.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 07:12

Energica - Και επίσημα σε καθεστώς πτώχευσης

Η Energica Motor Company ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της δεκαετούς πορείας της στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων.

Είχαμε δει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά εδώ, ωστόσο και επίσημα με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες, η πάλαι ποτέ ιταλική εταιρεία ανέφερε τα εξής:

«Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για ενεργή και εκτεταμένη επιδίωξη αναζήτηση νέων επενδυτών – πάντα με στόχο τη διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας προς το συμφέρον των πιστωτών – κατέστη σαφές τις τελευταίες ώρες πως αυτές οι εναλλακτικές επιλογές δεν είναι πιο βιώσιμες, μη αφήνοντας έτσι στην εταιρεία άλλη επιλογή από το να αποφασίσει για την έναρξη μιας πτωχευτικής δικαστικής εκκαθάρισης, επιτρέποντας έτσι την αποπληρωμή των πιστωτών στο μέτρο του δυνατού από το προϊόν της εκκαθάρισης».

Η Energica ανέφερε μια «ύφεση στην αγορά και την αλυσίδα εφοδιασμού», παράλληλα με μια «κρίση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση των επενδύσεων του κλάδου», ως βασικούς λόγους για την οικονομική της κατάρρευση. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στις 14 Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι η Energica πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων και εσόδων τα τελευταία χρόνια.

Με έτος ίδρυσης το 2014 και με μια φάση σχεδιασμού που ξεκίνησε το 2009, η Energica ήταν από τους πρώτους παίκτες στο παιχνίδι ηλεκτρικών μοτοσυκλετών επιδόσεων, επιδεικνύοντας αρχικά τις δυνατότητες της πλατφόρμας με το Ego superbike. Στην τελευταία και πιο premium έκδοσή του, το Ego+ RS, η ναυαρχίδα της Energica διέθετε 171 ίππους,  αυτονομία 400 χλμ. στην πόλη και 200 στο μεικτό κύκλο, κάνοντας το 0-100 σε μόλις 2,6 δευτερόλεπτα.

Με βάση την επιτυχία του Ego, η Energica επέκτεινε τη γκάμα της με το γυμνό Eva το 2015, το ρετρό Eva EsseEsse9 το 2017 και το Eva Ribelle το 2020. Παρά τις τσιμπημένες τιμές τους, αυτές οι μοτοσυκλέτες βοήθησαν την Energica να δημιουργήσει μια εξειδικευμένη θέση στον τομέα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Το 2022, η Energica παρουσίασε το Experia sports tourer, το οποίο οδήγησε σε ρεκόρ πωλήσεων, φέρνοντας στην εταιρεία 13 εκατομμύρια ευρώ εκείνη τη χρονιά. Κέρδισαν επίσης σημαντική έλξη στον κόσμο των αγώνων με τα χρόνια, υπηρετώντας ως επίσημος προμηθευτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο MotoE για τέσσερις διαδοχικές σεζόν.

Το 2021, η Energica εξασφάλισε επενδύσεις από την αμερικανική εταιρεία Ideanomics Inc., η οποία ολοκλήρωσε μια εθελοντική εξαγορά το Μάρτιο του 2022, αποκτώντας το 75% της εταιρείας. Αρχικά, το μέλλον φαινόταν λαμπρό, αλλά το αυξανόμενο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, η παγκόσμια οικονομική αστάθεια και η απότομη πτώση στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων δεν άργησαν να φανούν. Έτσι, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες να βρει νέους επενδυτές και να διατηρήσει την εταιρεία στη ζωή, η Energica τελικά απέτυχε να εξασφαλίσει μια σωτηρία, χωρίς να αφήνει άλλη επιλογή από το να υποβάλει αίτηση εκκαθάρισης..

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 07:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon