.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 07:27

Ducati Multistrada V4 / V4S 2025 - Με αέρα Panigale

Η Ducati έκανε... πρεμιέρα για την ανανεωμένη σειρά Multistrada V4 του 2025, με αλλαγές κυρίως ηλεκτρονικής φύσης.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των αλλαγών των μοντέλων του 2025, βρίσκεται ένα νέο, έξυπνο πακέτο ηλεκτρονικών, μεγάλο μέρος του οποίου είναι δανεισμένο από το νέο Panigale V4 που κυκλοφόρησε αυτό το καλοκαίρι, καθώς και η σύμπνοια των εκπομπών ρύπων στους Euro5+ κανονισμούς. Συναντάμε επίσης αλλαγές στυλ στο μπροστινό μέρος, μικρές εργονομικές πινελιές και μια ανεπαίσθητη προσαρμογή του πλαισίου που σηκώνει τον άξονα του ψαλιδιού κατά 1 χλστ.

Εντός θα βρούμε τον κινητήρα Grandturismo των 1158 κυβικών, με τους 170 ίππους, του οποίου ευχάριστα είναι τα διαστήματα service, τα οποία παραμένουν στις 60.000 χιλιόμετρα για τον έλεγχο του διάκενου βαλβίδων. Εντωμεταξύ, αν και η ισχύς παραμένει αμετάβλητη, η απόδοση καυσίμου αυξάνεται κατά 6% χάρη στην εκτεταμένη απενεργοποίηση των πίσω κυλίνδρων. Όπως και πριν, οι πίσω κύλινδροι κλείνουν ενώ λειτουργούν στο ρελαντί για εξοικονόμηση καυσίμου και μείωση της θερμότητας που εκπέμπεται στον αναβάτη. Το σύστημα παραμένει πλέον ενεργό με τη μοτοσυκλέτα να κινείται, όπου η χαμηλή ισχύς είναι επαρκής – ένα χαρακτηριστικό που προηγουμένως είδαμε στο V4 Rally. Μόλις υπάρξει ανάγκη για περισσότερη ισχύ, η ECU της μοτοσυκλέτας ενεργοποιεί αμέσως τους πίσω κυλίνδρους. Το εν λόγω σύστημα είναι ενεργό σε όλες τις λειτουργίες οδήγησης με συγκεκριμένη βαθμονόμηση για καθεμία – αν και η ενεργοποίηση της πρώτης ταχύτητας απενεργοποιεί το σύστημα ανά πάσα στιγμή.

mv4b25.jpg

Όσον αφορά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που κρατά τους αναβάτες ασφαλείς, ξεχωρίζει η παρουσία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης μπροστινής σύγκρουσης, αλλά και οι 70 «εικονικοί» αισθητήρες που συνεργάζονται για να εκτιμήσουν τη θέση της μοτοσυκλέτας στο χώρο, τροφοδοτώντας δεδομένα στη νέα λειτουργία DVO (Ducati Vehicle Observer). Αυτό βοηθά στην πιο ομαλή λειτουργία του TC, του ABS στις στροφές και των συστημάτων anti-wheelie, επιτρέποντας, όπως λέει η Ducati, «στα βοηθήματα παρεμβαίνουν με σχεδόν προγνωστικό τρόπο, επιτρέποντας στον αναβάτη να εκμεταλλευτεί την απόδοση της μοτοσυκλέτας πιο αποτελεσματικά σε μέγιστη ασφάλεια.»

mv4c25.jpg

Εκεί που η προηγούμενη γενιά είχε τέσσερις τρόπους οδήγησης, υπάρχουν τώρα πέντε για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας λειτουργίας «Wet». Η λειτουργία «Enduro» – η οποία περιορίζει την ισχύ στους 114 ίππους – φέρεται να έχει υποστεί επίσης «σημαντική εξέλιξη». Ακόμα, το Multistrada V4 θα χαμηλώνει τώρα αυτόματα σε ταχύτητες 10 χλμ/ώρα και κάτω, δίνοντας στους αναβάτες μια χείρα βοηθείας όταν έρθει η ώρα έρχεται να βρουν τα πόδια τους σε στέρεο έδαφος. Το σύστημα λειτουργεί με ρύθμιση της προφόρτισης και στα δύο άκρα της ηλεκτρονικής ανάρτησης. Μόλις ανέβουν οι ταχύτητες στα 50χλμ./ώρα, αποκαθίσταται το κανονικό ύψος οδήγησης. Ομοίως, υπάρχει επίσης η λειτουργία «Easy Lift» που ανοίγει πλήρως τις βαλβίδες μέσα στο σύστημα ανάρτησης, καθιστώντας ευκολότερο το τράβηγμα της μοτοσυκλέτας σε όρθια θέση από το πλαϊνό σταντ.

mv4e25.jpg

Για τον συνεπιβάτη έχουν γίνει επίσης αλλαγές, μετακινώντας τα σημεία στήριξης των αποσκευών προς τα πίσω κατά 25 χλστ. αυξάνοντας τον χώρο για τα πόδια. Το πίσω αμορτισέρ μπορεί επίσης να φιλοξενήσει μεγαλύτερο εύρος προφόρτισης, το οποίο θα επιτρέπει τη μεταφορά μεγαλύτερου εύρους φορτίου.

mv4d25.jpg

Στα της εμφάνισης, υφίσταται πλήρης επανασχεδιασμός στο μπροστινό μέρος που περιλαμβάνει βελτιωμένους προβολείς και κατά τη Ducati δημιουργεί «πιο επιθετικές αναλογίες», δίνοντάς μια εμφάνιση σαν Panigale. Υπάρχει επίσης ένα ανανεωμένο για το τελικό της εξάτμισης και τρεις επιλογές χρώματος.

Με τη σειρά του, το νέο Multistrada V4 S μοιράζεται πολλά από τα χαρακτηριστικά του "απλού" V4 με εξαίρεση την ημιενεργή ανάρτηση της Marzocchi που ελέγχεται από το σύστημα Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution, ενώ το μπροστινό σύστημα του Multistrada V4 S διαθέτει επίσης στα φρένα τα Brembo Stylema. Κατά τα άλλα, υπάρχει και η ακόμα πιο μάχιμη έκδοση Pikes Peak.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 08:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon