.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 17:32

H BMW χτίζει πέντε εργοστάσια κατασκευής μπαταριών ανά τον κόσμο

Θέλοντας να εξασφαλίσει τη δική της παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων το BMW Group επενδύει βαρέως στη δική της βιομηχανία κατασκευής μπαταριών υψηλής τάσης.

Η BMW έχει ήδη βαπτίσει τη νέα γενιά μπαταριών της για ηλεκτρικά οχήματα ως Neue Klasse (Νέα Τάξη) και ο στρατηγικός σχεδιασμός της προβλέπει την κατασκευή τους από την ίδια, θέλοντας να εξασφαλίσει πως δε θα εξαρτάται από τρίτους.

Οι Γερμανοί έχουν λοιπόν στα πλάνα τους τη δημιουργία πέντε εργοστασίων που θα φτιάχνουν ισχυρές μπαταρίες έκτης γενιάς για ηλεκτρικά οχήματα και μάλιστα η κατασκευή των παραγωγικών μονάδων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει σε τέσσερεις ηπείρους: στο Irlbach-Strasskirchen (Γερμανία), Debrecen (Ουγγαρία), Woodruff (ΗΠΑ), San Luis Potosí (Μεξικό) και Shenyang (Κίνα). Όλες αυτές οι νέες μονάδες στήνονται σε επιλεγμένα σημεία κοντά σε εργοστάσια οχημάτων της BMW έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ταχεία τροφοδοσία με μπαταρίες, ανεξαρτήτως των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων που τόσες φορές μας έχουν προβληματίσει εσχάτως - βλέπε κλείσιμο διώρυγας Σουέζ, για παράδειγμα.

P90562881 lowRes debrecen hungary in
Το ουγγρικό εργοστάσιο στη Debrecen αναμένεται να είναι το πρώτο που θα παράξει μπαταρίες της Neue Klasse από το 2025

Τα πρώτα οχήματα της Neue Klasse αναμένονται να βγουντο 2025 από τις γραμμές παραγωγής του Debrecen, του πρώτου από τα πέντε προαναφερθέντα εργοστάσια που θα τεθεί σε λειτουργία. Ήδη στην ουγγρική βάση της BMW λειτουργεί από το 2023 μια μονάδα εκπαίδευσης προσωπικού, καθώς και το κέντρο επικοινωνίας από το 2024.

Η Κϊνα θα ακολουθήσει το 2026, με τη μονάδα μπαταριών να τροφοδοτεί τη γραμμή παραγωγής της BMW Brilliance Automotive στην πόλη Shenyang. Εκεί η BMW θα στήσει και την κεντρική εγκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος έρευνας και εξέλιξης (R&D) εκτός Γερμανίας.

P90562644 lowRes woodruff usa here th
Woodruff, ΗΠΑ

Στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ ο Όμιλος BMW έχει ήδη ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων στην πόλη Spartanburg και το υπό κατασκευή εργοστάσιο στο Woodruff είναι βολικότατα κοντά για να προσφέρει μπαταρίες από το 2026, δημιουργώντας στην πορεία 300 νέες θέσεις εργασίας. Ήδη από πέρυσι λειτουργεί εκεί ένα κέντρο εκπαίδευσης για το νέο προσωπικό.

Το εργοστάσιο 80,000 τ.μ. στο San Luis Potosí στο Μεξικό θα λειτουργήσει από το 2027, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί με νέες μονάδες κατασκευής αμαξωμάτων και συναρμολόγησης αυτοκινήτων.

 P90562814 lowRes irlbach strasskirche
Irlbach-Straßkirchen

Φυσικά το BMW Group θα έχει ένα εργοστάσιο μπαταριών και στην πατρίδα του, Γερμανία, και συγκεκριμένα στην πόλη Irlbach-Straßkirchen στην Κάτω Βαυαρία. Η νέα αυτή μονάδα αδειοδοτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και ήδη από τον Ιούνιο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του. Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν δοθεί άδεια για τη μονάδα αυτή, τον περσινό Σεπτέμβρη, διενεργήθηκε δημοψήφισμα στους κατοίκους της πόλης για να διαπιστωθεί αν το θέλουν στην περιοχή τους, με τα αποτελέσματα να δείχνουν 75% υπέρ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 17:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon