.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 16:49

Test – Honda SH150i Vetro Edition 2024

Το πράσινο φίλτρο

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Παρουσιάζοντας ίσως την πιο ενδιαφέρουσα απόχρωση στην αγορά των scooters τουλάχιστον για φέτος, η Honda φέρνει ξανά στο προσκήνιο το SH150i – το οποίο έχει γνωστό βιογραφικό.

Honda SH150i Vetro Edition 2024 τιμή: 4.300 ευρώ (με Top Box: 4.600 ευρώ)

 

Η σειρά SH της Honda είναι ένα success story. Με ιαπωνική υπογραφή στο πιστοποιητικό γέννησης, αλλά ευρωπαϊκό «αίμα», το μοντέλο κατασκευάζεται στην Ιταλία (στο εργοστάσιο Atessa) και έχει κατακτήσει την γείτονα χώρα, αλλά τα πάει πολύ πολύ καλά, και στην δική μας αγορά. Με την τελευταία μεγάλης έκτασης ανανέωση της σειράς να έχει λάβει χώρα το 2020, όταν και υποδεχθήκαμε το νέο και πιο φουτουριστικό look του, για το 2024 η Honda το φρεσκάρισε με νέα χρώματα. Μεταξύ αυτών, η Vetro Edition που βλέπουμε εδώ, η οποία αξίζει την δική της παράγραφο. Για πάμε.

Πήρα πράσινα γυαλιά

Η λέξη «Vetro» σημαίνει γυαλί στα ιταλικά και η επιλογή της για να «βαφτίσει» την νέα έκδοση, είναι εμφανής. Το νέο χρώμα κάνει αναφορά (εσκεμμένα ή όχι, δεν μας γίνεται εντελώς ξεκάθαρο...) στην «τρέλα» των διαφανών προϊόντων της δεκαετίας του 1990. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άραγε, τον πρώτο iMac, τα ημιδιάφανα και χρωματιστά Nintendo 64, ακόμα και το θρυλικό αναψυκτικό Crystal Pepsi! Όλη αυτή η τρέλα είχε κατεύθυνση: Με τα πρώτα δείγματα της ήδη κατά την 30ετία 1930s-1960s, ώστε να φανερώνεται ο «εσωτερικός κόσμος» των μηχανολογικών επιτευγμάτων της εποχής, μέχρι την τρέλα της δεκαετίας του 1990 η οποία, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είχε και κοινωνικές προεκτάσεις. Βλέπετε, η κοινωνία τότε ενδιαφερόταν για «διαφάνεια», «ανοιχτό μυαλό», αυθεντικότητα και θέληση για γνώση σχετικά με το πως δουλεύουν τα πράγματα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα ολόκληρο κίνημα στυλ, στην σχεδίαση προϊόντων.

Η Honda επισκέπτεται ξανά το κίνημα, λοιπόν, με την Vetro έκδοση του SH150i, η οποία όμως δεν έχει μόνο τον -προφανέστατο- εμφανισιακό αντίκτυπο. Το πράσινο της χρώμα αντικατοπτρίζει και την «πράσινη μετάβαση» - τα νέα ημιδιάφανα πλαστικά, σύμφωνα με την Honda, εκπέμπουν λιγότερους ρύπους κατά 9.5% κατά την παραγωγή τους σε βάθος χρόνου. Έτσι λοιπόν, αγοράζοντας το Vetro, κάνεις... δύο δηλώσεις, μία εμφανισιακή και μία περιβαλλοντική. Τουλάχιστον, μιλάμε για ένα πραγματικά όμορφο χρώμα, το οποίο είναι χαρακτηριστικό του ίδιου του πλαστικού και όχι μια «βαφή» από πάνω. Εύλογα δημιουργείται η απορία, το κατά πόσο θα αντέξει ένα τέτοιο πλαστικό στον ανελέητο πλέον ελληνικό ήλιο, αλλά δυστυχώς αυτό είναι μια ερώτηση που δεν απαντάται μέσα από μία δοκιμή μίας εβδομάδας...

Το SH150i όπως το γνωρίζουμε

Η στενότερη επαφή με το SH150i αποκαλύπτει ότι το μοντέλο έχει όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά του, τα οποία έχουμε σχολιάσει ξανά. Λιτά και απέριττα τα πράγματα στο «κόκπιτ», με τους διακόπτες στα βασικά απαιτούμενα για ένα αστικό scooter και δύο μικρές LCD οθόνες ενδείξεων. Η θέση οδήγησης είναι ουδέτερη και προσανατολισμένη στην φιλικότητα προς όλα τα αναστήματα -τα πόδια δεν στριμώχνονται με το τιμόνι αλλά ούτε και στον διαθέσιμο χώρο τους στην εσωτερική ποδιά και το πάτωμα. Θα παραμείνουμε στην θέση μας, ότι η σέλα του μοντέλου είναι αρκετά πιο σκληρή από ότι θα έπρεπε και στερεί πόντους από την συνολική άνεση και στις πιο μεγάλες διαδρομές. Δεν μου άρεσε και τόσο επίσης, το ότι η πίσω σχάρα-χειρολαβή είναι από πλαστικό -πολύ υψηλής αντοχής κατά τα φαινόμενα, αλλά πλαστικό. Και δεν είμαι εγώ ο γκρινιάρης, να είστε σίγουρ@: Το κοινό είναι εξαιρετικά απαιτητικό και δεν συγχωρεί το παραμικρό στις «μεγάλες» εταιρείες. Ευτυχώς, παρατηρήσεις για την γενικότερη συναρμολόγηση, το φινίρισμα και την ποιότητα του ολοκαίνουργιου ημιδιάφανου κοστουμιού δεν έχουμε, με την Honda να συγκρατεί τον πήχη στα επίπεδα που πρέπει και να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το top spot της κατηγορίας.

Ο χώρος κάτω από την σέλα έχει ιδιαίτερα πρακτική διαμόρφωση, με δύο διαμερίσματα. Το εμπρός, χωρά ένα full-face κράνος, αλλά όχι όλα τα μοντέλα της αγοράς -κατά προτίμηση, μικρότερου μεγέθους και «κυκλικότερου» σχήματος. Με jet κράνη, τα πράγματα θα πρέπει να είναι πιο εύκολα. Το πίσω διαμέρισμα είναι παραλληλεπίπεδο και αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρέσει ακόμα και το ψηλό μπουκάλι νερό που βλέπετε και στις φωτογραφίες, χωρίς πρόβλημα. Εννοείται ότι συνδυαστικά, ο χώρος είναι μπόλικος για αντικείμενα, ενώ κάτω από την σέλα βρίσκεται και η θύρα USB, μαζί με ένα θηκάκι που απευθύνεται προφανώς σε κινητό τηλέφωνο. Για ακόμα μεγαλύτερες μεταφορικές ανάγκες υπάρχει πάντα και το Top-Box στο χρώμα του scooter, που στην περίπτωση του SH150i Vetro έρχεται με μία επιβάρυνση 300 ευρώ. Ο κεντρικός διακόπτης είναι Keyless σε συνεργασία με το γνωστό ασύρματο κλειδί, το οποίο δεν χρειάζεται να βγάλεις καν από την τσέπη σου όσο χρησιμοποιείς το SH. Ντουλαπάκι ποδιάς δεν προβλέπεται, οπότε θα βολευτείτε με τον χώρο κάτω από την σέλα, αλλά και το επίπεδο πάτωμα με τον βοηθητικό γάντζο για σακούλες/τσαντάκια.

Πιο ζωηρό από το 125, στιβαρότατο στην οδήγηση

Εν αρχή ην... το μικρό βάρος, αλλά και το καλό ζύγισμα του SH150i: Με τη ζυγαριά να σταματά στα 134 κιλά γεμάτο, το scooter είναι εύκολο στους χειρισμούς και στις επιτόπιες μανούβρες πριν καν ξεκινήσεις δρομολόγιο. Η εκκίνηση του SH γίνεται χαρακτηριστικά αθόρυβα και άμεσα, καθώς δεν υπάρχει μίζα, αλλά το ACG που λειτουργεί ως εκκινητής αλλά και γεννήτρια ρεύματος, συνδεδεμένο απευθείας με το στρόφαλο. Εννοείται ότι υπάρχει και start-stop, ίσως μάλιστα το καλύτερο που υπάρχει στα scooter αυτή την στιγμή. Ο κινητήρας σβήνει στα φανάρια μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα και παίρνει αμέσως μπροστά, με το που πατήσετε το γκάζι. Έχοντας οδηγήσει σχετικά πρόσφατα το SH125i, η διαφορά ζωηρότητας υπέρ του κινητήρα του SH150i είναι εμφανής. Τόσο σε ρεπρίζ από χαμηλές ταχύτητες και για προσπεράσεις, αλλά και στην τελική ταχύτητα. Στο 125άρι μοντέλο, είχαμε δει 105-110 χλμ/ώρα, αλλά το SH150i θα σε πάει μέχρι 120 και 130, στα πρώτα με μία σχετική ευκολία. Άρα, η κίνηση σε αυτοκινητόδρομους γίνεται και πιο εύκολη.

Ο χαρακτήρας που οι δύο τροχοί 16 ιντσών προσδίδουν στο SH κυριαρχεί στις οδηγικές εντυπώσεις. Η σταθερότητα και η ακρίβεια ελέγχου είναι υποδειγματικές και σου θυμίζουν κάτι από «μοτοσυκλετάκι». Φευ, ακόμη και αν θέλεις να οδηγήσεις πιο ζωηρά με μπόλικη φόρα και επιθετικούς χειρισμούς, οι δύο μεγάλοι τροχοί σε παίρνουν από το χέρι και σε υποστηρίζουν, χωρίς να σε κερνάνε νευρικότητα και απώλεια αίσθησης – πάντα τηρουμένων των αναλογιών, φυσικά. Μέσα στην πόλη το SH150 βρίσκεται στο στοιχείο του: η δυναμική του αποδίδει άριστα στις αστικές ταχύτητες, όπως επίσης και τα φρένα που έχουν πολύ καλή προοδευτικότητα και υπερ-αρκετή δύναμη, που κατά περιπτώσεις σε εκπλήσσει, ειδικά το εμπρός. Για της αναρτήσεις διαπιστώνεις ξανά ότι στο αστικό περιβάλλον, η λειτουργία τους είναι καλή ως προς την απορρόφηση κραδασμών – ειδικά του πιρουνιού- αλλά όχι ιδανική. Βέβαια, η δουλειά των αναρτήσεων σε ένα scooter δεν είναι εύκολη, το έχουμε ξαναπεί – ο βαρύς κινητήρας προσθέτει δυσανάλογα στο μη αναρτώμενος βάρος. Τα αμορτισέρ μπορούν να ρυθμιστούν σε προφόρτιση ελατηρίου, ανάλογα με το βάρος σας ή με το πόσο θα φορτώνετε το SH, οπότε θα μπορείτε να φέρετε την συμπεριφοrά τους στα μέτρα σας, σε ένα βαθμό. Όσο η άσφαλτος είναι καλής ποιότητας, η κύλιση του SH150i είναι κορυφαίας ποιότητας και γρήγορα το scooter γίνεται προέκταση του εγκεφάλου σου. Και, καταναλώνοντας βενζίνη στο επίπεδο των 2,6-3 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα ανάλογα και με το... δεξί σου χέρι, έχεις μια αυτονομία τουλάχιστον 230 χιλιομέτρων με ένα γέμισμα. Αν και υπάρχει Traction Control (που απενεργοποιείται κατά βούληση του αναβάτη), δεν χρειάζεται στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και ειδικά με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης (Michelin City Grip), ενώ το ABS είναι άριστο ως προς την λειτουργία του, όταν επεμβαίνει. 

Θα τα δεις όλα πράσινα;

Το SH150i ήδη έρχεται σε μια πλεονεκτική θέση στην γκάμα των SH: Ως το ενδιάμεσο σε κυβικά μοντέλο, απευθύνεται σε τεράστιο εύρος κοινού. Αν δε σε δεσμεύει το δίπλωμα Α1 ή η... έλλειψη αυτού ώστε να πας στο SH125, το 150άρι σου κλείνει πονηρά το μάτι ως μια πιο πρακτική βερσιόν του μοντέλου -και φυσικά, αν δεν θέλεις να πας στις αυξημένες επιδόσεις αλλά και κατανάλωση του SH350i. H Vetro έκδοση είναι αρτιότατα εκτελεσμένη και τίθεται επιτυχώς ως παράγοντας προστιθέμενης αξίας για το SH. H τιμή του μοντέλου «όπως το βλέπετε» ορίζεται στα 4.300 ευρώ, ενώ με το Top Box πάμε στα 4.600 ευρώ. Και το «βαρύ όνομα» της Honda, μαζί με όλα όσα συνεπάγεται στην εμπειρία αγοράς και χρήσης, αρκεί για πολλούς ώστε να καθορίσει την επιλογή τους. Αυτό που δεν αμφισβητείται, είναι ότι το SH150i παίζει εύκολα στο Top 3 της κατηγορίας του.

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket)

Κράνος: MT Thunder 4

Γάντια: Nordcode Glenn II

Τζάκετ: Nordcode Raptor

Μποτάκια: Eleveit Diverge WP    

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Honda
Μοντέλο SH150i Vetro Edition
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 4.300
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 156,9
Διάμετρος x Διαδρομή 60 x 55,5
Συμπίεση 12 : 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Ενιαία με το σύνολο κινητήρα-ανάρτησης, μονή απόληξη στην δεξιά πλευρά
Τελική μετάδοση Ιμάντας και οδοντωτός μειωτήρας
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρού τύπου
Κιβώτιο Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό underbone
Πλάτος 730 mm
Μήκος 2.090 mm
Ύψος 1.130 mm
Ύψος σέλας 799 mm
Μεταξόνιο 1.350
Γωνία κάστερ 26 Μοίρες
Ίχνος 85,2 mm
Απόσταση από το έδαφος 145 mm
Ψαλίδι Ατσάλινο, συμβατικό
Βάρος, πλήρες 134,1 kg
Ρεζερβουάρ 7 λίτρα
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 33 χιλιοστών, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος, δαγκάνα Nissin 2 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος, δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 100/80-16", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 120/80-16", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 2,8 lt/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 16,9/8.500
Ροπή (kg/rpm) 1,5/6.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 16:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda ADV 350 (2024)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon