.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 21:10

Yamaha R1 Race 2025 - Έκδοση πίστας με αέρα MotoGP

Η φίρμα των τριών διαπασών φέρνει μια νέα έκδοση για τη supersport ναυαρχίδα της, προορισμός της οποίας είναι μόνο η άσφαλτος της πίστας.

Ξεκινώντας από τα οφθαλμοφανή, συναντάμε τα αεροδυναμικά πτερύγια α λα MotoGP που τοποθετήθηκαν στο φέρινγκ και σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από την ανατροφοδότηση της ομάδας Yamaha Factory Racing στο MotoGP. Είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα για να προσθέτουν όσο το δυνατόν λιγότερο βάρος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα αντοχή και ακαμψία, δημιουργώντας όχι μόνο κάθετη δύναμη, αλλά και αυξημένη αίσθηση σταθερότητας στο μπροστινό μέρος.

Στα πιο ουσιαστικά ενδεχομένως είναι η αναβάθμιση των περιφερειακών, όπως τονέο ανεστραμμένο μπροστινό της KYB στα 43χλστ., του οποίου τα καλάμια έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως και διαθέτουν πλέον μεμονωμένους ρυθμιστές για απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης στο αριστερό και το δεξιό καλάμι, τα οποία διαθέτουν επίσης νέα βαλβίδα, σχεδιασμένη να βελτιστοποιεί την πίεση στον κύλινδρο περιορίζοντας ή αποτρέποντας πλήρως τη ροή λαδιού στο κάτω μέρος του πιρουνιού.

Νέο είναι και το μπροστινό σύστημα πέδησης με την υπογραφή της Brembo και τις δαγκάνες Stylema να ανεβάζουν την ισχύ ακινητοποίησης του R1 Race, έχοντας βελτιστοποιημένη ροή αέρα για αποτελεσματική ψύξη, μειώνοντας το "βράσιμο" των φρένων στην πίστα.

r1race2.jpg

Εντωμεταξύ, όπως προείπαμε και στον τίτλο, το R1 Race παραδίδεται χωρίς εξαρτήματα για χρήση στο δρόμο, κάτι που όχι μόνο μειώνει το βάρος του R1, αλλά αυξάνει και την ευκολία εργασιών στο pit box. Στα... πρακτικά, το κάθισμα του συνεπιβάτη αντικαθίσταται με μονόσελο, ενώ νέο είναι και το υλικό καλύμματος της σέλας, προσφέροντας μεγαλύτερη πρόσφυση ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στον αναβάτη να μετατοπίζει εύκολα το βάρος του.

Στις στροφές, αυτό -όπως λέει η Yamaha- βοηθά τον αναβάτη να αισθάνεται περισσότερο συνδεδεμένος με το R1 του και προσθέτει στην αίσθηση σταθερότητας από το πλαίσιο.

r1race3.jpg

Τέλος, στα των επιδόσεων, ίδιος παραμένει ο τετρακύλινδρος κινητήρας crossplane των 998 κ.εκ. με την ανομοιόμορφη σειρά πυροδότησης των κυλίνδρων, διαθέτοντας ένα σύστημα εισαγωγής υψηλής απόδοσης, του οποίου οι 200 παρά κάτι ίπποι χαλιναγωγούνται από τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα, που ελέγχονται με τεχνολογία από το MotoGP με τη μορφή της IMU έξι αξόνων. Περιλαμβάνουν Έλεγχο πρόσφυσης (TCS), Έλεγχο ολίσθησης (SCS), Έλεγχο Φρένων (BC), Έλεγχο ανύψωσης (LIF), Έλεγχο εκκίνησης (LCS), διαχείριση πέδησης κινητήρα τριών λειτουργιών (EBM), Quickshift System (QSS) και Power Selection (PWR).

Αναμενόμενα παρόν είναι το ride-by-wire γκάζι της Yamaha (YCC-T) διαθέτοντας ελατήριο, ολισθητήρα και γρανάζι που δίνουν μια ομαλή και προοδευτική αίσθηση, με το APSG (Grap Accelerator Position Sensor Grip) να προσφέρει άμεση απόκριση στο γκάζι.

Η R1 Race θα είναι διαθέσιμη από τους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha από τον Νοέμβριο του 2024.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 13:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon