.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 18:58

ΚΤΜ 1390 Super Adventure S EVO 2025 - Άσφαλτος; Χώμα; Ναι και γρήγορα!

Με το 1390 Super Adventure S EVO του 2025, η ΚΤΜ πάει την καλώς εννοούμενη υπερβολή σε άλλα επίπεδα, ενώνοντας ασφάλτινες και χωμάτινες... πίστες.

Η ναυαρχίδα των Super Adventure, έρχεται φορτωμένη με ολοκαίνουριες τεχνολογικές και μηχανικές προόδους στη σφαίρα της adventure μοτοσυκλέτας. Εν αρχή το πλαίσιο, με τους Αυστριακούς να καμαρώνουν για την επανασχεδιασμένη ακαμψία του, τη βελτίωση του χειρισμού και τη σταθερότητα του, με 8 χλστ. χαμηλότερη και 10 χλστ. φαρδύτερη τοποθέτηση του ποδιού που βελτιώνει την άνεση του αναβάτη με μεγαλύτερη γωνία γονάτων. Εντός του προαναφερθέντος πλαισίου, βρίσκουμε ένα κινητήρα αυξημένου κυβισμού από τα 1.300 στα 1.350 κ.εκ., με την απόδοση του στους 173 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 14,5 κιλά ροπής 8.000 σ.α.λ..Σε αυτό συμβάλει τα δέοντας και το Camshift, το οποίο παρέχει βελτιωμένη ικανότητα οδήγησης σε χαμηλές και υψηλές στροφές, χαμηλές εκπομπές ρύπων και κατανάλωση καυσίμου. Στις υψηλότερες στροφές, τα έκκεντρα εισόδου μετατοπίζονται προς τα πλάγια, ανοίγοντας τις βαλβίδες όλο και πιο ψηλά για να πλημμυρίσει ο κύλινδρος με καυσαέρια, επιτρέποντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Στο εύρος των χαμηλότερων στροφών, τα έκκεντρα εισόδου επιστρέφουν το χρονισμό και την ανύψωση της βαλβίδας, βελτιστοποιώντας την οδήγηση. Αυτή η διπλή προσέγγιση προσφέρει ισχυρή ώθηση στην απόδοση, είτε στους δρόμους της πόλης είτε σε πιο... γρήγορους δρόμους.

1390EVO2.jpg

Ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα επίσης ολοκαίνουριο, αυτόματο/χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων (AMT) – το πρώτο για την KTM και αποκλειστικά για το 1390 Super Adventure S EVO. Το AMT, που πρωτοεμφανίστηκε ως πρωτότυπο στα χέρια του Johnny Aubert στον τρομερό Iron Road Prologue στο Red Bull Erzbergrodeo, είναι μια από τις πιο καινοτόμες εξελίξεις του κινητήρα που έχει κάνει η KTM τα τελευταία χρόνια, επιτρέποντας στον αναβάτη να επιλέξει μεταξύ μιας παραδοσιακής χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων, μέσω του μοχλού ποδιού, πλήκτρων στο τιμόνι ή ενός πλήρως αυτοματοποιημένου κιβωτίου ταχυτήτων.

1390EVO3.jpg

Στα του εξοπλισμού, το 1390 Super Adventure S EVO είναι εξοπλισμένο με την τελευταίας γενιάς ημιενεργητική ανάρτηση της WP. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί ώστε να είναι πιο ακριβής με σταθερή συμπεριφορά απόσβεσης σε υψηλότερες συχνότητες. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση νέων αισθητήρων PWM (Pulse Width Modulation) και μιας νέας κατασκευής "περόνης" με ράβδο που συνδυάζει σχεδιασμό δανεισμένο από στοιχεία ανάρτησης Open Cartridge και Closed Cartridge. Επίσης, στο νέο πορτοκαλί θηρίο βρίσκουμε τη νέα premium οθόνη αφής της KTM, με κατακόρυφη διαρύθμισης που φέρνει μια εντελώς νέα γενιά premium ηλεκτρονικής αρχιτεκτονικής και χρηστικότητας με τον αναβάτη στο προσκήνιο. Η εν λόγω οθόνη αφής 8 ιντσών διαθέτει επαγωγική τεχνολογία, που επιτρέπει την εύκολη λειτουργία ακόμα και όταν φοράτε χοντρά χειμερινά γάντια, ενώ μια καινοτόμος επίστρωση κατά των αντανακλάσεων, των αντιδακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς και μια αντιθαμβωτική επίστρωση βελτιώνει τη συνολική αναγνωσιμότητα.

1390EVO4.jpg

Εδώ, οι αναβάτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες λειτουργίες οδήγησης και συνδεσιμότητας, καθώς και στο πιο πρόσφατο Adaptive Cruise Control (ACC) της KTM, το οποίο προσθέτει στο οπλοστάσιό της το Brake Assistance, το Collision Warning και το Distance Warning. Το νέο σύστημα ACC, σε συνδυασμό με το AMT, διαθέτει ACC Stop & Go. Όταν ενεργοποιηθεί, αυτό το σύστημα θα σταματήσει εντελώς τη μοτοσυκλέτα εάν το προπορευόμενο όχημα ακινητοποιηθεί. Μόλις το όχημα κινηθεί, η μοτοσυκλέτα θα συνεχίσει αυτόματα την κίνησή της. Τα προαναφερθέντα επιτυγχάνονται από ένα πιο συμπαγή, μπροστινό αισθητήρα ραντάρ 5ης γενιάς που κατασκευάζεται από τη Bosch και τοποθετείται ως στάνταρ εξοπλισμός.

1390EVO5.jpg

Τέλος, η εικόνα έχει επίσης αλλάξει για το 2025, με νέο σχεδιασμό του οποίου επίκεντρο είναι ο ολοκαίνουριος προβολέας LED, του οποίου τις γραμμές ακολουθούν ο ανεμοθώρακας και τα πλαστικά της μοτοσυκλέτας, με την τεχνολογία ωστόσο που κουβαλάει η αυστριακή ρουκέτα ασφάλτου-χώματος να επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα. Το 1390 Super Adventure S EVO του 2025 θα είναι διαθέσιμο σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους KTM στις αρχές του 2025.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 19:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda Forza 125 2025 - Η αναλυτική παρουσίαση
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon