.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 17:12

Yamaha XT500 North Star by Deus Ex Machina

Μια μοτοσυκλέτα-θρύλος, η νικήτρια των δύο πρώτων ράλι Paris-Dakar αναβιώνει ως Πολικός Αστέρας (North Star) στο εργαστήρι της διάσημης Deus Ex Machina.

Η παραγγελία ενός πελάτη στο Αυστραλιανό παράρτημα της Deus Ex Machina ήταν απλή και περιγράφεται εν συντομία ως εξής: έχω αυτό το Yamaha XT500 του 1981 και θέλω να το κάνετε όπως φαντάζεστε πως θα ήταν αν παρουσιαζόταν σήμερα.

Η δουλειά ξεκίνησε από το αυθεντικό πλαίσιο, το οποίο ντύθηκε με ένα ολοκαίνουργιο πιρούνι από Yamaha WR450F, ενώ προστέθηκε ένα αλουμινένιο ψαλίδι από Kawasaki KLX250 και δύο αμορτισέρ piggyback της YSS. Τα καλάμια του πιρουνιού απέκτησαν αντιτριβική επίστρωση DLC (Diamond-Like Coating), ανοδιώθηκαν, κόντυναν για τα ταιριάξουν στη γεωμετρία του ΧΤ500 και ξαναρυθμίστηκαν εσωτερικά με νέες βαλβίδες και ελατήρια, ενώ δένουν με το πλαίσιο με τιμονόπλακες που κατασκευάστηκαν επί τούτου σε εργαλειομηχανή CNC με στόχο να προκύψει ακριβώς το ίδιο offset με το αυθεντικό ΧΤ500.

yam xt500 81 northstar deusxmachina 4

Επιλέχτηκαν δύο ζάντες 19 ιντσών της Buchanan billet κέντρα της Hahn, ανοδιώθηκαν στα αυθεντικά χρώματα του ΧΤ500 και ντύθηκαν με λάστιχα flat track, ενώ τα ταμπούρα του 1981 έδωσαν τη θέση τους σε ένα σύγχρονο πακέτο δισκόφρενων από Yamaha WR450F μπροστά και πίσω.

Στον κινητήρα έγινε άφθονη δουλειά με ζυγοστάθμιση στροφάλου, ροϊκή επεξεργασία στην κεφαλή, τοποθετήθηκε πιστόνι υψηλής συμπίεσης, μεγαλύτερες βαλβίδες με ενισχυμένα ελατήρια και ο χρονισμός ανατέθηκε σε έναν εκκεντροφόρο που φτιάχτηκε ειδικά για αυτόν τον κινητήρα. Το σύνολο επενδύθηκε με ισχυρότερη αντλία και ένα ψυγείο λαδιού.

yam xt500 81 northstar deusxmachina 5

Αν και διατηρήθηκε το εργοστασιακό φιλτροκούτι, ανοίχτηκαν τρύπες στο καπάκι του για να αυξηθεί η ποσότητα του αέρα που μπαίνει μέσα του και συνδυάστηκε με ένα φίλτρο K&N.

Τέλος η τροφοδοσία βελτιώθηκε με την τοποθέτηση ενός καρμπυρατέρ Keihin FCR 39 και η εξαγωγή ανατέθηκε σε ένα τελικό της SC Project.

yam xt500 81 northstar deusxmachina 3

Η δουλειά που έγινε στον κινητήρα περιλαμβάνει ακόμη βολάν, πηνίο και ηλεκτρονική από Yamaha SR500, ενώ εφαρμόστηκε ένα κιτ μετατροπής του ηλεκτρικού κυκλώματος της μοτοσυκλέτας σε 12V ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ηλεκτρική μίζα Xstart της Kedo.

Το αυθεντικό ρεζερβουάρ και τα πλαϊνά καπάκια του ΧΤ500 φυσικά παρέμειναν στη θέση τους περνώντας μόνο από ένα φρεσκάρισμα στη βαφή τους, ωστόσο η σέλα είναι νέα και φτιαγμένη ειδικά για την κατασκευή αυτή με δέρμα alcantara, τμήματα διάτρητου βινυλίου και κόκκινη κλωστή στις ραφές.

yam xt500 81 northstar deusxmachina 2

Ο προβολέας είναι ο Thunderbolt της Koso, τοποθετημένος σε ένα καβούκι της JVB που τροποποιήθηκε ελαφρώς για να ταιριάξει αρμονικά στο ΧΤ500 North Star.

Στα όργανα θα βρούμε ένα κοντέρ Motogadget Motoscope Tiny, μικροσκοπικά φλας Kellermann Atto, διακόπτες τιμονιού Motogadget mo.Switch Pro, ενώ μια ακόμη σύγχρονη πινελιά είναι το keyless σύστημα Motogadget mo.lock που κατάργησε το παραδοσιακό κλειδί του ΧΤ.

yam xt500 81 northstar deusxmachina 7

Η όλη εργασία διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο και το αποτέλεσμα δείχνει πως αξίζει με το παραπάνω τη δουλειά που έπεσε.

Γνωρίστε το στην ιστοσελίδα της Deus Ex Machina: deuscustoms.eu/blogs/magazine/north-star

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 17:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha XT660 - Βραζιλιάνικη φαντασία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon