.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 14:39

Honda - Αυτός θα είναι διάδοχος του θρυλικού Super Cub 50

Η απόφαση ελήφθη στην Ιαπωνία για το νέο παπί που θα διαδεχτεί το Super Cub 50 στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων.

Η αγορά της Ιαπωνίας βρίσκεται σε φάση αλλαγών τα τελευταία χρόνια και η αιτία είναι πολύ οικεία για εμάς τους Ευρωπαίους: προδιαγραφές. Στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου θα τεθούν σε εφαρμογή νέες προδιαγραφές για τα δίκυκλα από την 1η Νοεμβρίου 2025 και ήδη έχουν κοστίσει το πρώτο θύμα τους, καθώς η Honda ανακοίνωσε το επικείμενο τέλος παραγωγής του θρύλου της, Super Cub 50, που λειτούργησε ως θεμέλιο μιας αυτοκρατορίας η οποία ήδη από το 2017 έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια παπιά διαφόρων τύπων και κυβισμών.

Με τις πωλήσεις των μοτοποδηλάτων (διπλώματα ΑΜ στην Ευρώπη) να κατακρημνίζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ιαπωνία, η Honda έκρινε πως δεν αξίζει τον κόπο να επενδύσει στην αναβάθμιση του Super Cub 50 στις νέες προδιαγραφές και, μετά από πιέσεις όλων των κατασκευαστών, ορίστηκε μια νέα περιγραφή των μοτοποδηλάτων στην ιαπωνική νομοθεσία ως "δίκυκλα έως 125 cc και με απόδοση έως 4 kW".

honda super cub 50
Το Honda Super Cub 50 στην τελευταία του ανανέωση το 2022

Κάπως έτσι λοιπόν η διοίκηση της Honda αποφάσισε πως θα σταματήσει την παραγωγή του Super Cub 50 το 2025 - μάλιστα φημολογείται μια Final Edition 2025 με πολύ νοσταλγική εμφάνιση - και στη θέση του θα έρθει μια παραλλαγή του Super Cub 110 (κεντρική φωτογραφία) με απόδοση 4 kW, δηλαδή 5.4 hp, που θα οδηγείται στην Ιαπωνία με το ανάλογο δίπλωμα μοτοποδηλάτου.

Πρόκειται για δύο μοντέλα που χτίζονται πάνω στην ίδια ακριβώς βάση, οπότε η προσαρμογή του 110 στα νομικά δεδομένα του 50 είναι πολύ πιο εύκολη και οικονομική απ' το να ασχοληθεί η Honda να εξελίξει ένα εντελώς νέο μοντέλο.

Η είδηση αυτή πάντως δεν αναμένεται να έχει εμπορικό αντίκρυσμα στις αγορές της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, μιας και στην Γηραιά Ήπειρο η νομοθεσία των μοτοποδηλάτων δεν έχει αλλάξει - έως 50 cc και τελική 45 km/h ή, για ηλεκτρικά, με ισχύ έως 4 KW - κι έτσι το Super Cub 110 θα είναι ασύμβατο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα διπλωμάτων οδήγησης όσα άλογα κι αν βγάζει.

Άλλωστε η κατακρήμνιση των ταξινομήσεων μοτοποδηλάτων είναι και ευρωπαϊκό φαινόμενο, καθώς πρόκειται για τη μόνη κατηγορία δικύκλων στην Ε.Ε. που βλέπει το μερίδιό της να συρρικνώνεται σταθερά κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon