.
Κατηγορία Bajaj
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 12:26

Bajaj Freedom 125 CNG – Ιδού η πρώτη μοτοσυκλέτα φυσικού αερίου στον κόσμο

Μία μοτοσυκλέτα που φέρνει νέα δεδομένα στην κινητικότητα της μεγαλύτερης αγοράς μοτοσυκλέτας του κόσμου, με στόχο να καταβαραθρώσει τα κόστη μετακίνησης.

Η Bajaj παρουσίασε, την Παρασκευή το απόγευμα, την νέα Freedom 125 NG04 CNG μοτοσυκλέτα της, την πρώτη μοτοσυκλέτα στον κόσμο που χρησιμοποιεί (και) φυσικό αέριο ως καύσιμο. Το μοντέλο είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην παγκόσμια επικαιρότητα εδώ και μήνες, με τις πρώτες αναφορές σε αυτό να εμφανίζονται ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 και τις ανάλογες δηλώσεις του Rajiv Bajaj.

Τώρα, η μοτοσυκλέτα είναι πλέον έτοιμη για τους Ινδούς αναβάτες και υπόσχεται σημαντική οικονομία στην χρήση -κάτι το οποίο, εμπειρικά, γνωρίζουμε ότι ισχύει και για την χώρα μας. Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο από την Βενζίνης – συγκεκριμένα, κατά ένα ποσοστό περίπου 29%- και το Freedom 125 έχει μία δεξαμενή αερίου χωρητικότητας 2 κιλών. Η Bajaj ανακοινώνει αυτονομία 102 χιλιομέτρων ανά κιλό φυσικού αερίου, άρα το Freedom μπορεί να κάνει 204 χιλιόμετρα με... περίπου 1,60 ευρώ καύσιμο!

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, για τις... εύλογες ανησυχίες όποιων αναρωτιούνται για την ασφάλεια μίας μπουκάλας φυσικού αερίου, ότι η Bajaj έχει απαντήσεις για αυτό: Η μπουκάλα η ίδια βρίσκεται «μέσα» στο πλαίσιο από ατσάλινους σωλήνες και, σε δοκιμές πρόσκρουσης που έγιναν από την Bajaj, δεν έπαθε απολύτως τίποτα και δεν σημειώθηκε καμία διαρροή. Συνδυαστικά με τον μπουκάλα αερίου 2 κιλών, το Freedom 125 φέρει και ρεζερβουάρ βενζίνης 2 λίτρων, με την συνολική αυτονομία του μοντέλου να φτάνει τα 330 χιλιόμετρα. Υπάρχει διακόπτης, στην αριστερή πλευρά του τιμονιού, με τον οποίο ο αναβάτης επιλέγει το καύσιμο που θέλει να χρησιμοποιήσει.

Ο κινητήρας του Bajaj Freedom 125 είναι, όπως λέει και το όνομα του, κυβισμού 125 κ.εκ., με απόδοση της τάξης των 9,5 ίππων και ροπής στο 1 kgm, στις 8.000 και 5.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, εξοπλισμένος κε κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων. Το βάρος του μοντέλου ανακοινώνεται στα 147,8 κιλά γεμάτο, το ύψος σέλας ανακοινώνεται στα 825 χιλιοστά, ενώ η απόσταση από το έδαφος φτάνει τα 170 χιλιοστά.

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα σχετικά μικρού μεγέθους, με μία πραγματικά τεράστια μονοκόμματη σέλα. Αυτή η σέλα έχει λόγο ύπαρξης, καθώς ο ίδιος ο Rajiv Bajaj δήλωσε ότι πλέον η μοτοσυκλέτα μπορεί να μεταφέρει... και παιδιά, χωρίς την ανάγκη να τα κρατούν οι γονείς τους στην αγκαλιά τους. Και μπορεί αυτή η πρόταση να ακούγεται... mega cringe για τα δικά μας δεδομένα στην «μπολιτισμένη» Ευρώπη, όμως αξίζει να αναλογιστεί κανείς την οικονομική/κοινωνική κατάσταση στην Ινδία, αλλά και την σημασία των μοτοσυκλετών ως μέσα πρώτης ανάγκης εκεί -και όχι, απαραίτητα, ελεύθερου χρόνου και αναψυχής. (Φυσικά, ο Bajaj δεν παρέλειψε να διευκρινίσει, ότι... νομικά, δεν επιβεβαιώνει ότι μπορείς να μεταφέρεις πάνω από 2 άτομα με την μοτοσυκλέτα, αλλά ότι είπε αυτό που ήθελε να πει και ότι η πραγματικότητα και οι ανάγκες της είναι άξιες αναφοράς...)

Σε επίπεδο περιφερειακών, η Bajaj Freedom 125 είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας που εξοπλίζεται με monoshock ανάρτηση και μοχλικό πίσω, ενώ μπροστά κάνει χρήση τηλεσκοπικού πιρουνιού διαμέτρου 30 χιλιοστών. Στα φρένα, υπάρχει σύστημα συνδυασμένης πέδησης στον βασικό εξοπλισμό, ενώ υπάρχουν ταμπούρα εμπρός και πίσω -σε μία μόνο από τις 3 εκδόσεις που θα γίνουν διαθέσιμες, υπάρχει δίσκος εμπρός.

Μιλώντας για αυτές τις 3 εκδόσεις, είναι οι: Drum, Drum LED και Disc LED και τα ονόματα τους δεν αφήνουν πολλές απορίες: Η Disc LED είναι η κορυφαία, προσφέροντας και συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο και ποδιά από πλαστικό και μέταλλο. Η έκδοση Drum LED έχει ταμπούρα στα φρένα εμπρός και πίσω, αλλά και φωτισμό LED και την προστατευτική ποδιά, ενώ η έκδοση Drum είναι η βασικότερη, με απλά φώτα αλογόνου, αλλά την ποδιά να παραμένει στον βασικό εξοπλισμό. Σε ινδικές ρουπίες, η τιμή της μοτοσυκλέτας ξεκινά από τις 95.000, μία τιμή ανάλογη με 1.050 ευρώ σε άμεση ισοτιμία. Μπορεί να δούμε το μοντέλο της Bajaj και στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρωτιά και στην Γηραιά Ήπειρο; Προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται τίποτα τέτοιο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 15:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon