.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 12:06

Μια νέα μέθοδος ανακύκλωσης μπαταριών ίσως αλλάξει το παιχνίδι για την ηλεκτροκίνηση

Η ανακάλυψη έρχεται εν μέσω σχετικής αβεβαιότητας για την εδραίωση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η βεβαιότητα της επικράτησης της ηλεκτροκίνησης στα οχήματα έχει, για πολλούς, καταρρεύσει – χάρη στις σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο «πράσινα» και καθαρά είναι αυτά, τελικά. Οι μπαταρίες και η ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση τους είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που τα ηλεκτρικά οχήματα αντιμετωπίζουν ακόμα. Τώρα, μία ερευνητική ομάδα από την Αμερική, ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μία νέα μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τομέα, με στόχο την μείωση του κόστους αλλά και του περιβαλλοντικού αντικτύπου της ανακύκλωσης μπαταριών.

Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος χρησιμοποιεί την ανακάλυψη του ότι αν απορρίματα μπαταριών θερμανθούν σε θερμοκρασίες κοντά στις 2.200 βαθμούς Κελσίου, αλλάζει σημαντικά η δομή των υλικών τους, σε βαθμό που επιτρέπει ευκολότερο διαχωρισμό και καθαρισμό των πρώτων υλών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το κοβάλτιο, ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις μπαταρίες, έδειξε μαγνητικές ιδιότητες που επιτρέπουν την καλύτερη απομόνωση του για χρήση εκ νέου. Την ανακάλυψη δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο Rice, που εδρεύει στο Houston του Texas.

Πέρα από την δημιουργία ολοένα και καλύτερων μπαταριών, με μεγαλύτερη χωρητικότητα και καλύτερα χαρακτηριστικά απόδοσης-φόρτισης, είναι σαφές ότι οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν σημασία και στα χαρακτηριστικά ανακύκλωσης/περιβαλλοντικής φιλικότητας των μπαταριών, διότι έχει αποδειχθεί ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα... δεν είναι αθώα. Θα αλλάξει άραγε τελικά το σκηνικό ή... πετρέλαιο για πάντα;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 12:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon