.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 12:09

Αυτός ο κινητήρας θα μπορούσε να είναι το μέλλον των μοτοσυκλετών - αλλά μάλλον δεν θα είναι

Χωρίς εκκεντροφόρους, με δύο μπιέλες, υβρίδιο περιστροφικού και εμβολοφόρου και με βάρος 3 φορές μικρότερο από ανάλογες «συμβατικές» μονάδες!

Κατά την γνώμη αρκετών, ο «συμβατικός» εμβολοφόρος κινητήρας εσωτερικής καύσης… έχει γεράσει. Πράγματι, παρά την εξέλιξη στην αποδοτικότητα, το βάρος, τα μεγέθη κλπ., οι βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία των κινητήρων που ξέρουμε και αγαπάμε είναι πρακτικά ίδιες από τη γένεση τους. Το ίδιο και ορισμένα από τα μειονεκτήματα τους, όπως το βάρος. Ακόμα και ένας μονοκύλινδρος, συμβατικός κινητήρας 250 κυβικών μπορεί να ξεπερνά τα 30 κιλά σε βάρος.

Από την άλλη, οι εναλλακτικές προτάσεις, όπως π.χ. ο κινητήρας Wankel, έχουν αποδείξει τα θετικά τους αλλά και, κυρίως, τα αρνητικά τους, τα οποία εν τέλει δεν τους άφησαν να κυριαρχήσουν. Υπάρχει όμως και μία «μέση οδός»: Ο κινητήρας Avadi, για τον οποίο θα μιλήσουμε εδώ.

Πρόκειται για μία πρόταση σχεδόν «υβριδική», θα λέγαμε, που ακροβατεί μεταξύ των εμβολοφόρων και των περιοστροφικών κινητήρων. Χρησιμοποιώντας ένα έμβολο, δύο μπιέλες με αντίθετη κίνηση και ένα περιστροφικό σύστημα που συνδυάζει την διαχείριση εισαγωγής-εξαγωγής, αλλά και την τελική εξαγωγή ισχύος, ο κινητήρας Avadi είναι «ένα διαφορετικό τερατάκι» από κάθε άποψη. Στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε την αρχή λειτουργίας του, μιας και η απόπειρα γραπτής εξήγησης της από εμάς θα σας κουράσει.

Τι ισχυρίζεται η εταιρεία για τον κινητήρα της; Αρχικά, σημαντικά μειωμένο βάρος και καλή πυκνότητα ισχύος: Μια μονάδα Avadi 250 κυβικών μπορεί να έχει απόδοση 15,8 ίππων και ροπή στα 3 kgm περίπου, μόλις στις 3.500 στροφές, ζυγίζοντας μόλις 10,7 κιλά. Παράλληλα, η εταιρεία διαφημίζει μια εξαιρετική τιμή θερμικής απόδοσης του κινητήρα, που φτάνει το 42,12%. Για την ιστορία, στους κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούμε, επιδόσεις που ξεπερνούν το 30% θεωρούνται αξιοσημείωτες, ενώ πολλά μοτέρ ιδίως παλαιότερα, δεν φτάνουν καν αυτή την επίδοση.

Το θέμα είναι ότι, όπως κάθε εναλλακτική πρόταση κινητήρα, και η μονάδα Avadi έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμα «ερωτηματικά» και ατέλειες ως προς την λειτουργία της, ενώ η ευρύτερη διάδοση της μονάδας σε πελάτες πιθανότατα είναι γρίφος για δυνατούς λύτες. Και αυτό, διότι οι «συμβατικές» τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε ήδη, δεν είναι τόσο επιτυχημένες κατά τύχη, ενώ η τεχνογνωσία γύρω τους είναι άπλετη. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει, πάντως η ιστορία μέχρι τώρα έχει υπάρξει αμείλικτη…   

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 12:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon