.
Κατηγορία Bajaj
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 17:46

Η Bajaj παρουσίασε ένα Pulsar NS160 που καίει αιθανόλη

Μετά το Freedom 125 CNG που καίει φυσικό αέριο, η νέα κίνηση των Ινδών φέρνει στη συζήτηση την αιθανόλη.

Η πρόσφατη καινοτομία της Bajaj με το Freedom 125 CNG, την πρώτη μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως καύσιμο, έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό στην Ινδία. Οι πωλήσεις του Freedom 125 ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου 2024 και ήδη έχει πουλήσει πάνω από 5,000 μοτοσυκλέτες στην Ινδία. Μάλιστα συτό το έχει καταφέρει παρά τις κάποιες εγγενείς δυσκολίες, όπως για παράδειγμα το δίκτυο τροφοδοσίας οχημάτων με φυσικό αέριο που δεν είναι ομοιογενώς εξαπλωμένο στην αχανή χώρα της Ινδίας, ενώ η ίδια η Bajaj δεν την έχει στείλει ακόμη σε όλο της το δίκτυο αλλά σε 335 πόλεις από τις συνολικά 500 στις οποίες έχει συνεργάτες.

Προφανώς αυτή η στροφή σε εναλλακτικά, καθαρότερα καύσιμα από τη Bajaj συνδυάζεται με μια μικρή και οικονομική μοτοσυκλέτα που στην Ινδία έχει προσιτή τιμή και υπόσχεται 50% λιγότερα λειτουργικά κόστη συγκριτικά με μια τυπική βενζινοκίνητη.

Αναμενόμενα στην πρόσφατη έκθεση India Bio-Energy & Tech Expo 2024, όπου έδωσε το παρόν η Bajaj, το Freedom 125 CNG ήταν ένα από τα επίκεντρα ενδιαφέροντος, ωστόσο η ινδική εταιρεία φρόντισε να εντείνει το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας μια ακόμη εναλλακτική στη βενζίνη.

bajaj cng freedom 125
Bajaj Freedom 125 CNG

Δίπλα στο Freedom 125 λοιπόν η Bajaj παρουσίασε ένα Pulsar NS160 με τον κινητήρα του τροποποιημένο ώστε να καίει αιθανόλη. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έχει το προσόν πως μπορεί να κάψει μίγματα βενζίνης-αιθανόλης σε διάφορες αναλογίες.

Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, εκτός της εγχώριας αγοράς της η Bajaj έχει ως βασικό στόχο την αγορά της Βραζιλίας όπου η χρήση καυσίμου Ε27 - μίγμα βενζίνης με περιεκτικότητα 27% σε αιθανόλη - είναι πολύ διαδεδομένη, ωστόσο το συγκεκριμένο Pulsar NS160 μπορεί εξίσου εύκολα να κάψει και καθαρή αιθανόλη (Ε100).

Στην Ινδία το σύνηθες μίγμα με αιθανόλη που θα βρει κανείς στα πρατήρια είναι το Ε20, με 20% αιθανόλη, με το οποίο η Bajaj δηλώνει πως το πρωτότυπο Pulsar NS160 αποδίδει την ίδια ακριβώς ισχύ 17 hp όπως και το βενζινοκίνητο μοντέλο.

Προς το παρόν αυτό το Pulsar NS160 με αιθανόλη είναι ένα πρωτότυπο που έχει ως στόχο να επιδείξει μια εναλλακτική οδό που δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές στη βασική τεχνολογία του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Οι κύριες αλλαγές εντοπίζονται στην ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, η οποία θα πρέπει να προσαρμόζεται σε διαφορετικές περιεκτικότητες σε αιθανόλη, καθώς και σε κάποιες επεμβάσεις στο ρεζερβουάρ και στο κύκλωμα τροφοδοσίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 17:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon