.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 09:59

Η CFMOTO μελετά «ζώνες ασφαλείας» και «μπάρες» για μοτοσυκλέτες

Στόχος τους, να σε...κρατήσουν στην θέση σου σε περίπτωση που τρακάρεις. Αναμενόμενη αποδοχή; Χμμμ...

Τις τελευταίες ώρες, κυκλοφόρησαν κι άλλα σχέδια από πατέντες της CFMOTO, η οποία μελετά συστήματα συγκράτησης του αναβάτη στην μοτσυκλέτα με ζώνες ή μπάρες. Για όσους... ήδη ανατρίχιασαν στην σκέψη, μείνετε μαζί μας, διότι οι λόγοι που η CFMOTO μελετά τα συστήματα αυτά είναι άξιοι αναφοράς και, ίσως, συμβάλλουν και στην βελτίωση της παθητικής ασφάλειας των μοτοσυκλετών στο μέλλον.

Αρχικά, τα συστήματα που είδαμε στις πατέντες είναι δύο ειδών: Μία «παραδοσιακή» ζώνη, που τυλίγεται γύρω από την μέση του αναβάτη, αλλά και σταθερές μπάρες, σαν αυτές που βλέπουμε στα παιχνίδια του λούνα πάρκ. Τα συστήματα συγκράτησης αυτά θα λειτουργούν συγκρατώντας τον αναβάτη στον διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας και αποτρέποντας την εκτίναξη του πάνω και μπροστά από την μοτοσυκλέτα, στα σενάρια λειτουργίας αυτόματου φρεναρίσματος, ή/και εμπρόσθιας σύγκρουσης μοτοσυκλέτας.

Είναι γνωστό ότι τα συστήματα αυτόματης πέδησης είναι ήδη πραγματικότητα, αλλά ακόμα αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα διότι ένα απότομο φρενάρισμα, που ο αναβάτης δεν το περιμένει, μπορεί να τον εκτινάξει πάνω από την μοτοσυκλέτα, δημιουργώντας έναν νέο κίνδυνο που δεν υπήρχε. Σε κάθε περίπτωση, ο αναβάτης μπορεί να έχει επιπλέον συγκράτηση και σε περιπτώσεις διέλευσης από μεγάλες λακούβες ή κακοτεχνίες, ενώ σε περίπτωση εμπρόσθιας σύγκρουσης, και πάλι αποφεύγεται η εκτίναξη του – με την μοτοσυκλέτα να απορροφά όλη την ενέργεια του γεγονότος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι αυτά τα συστήματα στην συγκεκριμένη πατέντα συγκρατούν τον αναβάτη, μόνο κατά τον διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας και θα απελευθερώνονται αυτόματα, σε περίπτωσης πτώσης ή πλευρικής δύναμης κατά την διάρκεια ενός ατυχήματος. Εντάξει, κανείς δεν θέλει να μείνει πάνω στην μοτοσυκλέτα του, που έχει ήδη πέσει και γλιστρά ανεξέλεγκτα και με την ορμή ενός σώματος 300+ κιλών, προς το επόμενο σταθερό εμπόδιο...

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς; Προς το παρόν, δύσκολο να πούμε. Σε κάθε περίπτωση, ο δυσκολότερος γρίφος προς επίλυση είναι η μελέτη της συμεριφοράς αναβάτη-μοτοσυκλέτας κατά το ατύχημα και η εξαγωγή τελεσίδικων συμπερασμάτων, ως προς το τι είναι ασφαλέστερο τελικά: Να εκτιναχθεί ο αναβάτης με την μοτοσυκλέτα, ή να παραμείνει συγκρατημένος πάνω της...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 10:03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon