.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 15:55

Yamaha XT660 - Βραζιλιάνικη φαντασία

Αυτή ή είδηση δεν αποκαλύπτει την επιστροφή του ΧΤ660, απλώς την ευφάνταστη θέληση ενός βραζιλιάνικου περιοδικού να ξαναδεί τον on-off θρύλο της Yamaha.

Η σειρά των Yamaha ΧΤ κατέχει θρυλική υπόσταση στην Ελλάδα, μια χώρα στην αγορά της οποίας έχουν κατά καιρούς διακριθεί κάποιες μοτοσυκλέτες που δεν είχαν καθόλου την ίδια ανταπόκριση στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε πρώτη φάση το μυαλό πάει στο ελληνικό παράδοξο των παπιών, ωστόσο δε μένουμε μόνο εκεί, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές ακόμη μοτοσυκλέτες που συνάντησαν θερμή υποδοχή στη χώρα μας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν το κοινό τους σε ανάλογα μεγάλους αριθμούς.

Μια εξ αυτών είναι η Yamaha XT που ειδικά στα 600 και 660 κυβικά έγραψε χρυσές σελίδες στις ελληνικές ταξινομήσεις πριν τη φάνε οι προδιαγραφές. Βγαίνοντας εκτός Ευρώπης ωστόσο θα συναντήσουμε και μερικές άλλες χώρες που αγάπησαν με πάθος τα ΧΤ, όπως η Βραζιλία.

Όπως μας λείπουν κι εδώ λοιπόν με τα μεγάλα τετράχρονα μονοκύλινδρα "ψευδοεντούρο", έτσι και στη Βραζιλία ο κόσμος αναπολεί τις εποχές των ΧΤ και εύλογα το ενδιαφέρον αυτό βρίσκει κάποια ανταπόκριση, έστω και σε αποκλειστικά θεωρητικό επίπεδο.

Nova XT660 2025 Conceito 6
Μια άλλη δικύλινδρη παραλλαγή Yamaha ΧΤ600

Το Garagem Master είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό από τη Βραζιλία που αρέσκεται στο να δημιουργεί ψηφιακές απεικονίσεις των ονείρων των αναγνωστών του - κάτι σαν το ιαπωνικό Young Machine χωρίς την πληροφόρηση από τα εργοστάσια - και φυσικά έχει ασχοληθεί τουλάχιστον δύο φορές με την "επιστροφή" του ΧΤ660.

Προτείνει λοιπόν διάφορες παραλλαγές για ένα νέο ΧΤ660 που στη μια περίπτωση είναι δικύλινδρο σε σειρά, ενώ σε μιαν άλλη είναι ξανά μονοκύλινδρο.

Nova Yamaha XT 660R 2026 Conceito 1
Και η μονοκύλινδρη φανταστική επιστροφή του Yamaha XT660

Ένα σημείο που βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον είναι η διάθεση των Βραζιλιάνων συναδέλφων να σχεδιάσουν ψηφιακά μιαν ιδέα και μετά τη ντύσουν με φανταστικά τεχνικά χαρακτηριστικά! Έτσι το δικύλινδρο ΧΤ660 φορά έναν νέο κινητήρα - που προφανώς δεν υφίσταται - 649 cc με διαστάσεις κυλίνδρου 81 x 63 mm και απόδοδη 75 ίππων. Δεν αντιλαμβανόμαστε πάντως για ποιον λόγο δεν "φόρεσαν" τον CP2 του Tenere 700 και επέλεξαν να φανταστούν ανύπαρκτα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αλλά πάλι, ποιοι είμαστε εμείς να βάλουμε όρια στη φαντασία των άλλων;

Προς τιμήν τους πάντως οι συνάδελφοι φροντίζουν και στις δύο περιπτώσεις να ξεκαθαρίσουν πως τα σχέδιά τους δεν ανταποκρίνονται σε καμιά πραγματικότητα, ομοίως και τα τεχνικά στοιχεία που αναφέρουν, δηλώνοντας απερίφραστα πως δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη Yamaha.

Πάλι καλά δηλαδή, διότι για μας αυτό το σχέδιο δε δείχνει και τόσο ρεαλιστικό. Αφενός πατά στα χωράφια του Tenere 700, αφετέρου δε δείχνει καμιά ευθεία αναφορά σε ΧΤ. Καλό, ωραίο και γοητευτικό, αλλά οι ρεαλιστικές πιθανότητες να φτιάξει η Yamaha κάτι τέτοιο όσο υπάρχει Tenere 700 στη γκάμα της είναι μάλλον μηδενικές. Εκτός αν έρθει κάποια στιγμή ένας νέος μονοκύλινδρος κινητήρας, οπότε τότε το παιχνίδι θα έχει αλλάξει άρδην. Μόνο που αυτός ο μονοκύλινδρος δεν υπάρχει ούτε στην οργιώδη φαντασία του ιαπωνικού Τύπου ακόμη...

Πηγή: Garagem Master δικύλινδρο / μονοκύλινδρο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 17:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon