.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 15:25

«Φούσκα» τα 30 χλμ/ώρα στις πόλεις; - «Αύξηση ρύπων και συμφόρησης» δείχνει έρευνα

Καθόλου καλά τα νέα που φέρνουν τα νέα δεδομένα, για τις πόλεις που θα επιλέξουν τα 30 χλμ/ώρα για όριο ταχύτητας...

Πολλή συζήτηση αλλά και διχογνωμία, έχουν προκαλέσει κατά καιρούς οι ειδήσεις για μείωση του ορίου ταχύτητας των πόλεων, στα 30 χλμ/ώρα – με τους βασικούς λόγους, να είναι η ασφάλεια των χρηστών των δρόμων, με τροχοφόρα ή μη, αλλά και η μείωση των ρύπων. Όσοι πιστεύουν στο δεύτερο, ίσως θα χρειαστεί να σκεφτούν ξανά την προσέγγιση τους – όπως δείχνει έρευνα των MIT Senseable City Lab.

Πιο συγκεκριμένα και με την πόλη του Μιλάνου ως παράδειγμα, αν περάσει η μείωση του ορίου ταχύτητας σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πόλης, οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα αυξηθούν έως και κατά 1,5%, ενώ τα εξαιρετικά βλαβερά μικροσωματίδια θα αυξηθούν έως και κατά 2,7%. Και αυτό, διότι όση περισσότερη ώρα ο χρήστης βρίσκεται στο όχημα του, τόσο περισσότερο ρυπαίνει. Την ίδια στιγμή, οι κινητήρες, που είναι σχεδιασμένοι για αποδοτικότερη καύση σε μεγαλύτερες ταχύτητες από τις αστικές, λειτουργούν εκτός του «ιδανικού πλαισίου», άρα μολύνουν περισσότερο.

Όσον αφορά την αύξηση του χρόνου μετακινήσεων, θα υπάρξει αλλά αναφέρεται ως πολύ μικρή: Από 1,5 λεπτό ανά διαδρομή κατά μέσο όρο, αν το όριο εφαρμοστεί σε όλη την ευρύτερη περιοχή, μέχρι μόλις στα 2 δευτερόλεπτα ανά διαδρομή, αν εφαρμοστεί μόνο στο κέντρο του Μιλάνου. Αμελητέα, θα πει κανείς και δικαίως.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Giuseppe Sala, λέγοντας τα εξής: «Δεν θέλουμε να είμαστε ιδεαλιστές, αλλά πραγματιστές, δεν σκεφτήκαμε ποτέ να εφαρμόσουμε τα 30 χλμ/ώρα σε ολόκληρο το Μιλάνο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι λάθος να μείνουμε άπραγοι. Θα ξεκινήσουμε με τους δρόμους που περνούν από τα σχολεία μας.» - αναφερόμενος στην έναρξη του project εφαρμογής του νέου ορίου ταχύτητας, σε 100 οδούς κοντά σε σχολεία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 15:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon