.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 16:55

Μίνι τεχνικό – Γιατί η Ducati απέρριψε το μονόμπρατσο στην νέα Panigale V4 2025

Τυχαίο, το ότι καμία μοτοσυκλέτα MotoGP δεν έχει μονόμπρατσο;

Από εχθές το βράδυ και την παρουσίαση της Ducati Panigale V4 2025 (αν τυχόν την χάσατε, λινκ εδώ), τα μισά σχόλια που διαβάζεις στα κοινωνικά δίκτυα έχουν να κάνουν με την έλλειψη του μονόμπρατσου ψαλιδιού. Τόσο φανατική είναι η βάση οπαδών που ένα «Ducati Trademark» χαρακτηριστικό έχει συγκεντρώσει, που πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι… δεν θα αγοράσουν, χωρίς μονόμπρατσο. Κι όμως, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η Ducati πήρε αυτή την απόφαση… για δεύτερη φορά, αξίζει να σημειωθεί, τα τελευταία 30 χρόνια.

Το μονόμπρατσο ψαλίδι, μια πάλαι ποτέ αγωνιστική λύση το ίδιο, εξυπηρετούσε τον σκοπό των ταχύτερων αλλαγών ελαστικών στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων του παρελθόντος. Ναι, η επιρροή του στην εμφάνιση των μοτοσυκλετών στις οποίες χρησιμοποιήθηκε ήταν καταλυτική – σκεφτείτε όχι μόνο τα Ducati, αλλά και τα MV Agusta, αλλά και τις Honda VFR/RVF της δεκαετίας του 80 – όμως σε τεχνικό επίπεδο το μονόμπρατσο είναι πονοκέφαλος! Και αυτό, διότι είναι βαρύτερο από ένα συμβατικό ψαλίδι, ενώ φέρνει ασυμμετρίες στην κατανομή του βάρους αλλά και στην δυναμική του πλαισίου, κάνοντας δυσκολότερο το στήσιμο της μοτοσυκλέτας.

Χαρακτηριστική της κατεύθυνσης που ακολούθησε η Ducati, είναι η διαφορά σε βάρος που έχει το νέο, συμβατικό ψαλίδι της Panigale MY2025, σε σχέση με το μονόμπρατσο: Μείον 3,8 κιλά από το ψαλίδι (σε μία συνολική δίαιτα της μοτοσυκλέτας κατά 3,27 κιλά, μπορεί να πει κανείς ότι το ψαλίδι έπαιξε τον κύριο ρόλο στην μείωση του βάρους της Panigale MY25!), αλλά και αύξηση στρεπτικής ακαμψίας του ψαλιδιού κατά 37%!

Τα πλεονεκτήματα του δίμπρατσου ψαλιδιού δεν μπορούν να αγνοηθούν και σε αγωνιστικές εφαρμογές: Στο MotoGP, δεν υπάρχει ούτε μία μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί μονόμπρατσο ψαλίδι, ενώ και στα WSBK ουσιαστικά μόνο η Ducati συνέχιζε, μέχρι τώρα, σε αυτή την κατεύθυνση. Όσο για το θέμα ταχύτερης αλλαγής ελαστικών, προφανώς δεν απασχολεί σε καμία περίπτωση τα paddocks, όπως παλιότερα…

Βέβαια, η Ducati είναι… η Ducati και το σχήμα του κατά τα άλλα συμβατικού ψαλιδιού, έχει και τις ιδιαιτερότητες του. Πιο συγκεκριμένα, το «σκάλισμα» που έπρεπε να υποστεί στην δεξιά πλευρά του, ώστε να περάσουν οι αυλοί της εξάτμισης. Έφτιαξε η Ducati την καλύτερη Panigale της ιστορίας; Οι δοκιμές και η ιστορία θα μας δείξει… αν και είμαστε σίγουροι ότι οι αγοραστές της, το πιστεύουν ήδη.

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε και την... άλλη πλευρά. Η Ducati, με την παρουσίαση της 999, το 2003, και πάλι είχε δοκιμάσει την τύχη του δίμπρατσου ψαλιδιού. Τότε, και σε συνδυασμό με την εντελώς αντισυμβατική και... αντί-Ducati αισθητική του 999 δια χειρός Pierre Terblanche, η νέα μοτοσυκλέτα είχε προκαλέσει σωρεία αρνητικών αντιδράσεων. Όταν ήρθε το 1098, το 2007, το... μονόμπρατσο ψαλίδι είχε επιστρέψει. Αν μη τι άλλο, η Ducati τότε υποχώρησε σε πολλά επίπεδα, στην πίεση των fans της. Η ιστορία θα δείξει, αν αυτό θα γίνει ξανά... 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 14:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon