.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 11:05

ΗΠΑ – Μαύρο ρεκόρ στους θανάτους μοτοσυκλετιστών, περισσότεροι από ποτέ

Και, ακόμα χειρότερα, περισσότερες πολιτείες από ποτέ καθιστούν το κράνος «μη υποχρεωτικό»...

Οργή και προβληματισμό προκαλούν τα εξ Αμερικής ρεπορτάζ, για την βαριά απώλεια ζωής μοτοσυκλετιστών που καταγράφεται στις ΗΠΑ και συνδέεται άμεσα, με την μη υποχρεωτικότητα της χρήσης κράνους, σε πολλές πολιτείες. Στις 16 του Οκτωβρίου, δημοσιεύθηκε μία εκτενής έρευνα σχετικά με τους θανάτους μοτοσυκλετιστών, που χρησιμοποιούσαν ή όχι κράνος, σε ένα μεγάλο ιστορικό βάθος 46 ετών.

Πριν όμως αναφερθούμε στα δεδομένα της έρευνας, να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ παρουσιάζουν τους περισσότερους θανάτους μοτοσυκλετιστών από ποτέ, στην ιστορία τους  - οι οποίοι ξεπερνούν, από το 2021, τους 6.000 κάθε χρόνο...

Πάμε τώρα στα δεδομένα: Σε βάθος των 46 ετών που κάλυψε η έρευνα (1976-2022), οι συνολικοί θάνατοι μοτοσυκλετιστών που καταγράφηκαν, είναι 193.155 – κατά μέσο όρο 4.100 τον χρόνο, οπότε βλέπουμε το πως έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, που ξεπέρασαν τις 6.000. Στη συνέχεια, η έρευνα συνέκρινε τους θανάτους μοτοσυκλετιστών στις πολιτείες με υποχρεωτικότητα κράνους, αλλά και σε αυτές χωρίς υποχρεωτικότητα κράνους. Η διαφορά είναι υπαρκτή – περίπου 33,3% περισσότεροι αναβάτες και αναβάτριες, έχασαν την ζωή τους σε ατυχήματα, στις πολιτείες όπου το κράνος δεν είναι υποχρεωτικό.

Η έρευνα -την οποία μπορείτε να δείτε με ένα κλικ εδώ- παρουσιάζει και κάποια άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά, συγκεκριμένα ως προς το πόσοι αναβάτες τελικά φοράνε κράνος, αν αυτό είναι υποχρεωτικό.  Στις πολιτείτες με τον ανάλογο νόμο, το ποσοστό συμμόρφωσης φτάνει έως και το εντυπωσιακό 94%, ενώ στις πολιτείες με την χρήση κράνους προαιρετική, δεν ξεπερνά το 55,8% (ενώ την τελευταία 20ετία κυμάνθηκε μεταξύ του 44-52%).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε βάθος αυτών των 46 ετών που κάλυψαν τα δεδομένα, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί 22.058 ζωές, εάν το κράνος χρησιμοποιούταν ή ήταν υποχρεωτικό σε όλο το έθνος. Δηλαδή, περίπου 469 άνθρωποι το χρόνο, πάνω από ένας την ημέρα, δηλαδή.

Δυστυχώς, όμως, η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του κράνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αδιέξοδη καθώς μεγάλη μερίδα των πολιτών της, αισθάνεται ότι περιορίζεται η ατομική τους ελευθερία, κατά αυτό τον τρόπο. Μάλιστα, αυτή την στιγμή, οι πολιτείες που επιβάλλουν την χρήση του κράνους είναι οι λιγότερες από ποτέ, στην ιστορία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 11:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon