.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 10:10

BMW – Πατέντες για σύστημα «προθαλάμου καύσης» σε μοτοσυκλέτες

Προσπάθεια να κερδηθεί έδαφος στην μάχη των ρύπων αλλά και των απαιτήσεων για τις μεγαλύτερες αποδόσεις κινητήρων στην ιστορία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανόφωνων μέσων ειδικού τύπου, η BMW Motorrad κατέθεσε πατέντες για ένα νέο σύστημα ψεκασμού καυσίμου σε κινητήρες βενζίνης, τύπου «προθαλάμου καύσης». Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες μηχανολογικές λύσεις για τους κινητήρες τόσο βενζίνης όσο και πετρελαίου, η οποία δεν έχει δει ευρύτερη εφαρμογή στους πρώτους, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι την μελετούν ξανά λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων της εποχής μας.

Ποιες είναι αυτές; Η μεγαλύτερη δυνατή ισχύ από τους κινητήρες, ειδικά μοτοσυκλετών, αλλά και δραστικά μειωμένοι ρύποι. Ρόλο-κλειδί σε αυτό παίζει η σωστή καύση του μίγματος, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ένας προθάλαμος «προετοιμασίας» της καύσης, μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση: Στο εσωτερικό του, μια μικρή ποσότητα αέρα αναμειγνύεται μέσω «άμεσου» ψεκασμού με καύσιμο σε πλούσια αναλογία, αναφλέγεται μέσω μπουζί και στην συνέχεια, επεκτείνεται στον κυρίως θάλαμο καύσης, όπου και ο χρόνος ολοκληρώνεται με την απόδοση ισχύος στο έμβολο. Με την χρήση μιας τέτοιας πατέντας, η BMW ευελπιστεί να κάνει οικονομία καυσίμου μέχρι και 20%.

Η οικονομία και ο περιορισμός των ρύπων δεν είναι τα μόνα πλεονεκτήματα που φέρνει η λύση του προθαλάμου καύσης: Αναφέρεται ότι ο θόρυβος και οι δονήσεις του κινητήρα μπορούν να μειωθούν, λόγω της ομαλότερης καύσης. Ωστόσο υπάρχουν και δυσκολίες, με κυριότερη το υψηλό κόστος κατασκευής που θα προκύψει λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος, αλλά και το υψηλό και συγκεντρωμένο θερμικό φορτίο της έντονης πρώτης καύσης στον προθάλαμο. Το αν και πώς θα χρησιμοποιηθεί τελικά η τεχνολογία ή αν απλώς η BMW προστατεύει νομικά τις εργασίες της, μένει να φανεί εν καιρώ.

 

Πηγή/εικόνες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 10:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon