.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 12:50

Η FIM θα επιτρέψει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στο παγκόσμιο SuperEnduro!

Από την επόμενη χρονιά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro θα δέχεται και ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ενώ ενισχύεται με μια νέα κατηγορία Νέων.

Η άφιξη των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στους αγώνες ήταν εξαρχής ένα θέμα που προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, η κυριότερη των οποίων αφορούσε στην ασφάλεια. Αφορμή για όλα αυτά έδωσαν δύο πυρκαγιές στο πρωτάθλημα MotoE του MotoGP το 2019 - Jerez και Red Bull Ring - που προκλήθηκαν από σταθμευμένες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες που φόρτιζαν τις μπαταρίες τους και στην πρώτη περίπτωση προκάλεσε μεγάλη καταστροφή.

Αυτό ενέτεινε τους φόβους, ειδικά στους αγώνες που γίνονται σε κλειστά στάδια, όπως το X-Trial και το SuperEnduro, οδηγώντας σε αναπάντεχα προβλήματα και κάκιστες συνεννοήσεις.

Ίσως θυμάστε πέρυσι το μεγάλο θέμα που προκλήθηκε με τη Stark Future και την απίθανη μοτοσυκλέτα της, τη Varg των 80 ίππων. Έχοντας κατακτήσει το αγγλικό πρωτάθλημα ArenaCross 2024, η Stark είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο SuperEnduro 2024 και μάλιστα είχε υπογράψει έναν αναβάτη-θρύλο για την πρώτη της χρονιά, τον Πολωνό Taddy Blazusiak, ωστόσο μια μέρα πριν τον πρώτο αγώνα στη Γαλλία η ομάδα ενημερώθηκε πως δε θα μπορούσε να τρέξει γιατί άλλαξαν οι κανονισμοί και δε γίνονται δεκτοί σε αγώνες σε κλειστά στάδια για λόγους ασφαλείας.

Ανάλογο θέμα δημιουργήθηκε φέτος και με τη γαλλική Electric Motion, το ηλεκτρικό trial της οποίας συμμετέχει κανονικά στο outdoor παγκόσμιο TrialGP, ωστόσο της αρνήθηκαν συμμετοχή στο indoor X-Trial για τους ίδιους λόγους ασφαλείας που επικαλέστηκε η FIM στην περίπτωση της Stark.

stark varg 4
O Taddy Blazusiak με τη Stark Varg στις πρώτες δοκιμές του εναρκτήριου αγώνα SuperEnduro 2024 στη Llevin της Γαλλίας, λίγες ώρες πριν ενημερωθεί πως δεν έχει πια δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα

Αυτά θα αλλάξουν από το 2025, καθώς η FIM με σημερινό ανακοινωθέν (Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024) ενημερώνει πως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro του 2025 θα γίνονται δεκτές και ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αποκλειστικά ωστόσο στην κορυφαία κατηγορία Prestige και μόνο.

Το δελτίο Τύπου της FIM μιλά για ένα "πρωτοποριακό κατόρθωμα" που έγινε εφικτό χάρη στη συνεργασία της με την εταιρεία που διοργανώνει το SuperEnduro, Sport UP Agency, και τους κατασκευαστές ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

“Το άνοιγμα προς τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στο SuperEnduro απαίτησε διεξοδικό συντονισμό μεταξύ της FIM, των κατασκευαστών και της Sport UP Agency, μέσω του οποίου αναπτύξαμε λύσεις που επιτρέπουν τη συμμετοχή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στο FIM SuperEnduro World Championship. Αυτό αναμφίβολα θα ανεβάσει το θέαμα στο SuperEnduro ωθώντας τον ανταγωνισμό στο επόμενο επίπεδο. Προς το παρόν οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες επιτρέπονται μόνο σε αυτό το πρωτάθλημα, κάτι που μας προετοιμάζει για μια μοναδική σεζόν τον επόμενο χρόνο,” δήλωσε ο Tomasz Gagat, CEO της Sport UP Agency.

Ο πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas, εξήγησε αναλυτικότερα: “Αυτό είναι ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο για τη FIM, με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες να έρχονται στο SuperEnduro δίπλα στις συμβατικές εσωτερικής καύσης. Είναι μια φυσική εξέλιξη κατά τη FIM, η οποία έχει ήδη εισαγάγει αυτήν την τεχνολογία στη MotoE, το Trial και το E-Xplorer. Για να συμβεί αυτό, η FIM επένδυσε χρόνο και έρευνες για να βρει τη σωστή ισορροπία στην απόδοση μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών τεχνολογιών ώστε να αγωνίζονται δίπλα-δίπλα δίκαια και με ασφάλεια. Για να επιτρέψουμε τις ηλεκτρικές στην κατηγορία Prestige έπρεπε να δημιουργήσουμε νέους κανόνες και πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς και κανονισμούς αγώνα για να εξασφαλίσουμε πως δε θα ωφελούνται περισσότερο οι ηλεκτρικές ή οι βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες. Η Prestige θα παραμείνει ανοικτή για όλες τις ομάδες και μοτοσυκλέτες που συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανονισμούς, γι' αυτό είμαι βέβαιος πως θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική χρονιά αγώνων.”

Η κίνηση αυτή αρχικά γίνεται τώρα αποκλειστικά για το SuperEnduro και μόνο στην κορυφαία του κατηγορία, ωστόσο είναι σαφές πως το άνοιγμα της πόρτας αργά ή γρήγορα θα επιτρέψει στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες πρόσβαση και σε άλλα αθλήματα, όπως το X-Trial (όπου η ζήτηση είναι ήδη αισθητή από κατασκευαστές ηλεκτρικών) και το SuperCross. Αν διαβάζουμε σωστά μεταξύ των γραμμών, το θέμα είναι να δημιουργηθούν οι σωστές προδιαγραφές ασφαλείας και να εκπαιδευτεί καταλλήλως το προσωπικό, κάτι που έγινε στο SuperEnduro κατά τον κύριο Viegas, και προφανώς θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα αθλήματα.

Τέλος, μια ακόμη είδηση σχετικά με το SuperEnduro αφορά στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας Youth που απευθύνεται σε αναβάτες ηλικίας 14 ως 18 ετών με μοτοσυκλέτες 125 cc και έχει ως προφανή στόχο την ανάπτυξη νέων ταλέντων που θα κάνουν τα πρώτα τους βήματα δίπλα στους κορυφαίους αναβάτες του χώρου.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro 2025 θα τρέξει τον πρώτο του αγώνα στις 14 Δεκεμβρίου 2024 στην Πολωνία και θα ολοκληρωθεί μετά από επτά Grand Prix στις 8 Μαρτίου στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 13:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon