.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 10:38

Bosch – Έρχονται οι μοτοσυκλέτες που θα σταματούν και θα ξεκινούν μόνες τους

To νέο σύστημα ραντάρ και ηλεκτρονικών 6ου επιπέδου θα κάνει το ντεμπούτο του στο «νέο μοντέλο KTM Super Adventure» που έρχεται για το 2025.

Η Bosch ανέλυσε περαιτέρω την νέα της συνεργασία με την KTM, προετοιμάζοντας μας για την άφιξη νέων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας-υποβοήθησης για τις μοτοσυκλέτες του μέλλοντος. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η KTM, το νέο σύστημα ραντάρ, με την ονομασία ARAS 2ης γενιάς, θα έχει πολύ μεγαλύτερα «δικαιώματα» πάνω στην μοτοσυκλέτα, αφού θα μπορεί να την ακινητοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ενισχύει την πέδηση αν κρίνεται απαραίτητο, να ειδοποιεί τα άλλα οχήματα με παρόμοια συστήματα αλλά και να εκκινεί την μοτοσυκλέτα από στάση, ακολουθώντας την κυκλοφορία!

Η Bosch αναφέρει ότι το σύστημα θα εξοπλίσει το «νέο KTM Super Adventure με το κιβώτιο ταχυτήτων AMT», τοποθετώντας σαφώς το πλάνο της για το ARAS 2ης γενιάς, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το αυστριακό εργοστάσιο. O πρόεδρος του τμήματος δικύκλων και μηχανοκίνητου αθλητισμού της KTM, Geoff Liersch, δήλωσε: «Νομίζω ότι και οι δύο εταιρείες έχουμε μία ξεκάθαρη κατανόηση του ότι θέλουμε να ωθήσουμε την τεχνολογία όσον αφορά την ασφάλεια, αλλά με έναν τρόπο που δεν θα αφαιρεί από την απόλαυση της οδήγησης μοτοσυκλέτας».

Η νέα σουίτα ARAS 2ης γενιάς θα περιλαμβάνει Adaptive Cruise Control, σύστημα υποβοήθησης οδήγησης σε ομάδα GRA – Group Assist Ride, με στόχο την ευκολότερη και ασφαλέστερη οδήγηση σε σχηματισμό, σύστημα Stop & Go, που θα αναλαμβάνει την ακινητοποίηση και την εκκίνηση της μοτοσυκλέτας σε συνθήκες έντονης κίνησης, αλλά και το σύστημα Emergency Bake Assist, που θα ενισχύει την δύναμη φρεναρίσματος αν χρειάζεται. Φυσικά, το σύστημα Stop & Go είναι αυτό που θα συζητηθεί και περισσότερο: Αλήθεια, ποιος αναβάτης ζήτησε από την μοτοσυκλέτα να σταματά και να ξεκινά μόνη της στην κίνηση; Ιδίως και με το σύστημα αυτόματου κιβωτίου (χωρίς αυτό, προφανώς δεν θα λειτουργούσε),  γίνεται ακόμη πιο εύκολο για τον αναβάτη, χωρίς την ανάγκη έξτρα ηλεκτρονικών.

Στόχος της Bosch, όπως συγκεκριμένα αναφέρει, είναι να «φέρει το σύστημα έναντι 10 δολαρίων, σε κάθε μοτοσυκλέτα, γιατί τότε θα μπορούν να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στα στατιστικά ατυχημάτων. Ρεαλιστικά, δεν θα γίνει μέσα σε 5 λεπτά, αλλά και το ABS είχε μία παρόμοια ιστορία. Στην αρχή, τα συστήματα ήταν πανάκριβα, αλλά τώρα έχουμε πέσει σε μία αποδεκτή τιμή και ακόμη και σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ινδία, υπάρχει ζήτηση ακόμα και για μοτοσυκλέτες κάτω από 125 κυβικά».

 

Πηγή-εικόνες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 10:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon