.
Κατηγορία Triumph
Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 10:05

Test – Triumph Daytona 660 2024

Γνωστό όνομα, νέα χάρη

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Ένα μοντέλο που συνδέθηκε άρρηκτα με την κορυφαία supersport στιγμή της Triumph και... έλειψε αρκετά, επιστρέφει – αλλά πλέον υπό το νέο Meta της κατηγορίας, με μία κάποια παραπάνω χρηστικότητα και τον ηπιότερο χαρακτήρα στο προσκήνιο.

Triumph Daytona 660 2024 Τιμή: Από 9.990 € 

Triumph Daytona – ένα όνομα μοτοσυκλέτας που προκαλεί ρίγη σε όσους ακολουθούν την supersport κατηγορία. Μία μοτοσυκλέτα που, επανειλημμένως, έχει αναδειχθεί στην καλύτερη της κατηγορίας στην οδηγική συμπεριφορά, έλειψε πολύ και σε πολλούς, όταν βγήκε από τους καταλόγους πριν από καμιά δεκαετία. Τώρα όμως η αγορά της μοτοσυκλέτας έχει αλλάξει και, μέσα σε έναν οργασμό νέων μοντέλων περισσότερο sport παρά supersport, η Triumph αποφάσισε να μην μείνει αμέτοχη. Με την βαριά κληρονομία του ονόματος Daytona, η οποία από το 1991 ταυτίζεται με σπορ μοτοσυκλέτες, το νέο Daytona 660 έρχεται το 2024... μια εποχή που η sport κατηγορία περνά ξανά περίοδο αλλαγών.

Αντίδοτο στα «κολλημένα μυαλά»

Μην μας παρεξηγείτε: Στην δουλειά που κάνουμε και στον όγκο σχολιασμού στον οποίο εκτιθέμεθα καθημερινά, το νέο Daytona 660 – όπως και όλα τα σημερινά, ηπιότερα supersport- έχει δεχθεί δριμεία κριτική. Γιατί; Διότι κάποιες «κολλημένες» φωνές επιμένουν να ισχυρίζονται ότι τα supersport του παρελθόντος, είναι τα μόνα... αληθινά και άξια του ονόματος τους. Και το Daytona προφανώς δεν γλιτώνει. Όμως η αγορά είναι αεικίνητη, το ίδιο και οι κατηγορίες, και αυτό... πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν πάνε όλα προς το χειρότερο, ίσα ίσα που τα μεσαία supersports κατά κάποιον τρόπο... επιστρέφουν στις ρίζες τους. Δηλαδή, ισχυρές μοτοσυκλέτες με φοβερή συμπεριφορά, αλλά χωρίς να θυσιάζουν πλήρως την χρηστικότητα σε περισσότερες από μία (πίστα) χρήσεις. Και αυτό μόνο καλό είναι και για τη μοτοσυκλέτα, και για τους αγοραστές.

Για όσους αποστρέφονται την ιδέα μίας Daytona 660 επειδή «τα αληθινά supersport έχουν 120 άλογα στα 600 κυβικά και ουρλιάζει ο τετρακύλινδρος σαν τις Σειρήνες», δεν ξέρουν τι χάνουν – και δεν ξέρουν διότι αυτές οι προσκολλήσεις, σε απομακρύνουν από την ουσία. Για εμένα, ήρθε επιτέλους η ευκαιρία να δοκιμάσω ένα μοντέλο που γλυκοκοίταζα από την στιγμή που παρουσιάστηκε – οπότε μείνετε μαζί μου.

Καλλίγραμμο, γυμνασμένο, ελκυστικό

Το Daytona 660 είναι πιο όμορφο από ότι φαίνεται στις φωτό – και δείχνει αρκετά μικρότερο από ότι μαρτυρούν οι διαστάσεις του. Δεν είναι το μικρότερο των άμεσα ανταγωνιστικών του μοντέλων αλλά ούτε και το μεγαλύτερο, και όμως όταν ανέβεις επάνω του αισθάνεσαι σαν να έχεις καβαλήσει ένα βέλος! Μπαίνει ανάμεσα στα πόδια σου σαν... εσώρουχο (δεν μπόρεσα να αντισταθώ) και το ζύγισμα του εμφανίζεται απλά εξαιρετικό, παρά το ότι το βάρος ξεπερνά τον αριθμό 200 (μόλις κατά ένα κιλό και μάλιστα με όλα τα υγρά). Τόσο η εμφάνιση όσο και η διάπλαση του Daytona 660, παραπέμπει στο παλαιότερο 675, το οποίο φημιζόταν επίσης για το αδυνατισμένο του παρουσιαστικό και το ζύγισμα του.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμής μας ήταν στον χρωματικό συνδυασμό ανθρακί/μαύρου, ο οποίος δυστυχώς χρεώνεται με ένα 100ρικο επιπλέον της βασικής τιμής (όπως και ο συνδυασμός κόκκινου-μαύρου), μια τακτική με την οποία δεν συμφωνούμε – και δεν εφαρμόζει μόνο η Triumph. Τουλάχιστον, αυτός είναι και ο σοβαρότερος λόγος... γκρίνιας που μας έδωσε το Daytona 660.

H τρικύλινδρη καρδιά και το πως χτίζεις από την αρχή ένα «εύκολο supersport»

Το νέο Daytona 660 ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την Triumph να δώσει μια μερίδα... αναβολικά στον τρικύλινδρο κινητήρα που εξόπλισε πρώτα τα Tiger Sport 660 και Trident 660. Από τους 81 ίππους λοιπόν, πάμε στους 95 ονομαστικούς, με την ροπή να ξεπερνά τα 7 kgm και να είναι διαθέσιμη από πολύ νωρίς – με το 80% της στην διάθεση σου ήδη από τις 3.125 στροφές, όπως λέει η Triumph! Στο δυναμόμετρο, τα πραγματικά άλογα καταγράφηκαν στα 85,9 στον τροχό, που και πάλι αποδεικνύονται παραπάνω από αρκετά στην πράξη – για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Στο πλαίσιο τον πρώτο λόγο έχει το ατσάλι, με την Triumph να φτάχνει μία σωληνωτή κατασκευή "μικρού βάρους", ενώ ατσάλινο είναι και το ψαλίδι, παρά το ότι θυμίζει αλουμινένιο στο look. Τις αναρτήσεις παρέχει η Showa με ανεστραμμένο εμπρός πιρούνι και monoshock αμορτισέρ πίσω. Ρυθμίσεις απουσιάζουν (ίσως δεν θα έπρεπε), όμως την κατάσταση σώζει το ότι είναι σωστά ρυθμισμένες «για αρχή», για ρυθμούς από χαλαρούς έως αρκετά σβέλτους και σίγουρα εντός των ορίων της ασφάλειας για τους περισσότερους...

Παρτενέρ στον χορό της κ@#λας

Τα πάντα ξεκινάνε από τις αισθήσεις και μετά από την οπτική μας γνωριμία με την Daytona 660, έρχεται η ηχητική διέγερση – με την εκκίνηση του τρικύλινδρου κινητήρα. Μοναδικό «γουργούρισμα» σαν απειλητικό γρύλισμα αιλουροειδούς που είναι έτοιμο να εκτοξευτεί στο θήραμα του – να μας επιτρέψετε την... ποιητική άδεια, αλλά η συνεργασία κινητήρα και μοτοσυκλέτας είναι ιδανική, στην Daytona 660. Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι στα ηλεκτρονικά, ο αναβάτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 3 χαρτογραφήσεων ισχύος -Sport, Road και Rain, σταδιακά ηπιότερες στην απόκριση με την σειρά αναφοράς. Το «όλον» το απολαμβάνεις με την ρύθμιση Sport, που προσφέρει την αμεσότερη απόκριση στο γκάζι και την πλήρη απόδοση της πλουσιότατης ροπής του κινητήρα, που σε κάνει να κινείσαι πολύ ζωηρά και αρκετά πιο σβέλτα από ότι νομίζεις. Οριστικό παρελθόν φαίνεται να αποτελούν τα «θέματα» μη ικανοποιητικής απόκρισης του ηλεκτρόγκαζου στα Triumph, καθώς στο Daytona 660 πρακτικά δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις ένα ride-by-wire σύστημα, αν δεν το γνωρίζεις.

Έτσι λοιπόν βρίσκεις την αγαπημένη σου στριφτερή διαδρομή και γίνεσαι... μπουχός, ένα απόγευμα αφού σχολάσεις ή νωρίς το πρωί, όταν ο κόσμος ακόμα κοιμάται. Με το γκάζι βαθιά ανοικτό, ο τρικύλινδρος παράγει το soundtrack που θέλεις από μία μοτοσυκλέτα διασκέδασης: Αγνή κ@$λα. Γρυλίζει με μπάσο στα χαμηλά, φωνάζει με τον δικό του τρόπο στα ψηλά και το επίπεδο των επιδόσεων που προσφέρει συναρπάζει. Διότι καθιστά την μοτοσυκλέτα και διασκεδαστική, αλλά και οδηγήσιμη. Ενδεικτικά, η τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας φτάνει τα 210-215 χλμ/ώρα, σίγουρα χαμηλότερη από τα μοντέλα του «σκληρού» παρελθόντος. Αλήθεια όμως, στους δρόμους και ειδικά στις στροφές, απλά δεν χρειάζεσαι παραπάνω! Ειδικά, όταν ξέρεις ότι το σύνολο πλαισίου-στησίματος... μπορεί να κουβαλήσει όλο το εύρος αυτών των ταχυτήτων, ακόμα και σε γενναιόδωρες γωνίες κλίσης...

Πράγματι, εν κινήσει και στις αλλαγές κατεύθυνσης, το στήσιμο της μοτοσυκλέτας αναδεικνύεται υψηλότατου επιπέδου, ενώ εξαιρετική είναι η επιλογή των Michelin Power 6 για την πρώτη τοποθέτηση. Τελειώνεις το πίσω ελαστικό πανεύκολα και τεστάρεις την άσφαλτο με τα μαρσπιέ εξίσου γρήγορα (σίγουρα ένα κάποιο όριο για τους πιο προχωρημένους, οι οποίοι όμως πιθανότατα θα πειράξουν την μοτοσυκλέτα), την στιγμή που η αίσθηση που απολαμβάνεις είναι ικανοποιητική. Ναι, οι προς το μαλακό αναρτήσεις σίγουρα θα γίνουν αντιληπτές σε πολύ έντονο ρυθμό, αλλά... για να φτάσεις εκεί, θέλεις σίγουρα πίστα.

Το Quickshifter της Daytona 660 είναι πιθανώς το καλύτερο shifter που έχω δοκιμάσει όχι μόνο στην κατηγορία, αλλά και εκτός αυτής. Απλώς υποδειγματική δουλειά σε ανεβάσματα και κατεβάσματα – και με την δυνατότητα να το απενεργοποιήσεις πανεύκολα μέσα από τα μενού. Στην ίδια φιλοσοφία και το Traction Control, το οποίο επεμβαίνει διακριτικότατα και μάλιστα επιτρέπει ένα κάποιο... παιχνίδι με την ουρά, στην Sport λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να το απενεργοποιήσεις τελείως και να απολαύσεις την οδήγηση 100% με τους δικούς σου όρους.

Τα καλά του να μην είσαι απόλυτο

Στην οδηγική εμπειρία του μοντέλου συμβάλλει και η θέση οδήγησης του, αλλά και η παρεχόμενη άνεση αυτής – και ναι, μπορείς να κάνεις συζήτηση για μία κάποια άνεση και όχι μόνο για «πολεμική» διάθεση της θέσης οδήγησης. Η γεωμετρία τιμονιού και μαρσπιέ σε τοποθετεί αθλητικά, το σκύψιμο προς τα εμπρός είναι εκεί. Από την άλλη, η σέλα σε στηρίζει άριστα και δεν σε κουράζει, εντός και εκτός σπορ ρυθμών οδήγησης. Πολύ ευχάριστη έκπληξη η θέση του συνεπιβάτη, που θα υποστηρίξει άνετα μία διαδρομή δύο ατόμων, ακόμα και μεγαλύτερου μεγέθους στην πίσω θέση, χωρίς να... του στραμπουλήξει την ύπαρξη.

Αυτές οι ευπρόσδεκτες νότες «φιλικότητας» είναι παρούσες και όσο χρησιμοποιείς το Daytona 660 για άλλα πράγματα εκτός από... στρίψιμο. Καθημερινά είναι χρησιμοποιήσιμο ακόμη και με την αρκετά σπορ θέση οδήγησης του, με το καλό του ζύγισμα και την σχετική άνεση που του εξασφαλίζουν οι αναρτήσεις ως σύμμαχους. Η ελαστικότητα του κινητήρα είναι πανταχού παρούσα, στην πόλη, στον Εθνικό, στην εκδρομή, ενώ η ανεμοκάλυψη μπορεί να απέχει απο το ιδανικό, αλλά... είναι εκεί. Σίγουρα πρέπει να σκύψεις, πάντως, για να την απολαύσεις καλύτερα, λόγω του ίδιου το μεγέθους του Daytona και της κοντής ζελατίνας του. Τα φρένα της Daytona 660 είναι θαυμάσια: Χωρίς απαραίτητα να σου προσφέρουν συγκινήσεις, επιβραδύνουν πολύ ικανοποιητικά από τις χαμηλές «καθημερινές» ταχύτητες, ενώ δείχνουν τη δύναμη τους χωρίς σημάδια κόπωσης στους σπορ ρυθμούς επιτρέποντας σου να γευτείς την αίσθηση της πιο έντονης, αθλητικής επιβράδυνσης. Σίγουρα ένα προσόν, για μία μοτοσυκλέτα έτοιμη και για το περιστασιακό Track Day, όχι ως εργαλείο αγώνος αλλά προπόνησης.

Και μπορούμε να κλείσουμε με αναφορά στα χειριστήρια και τα όργανα της Daytona 660 – όπου και πάλι η σχετική απλότητα είναι ευδιάκριτη. Οι διακόπτες μας άφησαν πολύ καλή εντύπωση από την αίσθηση και την απτή ποιότητα τους, ενώ τα μενού στην μικρή οθόνη TFT, μαθαίνονται γρήγορα. Τα μενού είναι πλήρη και ο αναβάτης έχει στην διάθεση του, ακόμα και δύο υπολογιστές ταξιδιού, δύο επιλογές εμφάνισης της ένδειξης επιλεγμένης σχέσης (στην TFT ή, σε μικρότερη ένδειξη, στις άνω LCD ενδείξεις), ιστορικό σέρβις κ.ά. Το ζεύγος στροφόμετρου – ταχυμέτρου είναι απλούστερες LCD ενδείξεις και... θυμίζουν κάτι, θα λέγαμε, από τα όργανα των Kawasaki Supersport στις αρχές της δεκαετίας του 2000...

«Μια χαρά είναι, πήγαινε μίλα της»

Στην γνωριμία σου με την νέα Daytona 660, οι όποιες αμφιβολίες δεν θα βαρύνουν την μοτοσυκλέτα, αλλά το πως την αντιλαμβάνεσαι και αν θα είσαι πρόθυμ@ να γνωρίσεις την «νέα Daytona». Μία ικανότατη sportbike με έκδηλο χαρακτήρα Triumph, έναν καταπληκτικό κινητήρα, πιο τσαμπουκαλή και τσαχπίνη από ότι ίσως πίστευες, αξιοπρεπέστατο στήσιμο και, εν κατακλείδει, μία ανταγωνιστική τιμή. Προσπερνώντας το... παρατράγουδο της επιπλέον χρέωσης των χρωματισμών, τα 10.000 ευρώ που ουσιαστικά κοστίζει η μοτοσυκλέτα, σου αγοράζουν μία από τις ισχυρότερες επιλογές της κατηγορίας της (πιο δυνατή από R7 και GSX-8R, στα ίδια άλογα με την Honda CBR650R μόνο), με ένα «βασικό» πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, υψηλή ποιότητα και αδιαμφισβήτητα προσόντα στον δρόμο. Είτε είσαι θιασώτης της πιο extreme πλευράς των μεσαίων supersport, είτε απλώς αγαπάς την γρήγορη οδήγηση σε δρόμο και πίστα, η Daytona 660 θα σου δώσει έναν ή περισσότερους λόγους να την απολαύσεις.

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket)

Κράνος: Airoh GP550

Μπουφάν: Nordcode Striker

Παντελόνι: Nordcode Jeans Evo

Γάντια: Nordcode Glenn II

Μποτάκια: Eleveit Town WP      

 

Βρες μπαταρία για το Triumph Daytona 660 με ένα κλικ εδώ. 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Triumph
Μοντέλο Daytona 660
Αντιπρόσωπος Triumph Motorcycles Greece
Τιμή (€) Από 9.990
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 660
Διάμετρος x Διαδρομή 74.04 x 51,1 mm
Συμπίεση 12,05: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός πολλαπλών σημείων με γκάζι ride-by-wire
Εξάτμιση Από 3 σε 1 κεντρικό καζανάκι, τοποθετημένο κεντρικά, απόληξη στην δεξιά πλευρά
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος πολύδισκος, υγρού τύπου, ολίσθησης-υποβοήθησης
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό τύπου "διπλής δοκού"
Πλάτος 736 mm
Μήκος 2.083,8 mm
Ύψος 1.145,2 mm
Ύψος σέλας 810 mm
Μεταξόνιο 1.425,6 mm
Γωνία κάστερ 23,8 μοίρες
Ίχνος 82,3 mm
Απόσταση από το έδαφος Δ/Α
Ψαλίδι Ατσάλινο, δύο μπράτσων
Βάρος, πλήρες 201 kg
Ρεζερβουάρ 14 λίτρα
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι Showa SFF-BP, 41 χλστ., διαδρομή 110 mm
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ Showa, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 130 mm
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 310 χιλιοστών, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, ABS
Πίσω Δίσκος 220 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 180/55-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 6,5 lt/100 χλμ
Ρύποι EURO 5 Standard, 113 gr CO2/km
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 95/11.250
Ροπή (kgm/rpm) 7,1/8.250
Ιπποδύναμη στον τροχό (hp) 85,89
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 15:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Triumph Daytona 660 – Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon