταλύτης. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αν δεν δοκιμαστεί επαρκώς μία τέτοια ιδέα, δεν μπορεί να ξέρει κανείς οριστικά. Βάλτε στην εξίσωση και την ιδιαίτερα αυξημένη πολυπλοκότητα ενός τέτοιου κινητήρα και πάμε σε μία σίγουρα ενδιαφέρουσα ιδέα, που όμως πρέπει να δοκιμαστεί.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 15:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon