.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 13:46

Suzuki - Πατέντα για καινοτόμα αεροδυναμικά φτερά

Η κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων που κατοχύρωσε η Suzuki στην Ιαπωνία ενδεχομένως αποκαλύπτει ένα από τα μυστικά του GSX-RR του MotoGP.

Η απροσδόκητη αποχώρηση της Suzuki από το MotoGP στο τέλος της σεζόν του 2022 σήμανε και την καταστροφή όλων των GSX-RR που είχε τη διάθεσή της ως τότε, με μόνη εξαίρεση λιγοστά εκθεσιακά κομμάτια για τη συλλογή της. Μαζί με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες που καταστράφηκαν τότε προφανώς χάθηκαν και πολλά τεχνικά μυστικά που έκαναν το GSX-RR τόσο ανταγωνιστικό στις πίστες του παγκοσμίου.

Μεταξύ αυτών αναμφίβολα συγκαταλέγεται και η αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας και συγκεκριμένα τα φτερά που έχουν πια κυριαρχήσει στο MotoGP - τουλάχιστον μέχρι το 2027, όταν και θα απαγορευτούν βάσει των νέων κανονισμών.

suzuki wing patent 2

Η πατέντα που κατέθεσε η Suzuki στην Ιαπωνία το 2023 - αφότου είχε αποχωρήσει από το MotoGP - αφορά ακριβώς αυτόν τον τομέα και παρουσιάζει μια τεχνική λύση που εμπνέεται από τον χώρο της Formula 1.

Πρόκειται για σταθερά φτερά στο μπροστινό μέρος του φέρινγκ, τα οποία ωστόσο φέρουν εγκοπές σε διάφορα σημεία τους. Αυτές οι εγκοπές τροφοδοτούνται με αέρα για να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους εκεί που κανονικά δε θα χρειάζονταν.

suzuki wing patent 4

Η συμβολή των φτερών στις αγωνιστικές του MotoGP αφορά κυρίως στο στρίψιμο και στο φρενάρισμα, προσφέροντας επιπλέον κάθετη δύναμη που πιέζει το μπροστινό ελαστικό στην άσφαλτο, άρα παράγει περισσότερη πρόσφυση και, ως παράπλευρη ωφέλεια, δυσκολεύει τις αθέλητες σούζες που στον αγώνα κοστίζουν σε χρόνο. Όταν όμως η μοτοσυκλέτα κινείται στην ευθεία σε πολύ υψηλές ταχύτητες, τα φτερά περισσότερο επιβαρύνουν την αεροδυναμική της ως προεξοχές που δημιουργούν επιπλέον οπισθέλκουσα δύναμη, παρά συνεισφέρουν θετικά.

Η λύση που προτείνει η Suzuki εμπνέεται από σχέδια μονοθεσίων της Formula 1, με ειδικά μελετημένες εγκοπές στα φτερά που επιτρέπουν στον αέρα να περνά από μέσα τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μειώνεται αυτή η οπισθέλκουσα στις ευθείες, επιτρέποντας μεγαλύτερη τελική ταχύτητα.

suzuki wing patent 3

Στη συγκεκριμένη πατέντα η Suzuki προτείνει δύο εναλλακτικές: είτε οι εγκοπές τροφοδοτούνται από σταθερές εισαγωγές αέρα στο μπροστινό μέρος, ή μεσολαβεί ένας ηλεκτρικός μηχανισμός που ανοιγοκλείνει τις εισαγωγές ώστε η διέλευση του αέρα από τις εγκοπές να γίνεται μόνο όταν χρειάζεται.

Θεωρητικά μιλώντας αυτή η πατέντα δε μοιάζει ιδιαίτερα σημαντική για τις μοτοσυκλέτες δρόμου - όπως εν γένει τα αεροδυναμικά φτερά δεν είναι απαραίτητα - έτσι θα μπορούσε απλώς να είναι μια κατοχύρωση της συγκεκριμένης ευρεσιτεχνίας από πλευράς Suzuki απλώς και μόνο για να εξασφαλίσει τη μοναδικότητά της σε περίπτωση που στο μέλλον αυτή η τεχνολογία αποκτήσει νέα σημασία, αγωνιστική ή μη.

Πηγή: Suzuki μέσω Cycle World

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon