.
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 08:14

ΜotoGP - Με ενδοεπικοινωνία από το 2025

To 2025 θα εισαχθεί στο MotoGP το πρώτο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας με τους αναβάτες.

Όπως ανακοίνωσε η Dorna, το 2025 θα εισαχθεί μονομερής επικοινωνία μεταξύ της διεύθυνσης των αγώνων και των αναβατών με ηχογραφημένα μηνύματα, τα οποία θα είναι σύντομα και συνοπτικά, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή το 2026, αν και οι προθεσμίες θα μπορούσαν να συντομευτούν, το σύστημα θα είναι αμφίδρομο, πράγμα που σημαίνει ότι ο οδηγός θα μπορεί να απαντήσει. Το τελευταίο βήμα, χωρίς ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία υλοποίησης, θα είναι να μπορούν ο αναβάτης και η ομάδα του να επικοινωνήσουν, ένα βήμα βασικά με ζητούμενη την τηλεοπτική αξιοποίηση.

Πηγαίνοντας πίσω στο 2022, τότε σε δοκιμή στη Jerez, ορισμένοι αναβάτες τοποθέτησαν ένα ακουστικό στο κράνος τους για να λάβουν μηνύματα από την διεύθυνση του αγώνα, με το test να επαναλαμβάνεται ξανά στη Valencia πέρυσι. Μετά από αλλαγές στο εν λόγω σύστημα, κατέστη δυνατό να σχεδιαστεί ένα ακουστικό που δεν τοποθετείται μέσα στο αυτί, αλλά στον λοβό έξω από αυτό με τον ήχο να μεταδίδεται με δόνηση. Τώρα, η ενδοεπικοινωνία ξναδοκιμάστηκε και στο test του Misano.

«Μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον για την ασφάλεια, εάν για παράδειγμα γίνει ένα ατύχημα, αν υπάρχει ένας αναβάτης στη μέση της πίστας, θα το μαθαίνουμε αμέσως. Είναι σαφές ότι οι καιροί αλλάζουν και ότι αυτού του είδους τα πράγματα ενισχύουν όμως και το θέαμα», εξηγεί ο Maverick Viñales, ο οποίος δεν ανήκει στην ομάδα αναβατών που  το δοκιμάζουν, καθώς η ομάδα ελέγχου περιορίζεται στους Fabio Quartararo, Aleix Espargaró και Lorenzo Savadori.

Ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε ήδη το εν λόγω σύστημα δυο φορές, είπε με τη σειρά του τα εξής: «Ο Sergi (Sendra, επικεφαλής της τηλεόρασης στη Dorna) δουλεύει πολύ καλά σε αυτό. Το αναπτύσσει εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι είναι μια υπέροχη ιδέα για πολλούς λόγους. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε γιατί με το ο θόρυβος της μοτοσυκλέτας εξακολουθεί να είναι το βασικό πρόβλημα. Είπα στον αρχηγό του πληρώματος μου να μην μου μιλάει στον τομέα τρία, στη γρήγορη ζώνη, αλλά είναι περίεργο να ακούς ανθρώπους να μιλάνε όταν οδηγείς και κυρίως, όταν δεν αναπνέεις. Πρέπει επίσης να δουλέψεις την ένταση του ήχου γιατί σε περιοχές δεν μπορείς να ακούσεις καλά, αλλά όταν φρενάρεις μπορείς να ακούσεις λίγο καλύτερα. Στη δοκιμή της Valencia το χρησιμοποιήσαμε επίσης, νομίζω ότι είναι η τρίτη φορά που το φοράω. Νομίζω ότι είναι υπέροχο να υπάρχει επικοινωνία όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό ή κάποιο ατύχημα στην πίστα. Αν για παράδειγμα υπάρχει λάδι στην πίστα και κανείς το δεν ξέρει.»

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon