.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 15:17

Carlos Tatay - Οργισμένες δηλώσεις κατά της FIM από το αναπηρικό του αμαξίδιο

Ο Ισπανός αναβάτης τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη το 2023, αλλά η FIM δε θεωρεί πως έχει αναπηρία ώστε να εισπράξει ασφάλιστρα.

"Καταραμένες ασφαλιστικές, Ομοσπονδία της Βαλένθια, Ισπανική Ομοσπονδία, Παγκόσμια Ομοσπονδία. Ντροπή! Έτσι μας συμπεριφέρονται, έτσι φέρονται στους αναβάτες που ρισκάρουμε τη ζωή μας νομίζοντας πως είμαστε ασφαλισμένοι και καλυμμένοι, αλλά είναι όλα σκουπίδια. Θα το παλέψουμε ως το τέλος, η υπόθεση Tatay επέστρεψε. Μόλις ξανάρχισε."

Με αυτό ξέσπασμα μέσω βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram (δείτε το εδώ) ο Ισπανός αναβάτης Carlos Tatay τα βάζει με τη FIM και την ομοσπονδία της πατρίδας του για όσα έχουν συμβεί μετά το ατύχημα που υπέστη στη διάρκεια αγώνα και τον έχει περιορίσει σε καροτσάκι.

Ας δούμε τι έχει συμβεί ως τώρα.

tatay vs fim

Το πρωί της Κυριακής 2 Ιουλίου 2023, κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους στο Portimao για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Moto2, ο Tatay είχε μια τρομακτική πτώση στα φρένα της πρώτης στροφής.

Η διάγνωση ήταν ακόμη πιο τρομακτική από το ατύχημά του, καθώς η χρόνια βλάβη στη σπονδυλική στήλη που υπέστη ενδεχομένως να σημαίνει και αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο Tatay, που είχε κλείσει τα 20 έτη του μόλις δύο μήνες πριν τον μοιραίο αγώνα, εγχειρίστηκε άμεσα στην Πορτογαλία και δέκα μέρες αργότερα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στην Ισπανία για να συνεχίσει τη θεραπεία του.

Κάπου εκεί άνοιξε ένας νέος κύκλος προβλημάτων, οικονομικών αυτή τη φορά.

Με τα κόστη να αθροίζονται με ταχύ ρυθμό και τον αναβάτη να μην έχει πλέον έσοδα, η μόνη του ελπίδα ήταν η ασφάλιση που υποχρεωτικά καλύπτει τους αναβάτες. Ωστόσο στην Ισπανία η κατάσταση είναι αρκετά θολή και βασίζεται σε νομοθεσίες από τη δεκαετία του 1990, με ποσά που δε συμβαδίζουν με τη σημερινή πραγματικότητα.

Η υπόθεση του Tatay μπλέχτηκε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς η Ισπανική Ομοσπονδία (RFME) τον παρέπεμψε στην τοπική Ομοσπονδία της Βαλένθια (FMCV) στην οποία ανήκει ο αναβάτης και η οποία ήταν αρμόδια για τον αποζημιώσει.

tatay moto2

Το πρώτο πρόβλημα ήταν η ίδια η αποζημίωση, καθώς στην Ισπανία ίσχυε ένας νόμος του 1993 που όριζε την αποζημίωση στο ένα εκατομμύριο πεσέτες, ωστόσο τριάντα χρόνια μετά αυτή μεταφράζεται σε μόλις €6,000 που δεν επαρκούν καν για μια χειρουργική επέμβαση, πόσο μάλλον για τον Γολγοθά που πρέπει ν' ανέβει ο αναβάτης.

Στην Ισπανία έχει ήδη ψηφιστεί από πέρυσι νέος νόμος που εκσυγχρονίζει τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις των αθλητών στα σημερινά δεδομένα, ωστόσο ούτε η RFME, ούτε οι τοπικές ομοσπονδίες της χώρας όπως η FMCV, έχουν εναρμονιστεί και παραμένουν με τα -πολύ φτηνότερα- προηγούμενα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Παρότι λοιπόν η RFME έδωσε εκτάκτως στον Tatay ένα σημαντικό ποσό για τις πρώτες του δυσκολίες, ο αναβάτης παρέμενε σε δεινή οικονομική θέση και περίμενε να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, FIM, στην οποία είχε καταθέσει πλήρη φάκελο με όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις για να πάρει την αποζημίωση που προβλέπεται από τη FIM για περιπτώσεις αναβατών που αντιμετωπίζουν μόνιμη αναπηρία από ατύχημα σε αγώνες και η οποία ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο Tatay τη δικαιούται κανονικότατα καθώς ήταν αναβάτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Moto2 που υπάγεται στην αρμοδιότητα της FIM και μάλιστα εντάσσεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JuniorGP, σε αγώνα του οποίου τραυματίστηκε.

tatay insta

Πριν μερικές μέρες ωστόσο ο Ισπανός έλαβε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την απάντηση της FIM, σύμφωνα με την οποία δε δικαιούται αποζημίωσης καθώς ... δεν έχει αναπηρία. Η αιτία γι' αυτή τη γνωμοδότηση της FIM ήταν η φερόμενη πρόθεση του Tatay να συμμετάσχει σε αγώνες με αυτοκίνητα, κάτι που κατά κάποια ισπανικά μέσα ενημέρωσης είναι μια διέξοδος για να βρει χρήματα για τις θεραπείες του και σίγουρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βρει μια ψυχολογική διέξοδο όντας ουσιαστικά περιορισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο ανήμπορος να περπατήσει.

Αυτή η απάντηση της FIM ήταν που οδήγησε τον Tatay στο διαδικτυακό του ξέσπασμα την Τετάρτη 23/10, με τον πρόεδρο της FIM, Jorge Viegas, να επικοινωνεί με τον αναβάτη για να λυθεί το ζήτημα, ενώ προέβη και σε δημόσια δήλωση στην πλατφόρμα Χ: "Προς όλους όσους ανησυχούν για τον Carlos Tatay #99: η FIM παραμένει προσηλωμένη στην υπόθεση αυτή και κάνει ό,τι μπορεί για να την επιλύσει. Κατά τη γνώμη μου υπήρξε μια παρανόηση από πλευράς της ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά ο Carlos θα λάβει την αποζημίωσή του. Σας ευχαριστώ!"

Tiga Besar Red Bull MotoGP Rookies Cup 2019 scaled jpeg

O Carlos Tatay έγινε για πρώτη φορά γνωστός στο παγκόσμιο προσκήνιο το 2019 όταν κέρδισε το Red Bull Rookies Cup, με δεύτερο τον Pedro Acosta και τρίτο τον Haruki Noguchi - κατά τραγική σύμπτωση ο τελευταίος είναι ο Ιάπωνας αναβάτης που έχασε τη ζωή του σε αγώνα στην πατρίδα του μόλις έναν μήνα μετά το ατύχημα του Tatay.

Στη συνέχεια μεταπήδησε στην κατηγορία Moto3 του παγκοσμίου πρωταθλήματος όπου το 2022 αγωνίστηκε με την ομάδα CFMOTO Racing-Pruestel GP, πριν μετακομίσει το 2023 στο ευρωπαϊκό Moto2 όπου και συνέβη το μοιραίο ατύχημα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 17:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τέλος ο Jorge Prado από τη Red Bull GASGAS Factory Racing
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon