.
Κατηγορία Benelli
Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 09:06

Test – Benelli TRK 702 2024

Με περγαμηνές διεθνούς Best Seller

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Benelli φαίνεται ότι χτύπησε φλέβα χρυσού με το TRK 702 – σπάζοντας ρεκόρ ταξινομήσεων στην Ιταλία και με αξιολογότατες επιδόσεις και στην αγορά μας, εύλογα αναρωτιέται κανείς, ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας του. Μέσα από την δοκιμή, αναζητούμε την αλήθεια.

Benelli TRK 702 Τιμή: 7.980 ευρώ

 H Benelli έχει ένα δυνατό success story τα τελευταία χρόνια. Αναγεννημένη πλήρως ως εταιρεία με καταγωγή από το Pesaro της Ιταλίας, η Benelli παντρεύει την καταγωγή της μαζί με τις νέες κατασκευαστικές δυνατότητες της, υπό την σκέπη του Qianjiang Group και το αποτέλεσμα, αποδεδειγμένα, δουλεύει. Και όπως όλοι ξέρουν, το αποτέλεσμα είναι «το κάτι παραπάνω» από το άθροισμα των επιμέρους μερών του. Έτσι, μετά από τα TRK 502, ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε το TRK 702 – εδώ στην «απλή» έκδοση με τροχούς 17 ιντσών εμπρός και πίσω.

Ιταλική πένα, ιταλική ανάπτυξη

Τα πάντα κρίνονται από την εμφάνιση -αλλιώς, δεν θα είχαμε «Centro Stile Benelli», ούτε και τον θρύλο του ιταλικού design. Τι να κάνουμε... κάποιοι το κάνουν καλύτερα από άλλους και οι Ιταλοί είναι «μανούλες», όταν πιάνουν τα ραπιντογκράφ. Στην Ιταλία, λοιπόν, έχει σχεδιαστεί αλλά και αναπτυχθεί το TRK 702 και το «αδελφό» TRK 702X, για την «μεσαία» Adventure κατηγορία και ανεβάζοντας κατά πολύ τον πήχη, σε σχέση με τα TRK 502.

Αυτή η σχεδίαση «μεγάλης-ψηλής» μοτοσυκλέτας, που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας των Adventure μοντέλων, είναι απόλυτα έκδηλη και για το TRK 702 και μάλιστα με πολύ επιθετική προσέγγιση. Η από κοντά θέαση της μοτοσυκλέτας μαρτυρά λεπτομέρειες και γραμμές που θυμίζουν γλυπτό, ιδιαίτερα στο εμπρός μέρος όπου το ρύγχος, η ζελατίνα, το φωτιστικό σώμα και τα πλαστικά που το περιβάλλουν, στέκονται στην κορυφή μίας μυώδους «κεντρικής μάζας». Αυτή η οπτική τόνωση εμπρός, επιβεβαιώνεται από το πόσο χαμηλή φαίνεται η σέλα – το πίσω σελάκι μαζί με την ουρά υπερυψώνονται και πάλι στο βλέμμα σου. Είναι μία μοτοσυκλέτα μεγάλη... και βαριά. Όχι πάρα πολύ (215 κιλά άνευ υγρών και γύρω στα 232-235 γεμάτη), αλλά αρκετά ώστε να γίνεται αισθητό, και σε συνδυασμό με την αίσθηση ψηλού κέντρου βάρους. Πάντως, όπως μας έδειξε και η οδηγική δοκιμή, δεν είναι επ’ ουδενί κακοζυγισμένο.

Ούτως ή άλλως, έχει όλα όσα θέλεις να δεις σε πρώτη ματιά σε μία μοτοσυκλέτα της κατηγορίας της, που σε προδιαθέτουν οπτικά για τον χαρακτήρα της. Ένα γενναιόδωρο trellis πλαίσιο, σε συνδυασμό με ένα θηριώδες εμπρός ανεστραμμένο πιρούνι. Μία αναλόγων υποσχέσεων «ψαλιδάρα», την «καρατιμόνα» με στάνταρ χούφτες, όπως και την εξάτμιση σε μάλλον συμβατική τοποθέτηση δεξιά και ψηλά, με «καζανάκι» στο πίσω μέρος. Μία όμορφα μοντέρνα μοτοσυκλέτα που δεν ξεφεύγει πολύ προς το φουτουριστικό.

Τα «ναι» και τα «χμμμ» της εργονομίας

Για τα δεδομένα της... διάπλασης της TRK 702, η θέση οδήγησης της είναι πολύ, πολύ εύκολη, για έναν αναβάτη μέσου όρου όπως η αφεντιά μου. Η σέλα δεν φαίνεται μόνο χαμηλά, ΕΙΝΑΙ χαμηλά, μόλις στα 790 χιλιοστά από το έδαφος (!!!) χαμηλότερα ακόμα και από ορισμένα scooter! Κάθεσαι με μία στάση σώματος που σου δίνει αίσθηση ολοκληρωτικού ελέγχου στην μοτοσυκλέτα, που ακόμη και η αίσθηση του βάρους που περιγράψαμε πριν λίγο βελτιώνεται. Το τιμόνι είναι ιδιαίτερα φαρδύ, o χώρος για τα πόδια του αναβάτη άπλετος, τα μαρσπιέ μπορούν να χαρακτηριστούν και ελαφρώς ψηλότερα από ότι ίσως περιμένεις. Οι σέλες, τόσο του αναβάτη όσο και του συνεπιβάτη, χαρακτηρίζονται πιο σκληρές από ότι θα έπρεπε για μία έτοιμη για τουρισμό μοτοσυκλέτα – δε θα μας χαλούσε λίγο πιο μαλακό αφρώδες για αυξημένη άνεση σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Οι χούφτες, πολύ ευπρόσδεκτες για μία έξτρα προστασία στα χέρια σου, η μεγάλη TFT οθόνη μαζί με την διπλή παροχή ρεύματος USB αριστερά της, επίσης – καμία σχέση με τα παλαιότερα όργανα των Benelli. Η οθόνη δεν είναι τέλεια (στο στροφόμετρο βλέπεις εύκολα μία κάποια υστέρηση) αλλά έχει όλες τις βασικές ενδείξεις «φάτσα-κάρτα» μπροστά σου, ενώ συνδέεται και με κινητό τηλέφωνο -επιτρέποντας απάντηση σε κλήσεις με τα πλήκτρα της μοτοσυκλέτας. Καλή είναι και η ποιοτική εντύπωση που σου αφήνει το TRK 702 – σαφώς αναβαθμισμένη κατασκευή σε σχέση με τις πρώτες προσπάθειες της Benelli, προσεγμένη στα σημεία και άκρως ικανοποιητική ως προς και την τιμή του μοντέλου.

«Μοτέρ: Τα καλά του Θεού και της Παναγίας»

Αυτή η φράση βρίσκεται στις σημειώσεις που κράτησα κατά την διάρκεια της δοκιμής του TRK 702. Ο κινητήρας του, ο ορισμός του «understatement», της ήρεμης δύναμης, της «ταπεινότητας» που δεν βροντά για να γίνουν αντιληπτά τα δυνατά του σημεία, είναι ίσως το καλύτερο σημείο του κινητήρα – μαζί με τα καταπληκτικά σε ισχύ εμπρός φρένα. Στα 698 κυβικά, η απόδοση του φτάνει τους 70 ονομαστικούς ίππους και, στο δυναμόμετρο του Power House στην Δάφνη, μετρήσαμε 61,9 πραγματικά άλογα στον πίσω τροχό. Όμως ο τρόπος απόδοσης του κινητήρα αυτού είναι σημαντικότερος, για την προκειμένη περίπτωση, από τα άλογα αυτά καθεαυτά. Από τους πιο γεμάτους κινητήρες που μπορείς να βρεις, στην χαμηλή και μεσαία περιοχή του, σε βαθμό που εντυπωσιάζεσαι με το πως μπορεί να κινήσει έτσι, ένα σύνολο μοτοσυκλέτας-αναβάτη στα 310 κιλά, με εμένα επάνω. Εννοείται βέβαια ότι όλα έχουν το αντίτιμο τους – ο κινητήρας ηρεμεί στις ψηλές στροφές και η απόδοση του φλατάρει κοντά στα «κόκκινα» του στροφομέτρου. Μέχρι εκεί όμως, η ελαστικότητα του και η ψυχωμένη του απόδοση, ορίζουν την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας εντός πόλης αλλά και σε χαλαρό επαρχιακό ρυθμό.

Traction Control και λοιπές... μοντέρνες ευκολίες, απουσιάζουν με το μοτέρ να είναι πλήρως ελεύθερο στην απόδοση του – ακόμη και από το ride-by-wire, καθώς το TRK 702 φέρει «συμβατικό» σύστημα γκαζιού με ντίζα και απλό ψεκασμό. Εδώ θα πούμε ότι το TC θα ήταν μία ευπρόσδεκτη προσθήκη – μόνο καλό μπορεί να κάνει, σε μία μοτοσυκλέτα αυτής της κατηγορίας και της δύναμης, που μπορεί μάλιστα να οδηγηθεί και αρκετά ζωηρά στον κατάλληλο δρόμο και στα κατάλληλα χέρια. Σε κατανάλωση, μπορείς να περιμένεις κάτι στην τάξη των 6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, ανάλογα και  με το πόσο «βαρύ» χέρι έχεις όταν εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο την ελαστικότητα του εν σειρά δικύλινδρου.

Άδραξε τις μέρες

Αν μη τι άλλο, η σχεδίαση του TRK 702 σε προδιαθέτει και για πιο σπορ πράγματα, πέρα από τα «τυπικά-καθημερινά» με μία μοτοσυκλέτα. Προφανώς μία μοτοσυκλέτα που αρέσκεται να κινείται εκτός πόλης κατά κόρον, η TRK 702 είναι και πιο ευχάριστη εκεί. Η ποιότητα κύλισης και η σταθερότητα στον Εθνικό και τον επαρχιακό είναι αδιαμφισβήτητα υψηλότατες, είτε σε «φυσιολογικές» είτε και σε υψηλότερες ταχύτητες – τα 180 τα φτάνεις και τα διατηρείς «για πλάκα», ενώ η τελική ανεβαίνει πάνω από τα 200. Η ανεμοκάλυψη που σου προσφέρει το TRK 702 μας άφησε να αναζητούμε κάτι παραπάνω – ιδίως λόγω της κοντής αλλά και μη ρυθμιζόμενης ζελατίνας. Σε κορδελιαστές διαδρομές με συνεχείς εναλλαγές κλίσης το TRK 702 σε καλεί να παίξετε «συνεργατικό» και σου βγάζει έναν σπορ χαρακτήρα που μπορεί να μην τον περιμένεις. Πρωταγωνιστής το πολύ καλό πιρούνι, ως προς την συμπεριφορά του στις στροφές και στο φρενάρισμα, όμως και το υπόλοιπο setup της μοτοσυκλέτας δεν μένει πίσω. Τα φρένα είναι εξαιρετικά, τηρουμένων των αναλογιών της κατηγορίας της μοτοσυκλέτας – φοβερή δύναμη ειδικά από τους δύο εμπρός δίσκους διαστάσεων που παλαιότερα... έβλεπες μόνο σε superbikes. Προσπερνάς εύκολά την μέτρια αίσθηση που σου αφήνουν μανέτα και πεντάλ και συνηθίζεις το σύστημα, εμπιστευόμεν@ και το ABS για την ασφάλεια σου. Τα επώνυμα (πάλι καλά) ελαστικά πρώτης τοποθέτησης -Pirelli Angel GT- αποδεικνύουν την τουριστική τους κλίση χρειαζούμενα έναν κάποιο χρόνο προθέρμανσης, αλλά δεν σου δίνουν λαβή για άλλα παράπονα σε όλες τις συνθήκες.

Μπορεί οι αναρτήσεις και το γενικότερο setup τους να επιτρέπουν ζωηρή οδήγηση όταν το θελήσεις, αλλά δεν θυσιάζουν την άνεση για χρήση εντός πόλης. Το αμορτισέρ είναι πιο μαλακό από το μπροστινό σύνολο – με τα προφανή οφέλη ακριβώς εκεί που χρειάζεται-, ενώ και το πιρούνι δεν είναι «πέτρα»  λειτουργώντας σωστά. Μάλιστα, μέσα στην πόλη και σε ανάλογες διαδρομές, δεν θα σε προβληματίσει και η σκληρότητα της σέλας. Τα LED φωτιστικά αποδείχθηκαν απόλυτα λειτουργικά κατά την διάρκεια νυχτερινών διαδρομών, συμβάλλοντας σε ένα τελικά άρτιο σύνολο για την κατηγορία.

Δεν πουλά τυχαία τόσο καλά

Με την TRK 702, η Benelli πετυχαίνει σε ένα βαθμό, το «πάντρεμα» δύο κατηγοριών και το στολίζει με premium προσανατολισμό και ιταλικό... πιστοποιητικό γέννησης. Με επιδόσεις, εμφάνιση και χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στην κατηγορία του, το TRK 702 τιμολογείται... μία κατηγορία κάτω, ειδικά όσον αφορά τον «παραδοσιακό» κύκλο ανταγωνιστικών του μοντέλων. Οπότε δεν είναι τυχαίο που το μοντέλο παίζει πολύ δυνατά στο ταμπλό των πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδος -  πόσο μάλλον αν συνδυάσεις τα απτά ατού του, με το πλεονέκτημα της μονα-δικής του εμφάνισης. Τελικά, είναι μία μοτοσυκλέτα εξαιρετικά πολύπλευρη και δυνατά τιμολογημένη, από μία μάρκα που έχει εξελιχθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και κοιτά στα μάτια τους «γίγαντες».

 

Βρες μπαταρία για το Benelli TRK 702 με ένα κλικ εδώ

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket)

Κράνος: Nox N 312

Μπουφάν: Nordcode Jackal

Παντελόνι: Nordcode Jeans Evo

Γάντια: Nordcode Glenn II

Μποτάκια: Eleveit Diverge WP

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Benelli
Μοντέλο TRK 702
Αντιπρόσωπος Benelli Greece 
Τιμή (€) 7.980
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 698 κ.εκ. 
Διάμετρος x Διαδρομή 83 x 64,5 mm
Συμπίεση 11,6: 1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Από 2 σε 1 με τελικό τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος, πολύδισκος με μηχανικό έλεγχο
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο τύπου trellis
Πλάτος 925 mm
Μήκος 2.200 mm
Ύψος 1.390 mm
Ύψος σέλας 790 mm
Μεταξόνιο 1.520 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος 175 mm
Ψαλίδι Αλουμινένιο δύο μπράτσων 
Βάρος (χωρίς υγρά) 215
Ρεζερβουάρ 20 λίτρα
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι 50 mm, διαδρομή 140 mm
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 45 mm
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 310 χιλιοστών, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, ABS
Πίσω Δίσκος 260 χιλιοστών, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Pirelli Angel GT
Μπροστά 120/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 160/60-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 6,5 /100 χλμ
Ρύποι EURO 5 Standard 
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 70/8.000
Ροπή (kgm/rpm) 7,1/6.000
Ιπποδύναμη στον τροχό (hp) 61,89
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 09:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon