.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 10:37

Υποχρεωτική απόσυρση μοτοσυκλετών στα 13 χρόνια; Όχι, ευχαριστούμε!

Ένα άρθρο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες ευρέως, στα διεθνή δίκτυα, προκαλεί πολλές συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις – και πολύ δικαίως. Τι ισχύει, που, αλλά και σε ποιό βαθμό το γνωρίζουμε.

Τα τελευταία 24ωρα, αίσθηση προκάλεσε στον παγκόσμιο ειδικό τύπο μοτοσυκλέτας, η κυκλοφορία μιας ιστορίας που έριχνε φως, σε κάτι που δεν είναι νέο – τους κανονισμούς υποχρεωτικής απόσυρσης των μοτοσυκλετών, που ισχύουν στην Κίνα. Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει υπό όρους υποχρεωτική απόσυρση, των μοτοσυκλετών και των δικύκλων που ξεπερνούν τα 13 έτη ηλικίας ή τα 120.000 χιλιόμετρα. Οι λόγοι; Πρώτον, η «προστασία του περιβάλλοντος» (τα εισαγωγικά ας ερμηνευτούν κατά το δοκούν) και η αποτροπή κυκλοφορίας ακατάλληλων και επικίνδυνων οχημάτων, αλλά και η εξασφάλιση της κινητικότητας της αγοράς με «σταθερή ζήτηση νέων οχημάτων που βοηθούν την βιομηχανία της χώρας». Αχά, μάλιστα.

Μόνο το να σκεφτείς ένα τέτοιο μέτρο για αγορές μοτοσυκλέτας όπως και η δική μας, προκαλεί ανατριχίλα – Ο αριθμός των μοτοσυκλετών και των δικύκλων ηλικίας άνω των 13 ετών στην χώρα μας, είναι τεράστιος, αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία. Μπορείς να φανταστείς ότι θα πρέπει να υποχρεωθείς να αποσύρεις το K5 σου, ή το «Μπολντόρι» σου ή την 996 σου (βλασφημία), επειδή έτσι το απαιτεί ο νόμος, και ας προσέχεις την μοτοσυκλέτα περισσότερο από... το σπίτι σου; Σκανδαλώδες.

Ισχύει τέτοιος νόμος; Κι όμως ναι, από ότι φαίνεται, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιοι «αστερίσκοι» στις πληροφορίες που βρίσκουμε (μεταξύ αυτών, και το ότι στην πράξη η νομοθεσία αφορά μόνο τα προβληματικά οχήματα και όχι τα καλής κατάστασης), δυστυχώς το «γράμμα του νόμου» είναι συγκεκριμένο. Μοτοσυκλέτες άνω των 13 ετών και άνω των 120.000 χιλιομέτρων κινδυνεύουν με... το πόδι! Για να μην σχολιάσουμε, το σημείο της κατασπατάλησης πόρων και ενέργειας από το περιβάλλον, με την κατασκευή οχημάτων ουσιαστικά «μίας χρήσης περιορισμένου χρόνου».

Ανέκαθεν τα μέτρα υποχρεωτικής απόσυρσης προκαλούν οργή, και δικαίως. Δεν είναι όλοι σε θέση, αλλά ούτε και επιθυμούν, να αγοράσουν νέα μοτοσυκλέτα. Επιπλέον, το κόστος συντήρησης οποιουδήποτε οχήματος είναι πάντα υπολογίσιμο, πόσο μάλλον το κόστος μίας απόλυτα ευλαβικής συντήρησης, στα εργοστασιακά στάνταρ. Ευτυχώς, προς το παρόν δεν ισχύει κάτι ανάλογο για τις «δυτικές» αγορές μας!

Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, όσον αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα η χώρα αποφάσισε την άρση των μέτρων αυτών, ώστε... να αυξηθεί η ζήτηση των ακριβότερων και πολυτελέστερων οχημάτων, να διατηρηθεί η μεταπωλητική αξία των ήδη κυκλοφορούντων και να αποφευχθεί το σκραπ αυτοκινήτων που δεν το χρειάζονται. Μήπως, λέμε μήπως, μια τέτοια απόφαση και για τις μοτοσυκλέτες, θα έχει το ίδιο ακριβώς αντίκτυπο και θα βελτιώσει, εν τέλει, τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 10:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon