.
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 19:15

Liberty Media - Το MotoGP, ο Hamilton και το άνοιγμα στην αμερικανική αγορά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Media, Greg Maffei, λέει ότι ο πρωταθλητής της Formula 1, Lewis Hamilton, ενδιαφέρθηκε για την αγορά μιας ομάδας MotoGP. Σημάδι εμπορικού ενδιαφέροντος που αντανακλά και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο νέος ιδιοκτήτης της F1 δηλαδή η Liberty Media, ανακοίνωσε τη συμφωνία για την εξαγορά της πλειοψηφικής ιδιοκτησίας του MotoGP αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ελπίζει να ολοκληρώσει στα τέλη του 2024, μόλις λάβει την έγκριση από το συμβούλιο αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, τον περασμένο μήνα, η Liberty ανακοίνωσε ότι πούλησε μετοχές της F1 αξίας 825 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Μετά την ανακοίνωση, ο Maffei είπε τον Μάιο η Liberty είχε λάβει «ένα ξέσπασμα ενδιαφέροντος» από κατασκευαστές σχετικά με τη συμμετοχή τους στο MotoGP. Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν φήμες ότι ο Hamilton - ένας ισόβιος οπαδός του MotoGP - έψαχνε τρόπο να αγοράσει την ομάδα της Gresini Racing, αν και το απέρριψε αυτό και σημείωσε ότι «δεν έχει ψάξει τόσο πολύ για την ιδιοκτησία μιας ομάδας». Ωστόσο, ο Maffei είπε ότι ο Hamilton προσέγγισε την Liberty μετά τα νέα για την εξαγορά της στο MotoGP σχετικά με την ιδιοκτησία μιας ομάδας.

«Νομίζω ότι το MotoGP είναι ένα απίστευτα συναρπαστικό προϊόν. Το να βλέπεις ανθρώπους να οδηγούν μοτοσυκλέτες με 350χλμ./ώρα, σε απόσταση εκατοστών ο ένας από τον άλλο είναι άγριο. Και το προσπέρασμα εκεί είναι απίστευτα εντυπωσιακό. Και είναι ένα συναρπαστικό προϊόν. Δυστυχώς, είναι πολύ λίγο γνωστό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο υπάρχει ενδιαφέρον για την Ασία και άλλα μέρη. Αλλά η πραγματική καρδιά του ήταν η Ισπανία, η Ιταλία, σε κάποιο βαθμό η Γαλλία. Νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία να το επεκτείνουμε. Όταν το ανακοινώσαμε, είχαμε αμέσως ανθρώπους να καλέσουν και να πουν «θέλω να αγοράσω μια ομάδα», συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων όπως ο Lewis Hamilton. Γιατί; Γιατί είδαν τι έγινε στη Formula 1 και θέλουν να ακολουθήσουν. Είχαμε καλεσμένους μεγάλα ονόματα και είπαν «θέλουμε να συμμετάσχουμε» και δυστυχώς έπρεπε να τους πω «πραγματικά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό μέχρι να λάβουμε την έγκριση της ΕΕ». Θα θέλαμε να μιλήσουμε μόλις το λύσουμε».

Αυτό που προέχει λοιπόν για τη Liberty όταν κατέχει επίσημα το MotoGP, θα είναι να ενισχύσει την παρουσία του στην Αμερική. Μεταξύ 2008 και 2011, όταν η F1 δεν είχε αγώνες στις ΗΠΑ, το MotoGP επισκέφθηκε τη χώρα δύο φορές - και το 2013 μάλιστα διοργάνωσε τρεις αγώνες εκεί. Τα τελευταία χρόνια, η Liberty μπόρεσε να προσθέσει τρεις αμερικανικούς αγώνες στο καλεντάρι της F1. Παρά τη μακρά ιστορία επιτυχιών για τους Αμερικανούς αναβάτες στην κορυφή των αγώνων Grand Prix μοτοσυκλετών, το ενδιαφέρον για τη σειρά έχει μειωθεί με τα χρόνια, με το GP των ΗΠΑ στο Austin να αποτελεί έναν από τους αγώνες με τη χαμηλότερη προσέλευση στο τρέχον ημερολόγιο του MotoGP. Η επανάληψη αυτού που κατάφερε με την F1 είναι κάτι που η Liberty πιστεύει ότι είναι δυνατό με το MotoGP στην Αμερική.

«Είδαμε τι μπορούσαμε να κάνουμε με τη Formula 1 λέγοντας τις ιστορίες, κάνοντάς τις πιο ανθρώπινες, κάνοντας τις ιστορίες μεγαλύτερες από το μονοθέσιο, την τεχνολογία, αλλά και για το τι έκαναν οι οδηγοί, τι συνέβαινε στα παρασκήνια. - λέγοντας αυτές τις ιστορίες, φροντίζοντας ο κόσμος να καταλάβει το εύρος του τι συνέβαινε. Αλλά κάναμε επίσης πολλά πράγματα για να βελτιώσουμε την τηλεοπτική εμπειρία, βελτιώνοντας αυτό που μπορούσατε να δείτε στην οθόνη, κάνοντας τους θαυμαστές μας να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία. Όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν και εδώ. Και νομίζω ότι, ειλικρινά, αυξάνεται το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ. Έχουν έναν αγώνα στο Austin, για τον οποίο λαμβάνουν σχετικά μέτρια έσοδα από την τηλεόραση και άλλα παρόμοια. Νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία να βελτιωθεί αυτό, υπάρχει μια ευκαιρία ίσως για έναν δεύτερο αγώνα στις ΗΠΑ. Αυτές είναι ευκαιρίες που είναι ενδιαφέρουσες με τρόπους που μας φαίνονται οικείοι από τη Formula 1 και ελπίζουμε ότι μπορούμε να τις επαναλάβουμε ελκυστικά».

Οι ελπίδες της Liberty να προσελκύσει ξανά το αμερικανικό ενδιαφέρον έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες σεζόν. Πρώτον, έχει ένα αναβάτη Grand Prix στους αγώνες της Moto2, τον Joe Roberts, ενώ στο MotoGP η αμερικανική ομάδα Trackhouse Racing εντάχθηκε στο grid το 2024 με μοτοσυκλέτες της Aprilia.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 08:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon