.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 16:42

Και η Yamaha πατένταρε «εικονικό συμπλέκτη» για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Θα υπάρχει η μανέτα, η «εξομοίωση» της λειτουργίας αλλά... όχι ο συμπλέκτης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε το σύστημα.

Η Yamaha εξακολουθεί να ψάχνεται με τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσει, σε μελλοντικές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της και, σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, πατεντάρει άλλο ένα σύστημα για το επερχόμενο ηλεκτρικό motocross της. Μιλάμε για ένα σύστημα «εικονικού» συμπλέκτη.

Πως θα λειτουργεί αυτό; Σχετικά απλό, χάρη στην σημερινή τεχνολογία. Θα υπάρχει μια δευτερεύουσα μανέτα στο αριστερό μέρος του τιμονιού, αλλά δεν θα ελέγχει συμπλέκτη – θα συνδέεται με ένα ποτενσιόμετρο ανάγνωσης της θέσης της. Ανάλογα με το πώς την χρησιμοποιεί ο αναβάτης και πόσο την πατά/αφήνει, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του ηλεκτροκινητήρα θα μεταβάλλει την συμπεριφορά του.

Για παράδειγμα, το φρένο κινητήρα/ανάκτηση ενέργειας μπορεί να είναι έντονο, με την μανέτα ελεύθερη, εξομοιώνοντας την αίσθηση πέδησης κινητήρα στις συμβατικές μοτοσυκλέτες. Πατώντας την μανέτα, ο ηλεκτροκινητήρας θα περιστρέφεται τελείως ελεύθερα, άρα αφήνοντας και την μοτοσυκλέτα ελεύθερη να «ρολάρει» ανάλογα.  Επίσης, θα μπορεί να εξομοιώνεται οποιοσδήποτε άλλος χειρισμός καθίσταται δυνατός με την μανέτα του συμπλέκτη, κατά την διάρκεια της οδήγησης – όπως για παράδειγμα, ημισύμπλεξη ή απαίτηση στιγμιαίας και έντονης ροπής, με πάτημα-άφημα της μανέτας, όπως κάνουμε για... σουζίτσες, στις παραδοσιακές μοτοσυκλέτες.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η Yamaha χρησιμοποιεί μία «δευτερεύουσα» μανέτα, που θυμίζει... αποσυμπιεστή, διότι έχει σκοπό να εξαφανίσει τα πεντάλ από την ηλεκτρική της Motocross – ήτοι, η μεγάλη μανέτα αριστερά, που φαίνεται στα σχέδια, είναι πίσω φρένου. Προφανώς, όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο μελέτης από την Yamaha και δεν μπορούμε να ξέρουμε, ποια τεχνολογία από όσες δοκιμάζονται θα φτάσει τελικά στην παραγωγή.

Παρόμοιο σύστημα, εξετάζει και η Zero – Διαβάστε το ανάλογο μας άρθρο με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 16:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon