.
Κατηγορία Zoghsen
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 15:17

Cyclone RC401 E-Clutch - Στην κινέζικη αγορά με πλήρη ΤΧ και τιμή

Η πρώτη μοτοσυκλέτα από την Κίνα με ημιαυτόματο συμπλέκτη E-Clutch είναι γεγονός και πλέον διατίθεται στην αγορά.

Το Cyclone RC401 E-Clutch που είχαμε δει πριν μερικές μέρες έχει πλέον πάρει θέση στην ιστοσελίδα της εταιρείας στην Κίνα με αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και λιανική τιμή, υπό την επωνυμία (Cyclone) που έχει πια ανεξαρτητοποιηθεί από τη μητρική Zongshen ως μια πολυτελής πτέρυγα με εξαγωγικές βλέψεις προς δυσμάς και περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μοντέλων - με τις adventure RX, σπορ RC, ρετρό RE, τουριστικές RG και σκούτερ RT.

Πρόσφατα μάλιστα γράφαμε για το, επίσης νέο, RC600 που φορά τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα της αγγλικής Norton (που δε θα χρησιμοποιήσει σε δικές της μοτοσυκλέτες!), καθώς και τα πλάνα της για το RC700 με τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα και σχεδίαση-κλώνο MV Agusta Superveloce.

cyclone rc401 eclutch 2024 12

Επιστρέφοντας στο RC401 E-Clutch, ο υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας αποδίδει 44.2 hp στις 9,500 rpm και 3.8 kgm στις 8,000 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου για μια μάζα 178 υγρών κιλών με γεμάτο το 15λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Το ενδιαφέρον φυσικά εντοπίζεται στον ημιαυτόματο συμπλέκτη E-Clutch που μιμείται επακριβώς τη λογική του αντίστοιχου συστήματος που λάνσαρε φέτος η Honda με τα CB650R και CBR650R. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε διαβάσει επ' αυτού ως τώρα, φαίνεται πως λειτουργικά είναι η ίδια ακριβώς ιδέα, δηλαδή ένα σύστημα μετάδοσης που διατηρεί μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων και συνεργάζεται με ένα quickshifter κάνοντας τις αλλαγές κατά βούληση είτε ημιαυτόματα χωρίς καθόλου χρήση συμπλέκτη ή παραδοσιακά.

cyclone rc401 eclutch 2024 3

Μια διαφορά που εντοπίζουμε στο σύστημα της Cyclone είναι η τοποθέτησή του στο πίσω μέρος του κινητήρα, σε αντίθεση με τη δεξιά πλευρά που έχει επιλέξει η Honda, και μια δεύτερη αφορά στην ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του συστήματος μέσω κουμπιού στο τιμόνι, κάτι που στη Honda επιτυγχάνεται μέσα από τα μενού της οθόνης.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς μπορούν οι Κινέζοι να φέρνουν ένα σύστημα που μοιάζει πολύ παρόμοιο με αυτό της Honda, την ίδια χρονιά που το ντεμπουτάρουν οι Ιάπωνες και δη με το ίδιο όνομα. Ίσως μια απάντηση να κρύβεται στη (Google) μετάφραση που επιχειρήσαμε σε διαφημιστικά κείμενα της Cyclone, όπου στην παράγραφο της μετάδοσης αναφέρει κάπου "εισαγόμενο από την Ιαπωνία". Αν δε μας έχει προδώσει η μετάφραση, εδώ ίσως έχουμε μια αποκάλυψη συνεργασίας των δύο εταιρειών;

cyclone rc401 eclutch 2024 16

Η Zongshen/Cyclone θα μπορούσε πιθανώς να αντιγράψει το E-Clutch της Honda και να προσπεράσει ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων ενσωματώνοντας επαρκείς διαφορές ώστε να θεωρείται "διαφορετικό" στο γράμμα του Νόμου, όπως λ.χ. η τοποθέτησή του στον κινητήρα. Από την άλλη όμως, όσες διαφορές κι αν έχει σε τεχνικό επίπεδο, το να βαπτίζεται με το ίδιο ακριβώς όνομα μάλλον θα ήταν ανέλπιστο δωράκι για το νομικό τμήμα της Honda που σίγουρα θα έψαχνε έναν τρόπο προστασίας της ευρεσιτεχνίας της.

Σε κάθε περίπτωση, το Cyclone RC401 E-Clutch είναι πλέον διαθέσιμο στην αγορά της Κίνας, εξοπλισμένο με το ηλεκτρονικό πακέτο ARSA που περιλαμβάνει E-Clutch, C-ABS (άλλη μια ευθεία αναφορά σε τεχνολογία της Honda), traction control και riding modes.

cyclone rc401 eclutch 2024 4

Διαθέτει αναρτήσεις χωρίς ρυθμίσεις, κυλά σε τροχούς 110/70-17 και 150/60-17 μπρος-πίσω αντίστοιχα και φρενάρει με ένα ζεύγος διπίστονες δαγκάνες μπροστά και μια μονοπίστονη πίσω.

Στην Κίνα η τιμή του Cyclone RC401 E-Clutch ανακοινώθηκε στα εξαιρετικά 23,988 γιουάν, δηλαδή περίπου €3,050 (ισοτιμία 25/9/2024).

cyclone rc401 eclutch 2024 2

Είναι πολύ πιθανό να έχει μέλλον στην Ευρώπη κυρίως εξαιτίας της ίδιας της φύσης της Cyclone ως θυγατρικής που φτιάχτηκε για να απευθυνθεί σε δυτικές αγορές (όπως η Voge) και έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον για την Ελλάδα μιας και η εταιρεία Karathanasis Motor εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος της Zongshen στη χώρα μας.

Ας ελπίσουμε πως η πρόσφατη ενεργοποίηση της Zongshen με τη Cyclone και τις πολύ ενδιαφέρουσες μοτοσυκλέτες που παράγει εσχάτως να ενεργοποιήσουν τον κατάσταση και στην Ελλάδα.

Ως τότε δείτε το νέο RC401 E-Clutch στην κινέζικη ιστοσελίδα της Cyclone: https://www.cyclonemoto.com/pages/detail/car_model_id/168

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 15:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Cyclone RC401E με E-Clutch – Και στα αυτόματα οι Κινέζοι!
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon