.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 13:15

Η Honda θα παρουσιάσει νέο κινητήρα στην EICMA

Από επίσημα χείλη αποκαλύφθηκε πως η Honda θα έχει μια βαρυσήμαντη αποκάλυψη στο επερχόμενο σαλόνι του Μιλάνου το Φθινόπωρο.

Στις αρχές Ιουλίου έγινε στην Ιαπωνία μια εκδήλωση του τμήματος Μάρκετινγκ της Honda όπου ο Γενικός Διευθυντής Motorcycle and Power Products της εταιρείας, Minoru Kato, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα μελλοντικά σχέδιά της.

Πριν λίγες μέρες η πρώτη μεγάλη είδηση από αυτή τη συζήτηση με τον Kato που βγήκε από τον ιαπωνικό Τύπο αφορούσε την επιβεβαίωση πως η Honda όντως εξελίσσει μια νέα, ολοκαίνουργια γενιά CB400 Super Four με τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα.

Υπάρχουν όμως κι άλλες ειδήσεις που τώρα έρχονται στη δημοσιότητα από τους Ιάπωνες συναδέλφους που έδωσαν το παρόν στην παραπάνω εκδήλωση. Και η επόμενη είναι εξίσου συναρπαστική όσο και αυτή περί CB400.

070218 six cylinder honda cbx design 02 2

Ο διευθυντής της Honda αποκάλυψε πως στην επερχόμενη EICMA 2024 τον Νοέμβριο στο Μιλάνο η ιαπωνική εταιρεία θα παρουσιάσει τις πρώτες πληροφορίες για έναν εντελώς νέο κινητήρα, καθώς και την πρώτη της ηλεκτρική μοτοσυκλέτα σε πρωτότυπη μορφή.

"Θα δώσουμε μια πρώτη ματιά αυτού που ετοιμάζουμε, ενός νέου κινητήρα εσωτερικής καύσης στη φετινή έκθεση EICMA, μαζί με μια πρωτότυπη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα," είπε το στέλεχος της Honda.

Το σχόλιο αυτό ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πλάνο της Honda στην εξέλιξη των V4 και εν σειρά τερακύλινδρων που αγωνίζονται σε MotoGP και WorldSBK, έτσι η απόκριση του Kato πιθανότατα αναφέρεται σε έναν νέο κινητήρα που θα παίζει στην κατηγορία του λίτρου. Αυτό φαίνεται να αποκλείει σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο να μιλούσε για το μοτέρ του CB400.

458004 24YMHONDACB1000Hornet

Μάλιστα στη συνέχεια της συζήτησης ο Kato άφησε να εννοηθεί πως ο νέος αυτός κινητήρας θα προορίζεται για τα ψηλότερα ράφια της Honda, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του είπε πως "οι V4 είναι δύσκολοι" υπονοώντας πως μάλλον μιλάμε για έναν πολυκύλινδρο κινητήρα εν σειρά.

Κάπου εδώ όλοι οι δημοσιογράφοι άρχισαν να κάνουν τις συνδέσεις με την πατέντα της Honda για έναν νέο εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα από το 2018, η οποία ανανεώθηκε πέρυσι τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια άλλη επιβεβαίωση ή έστω υπόνοια πως πρόκειται περί αυτού.

Η Honda έχει καταθέσει πολλές πατέντες τα τελευταία χρόνια με σχέδια για κάθε γούστο, από το εξακύλινδρο σε σειρά και V4 που θα μετατρέπεται κατα βούληση σε δικύλινδρο έως δικύλινδρο V με υπερσυμπιεστή, καμιά εκ των οποίων δεν έχει μετουσιωθεί σε μοντέλο παραγωγής. Για το 2025 περιμένουμε με αρκετή σιγουριά το CB1000 Hornet στην τελική έκδοση παραγωγής, ενώ σύμφωνα με αναφορές ιαπωνικών ΜΜΕ το 2025 πιθανώς να δούμε στην παραγωγή και το πρωτότυπο CB-F Concept του 2020 - μόνο που αυτό λογικά θα φορά τον τετρακύλινδρο του Hornet, δηλαδή όχι έναν νέο κινητήρα αλλά μια μονάδα καταγωγής Fireblade.

a5c8870275b61875abdd7f35916d581f XL

Αν η Honda όντως θέλει να μας δείξει κάτι που θα προκαλέσει ντόρο σε όλον τον κόσμο, μια πιθανή αναβίωση του CBX με έναν νέο εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα μοιάζει να τικάρει όλα τα σωστά κουτάκια: μοτοσυκλέτα-όνειρο, πολυκύλινδρος κινητήρας με κυβισμό 1,000+ cc και συνέχιση της μόδας που έχει ενστερνιστεί η Honda επαναφέροντας λογότυπα από το παρελθόν της, όπως πρόσφατα τα CL και ΝΧ.

Η δε περσινή ανανέωση της κατοχύρωσης του εξακύλινδρου κινητήρα από πλευράς Honda, σε συνδυασμό με τις φήμες στην Ιαπωνία για έλευση ενός νέου μοντέλου στην οικογένεια CB ονόματι CB Type X δένει το όλο γλυκό.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δε θα πρόκειται για μοντέλο 2025, καθώς τα λεγόμενα του Kato μιλούν για μια "sneak peek", μια γρήγορη ματιά στον νέο κινητήρα, άρα σε πρώτη φάση αυτός θα εμφανιστεί πιθανότατα χωρίς πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά ή μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα που θα τον φορέσει.

honda cbx 1050

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 14:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon