.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 13:04

Σουηδία - Ράγες ασύρματης φόρτισης ή επικίνδυνες παγίδες για δίκυκλα;

Η σουηδική κυβέρνηση δοκιμάζει μια υποδομή ασύρματης φόρτισης εν κινήσει για ηλεκτρικά οχήματα, αλλά δεν έχει λάβει υπόψη της τους μοτοσυκλετιστές.

Το EVolution Road είναι ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο των σουηδικών αρχών για την ανάπτυξη δικτύου ασύρματης φόρτισης μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στον δρόμο. Τα πλεονεκτήματα είναι κάτι παραπάνω από προφανή, καθώς οι μπαταρίες αναπληρώνουν την ενέργειά τους καθώς τα οχήματα κινούνται, μειώνοντας την απαίτηση για στάση σε σταθμούς φόρτισης και εν δυνάμει επιτρέποντας στα αυτοκίνητα του αύριο να φορούν μικρότερες (άρα και ελαφρύτερες και φθηνότερες) μπαταρίες.

Η Διεύθυνση Μεταφορών της Σουηδίας έχει αναλάβει να μελετήσει τη βιωσιμότητα του σχεδίου EVolution Road και η πρώτη πιλοτική εφαρμογή έγινε στην πόλη Lund σε περίπου ένα χιλιόμετρο δρόμου, όπου μια εκτεθειμένη μεταλλική ράγα φόρτισης έχει ενσωματωθεί προς αξιολόγηση στη δεξιά λωρίδα σε μια διαδρομή που χρησιμοποιείται από ηλεκτρικά λεωφορεία.

Καθώς όμως φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για να εξαχθούν τα συμπεράσματα εκείνα που θα κρίνουν αν αυτή η εφαρμογή αξίζει να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε όλη τη χώρα, η Σουηδική Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας SMC - μέλος της FEMA - εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις της και έχει νούμερα που στηρίζουν τη θέση της.

Συγκεκριμένα, η SMC μέτρησε τον συντελεστή τριβής της εν λόγω ράγας φόρτισης και ανακάλυψε πως κατά μέσο προκύπτει στο 0.31, όταν ο ελάχιστος αποδεκτός συντελεστής για τις προδιαγραφές ενός δρόμου στη χώρα είναι το 0.50. Ακόμη χειρότερα σε κάποια σημεία του ο συντελεστής τριβής μετρήθηκε πολύ χαμηλά, φτάνοντας σε ελάχιστη τιμή 0.12 που αντιστοιχεί σε παγωμένο οδόστρωμα και φυσικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα οχήματα που το πατούν.

Όπως φαίνεται οι αρχές της Σουηδίας δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους τους χρήστες δικύκλων, παρότι αυτό το δίκτυο μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους σε διάφορες περιπτώσεις, όπως λ.χ. φρενάρισμα όταν ο τροχός πατά πάνω στη μεταλλική επιφάνεια. Ακόμη χειρότερα, φανταζόμαστε όλοι πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση όταν αυτή η επιφάνεια είναι βρεγμένη.

Μετά από επικοινωνία της SMC με τη σουηδική Διεύθυνση Μεταφορών μεταφέροντας το πρόβλημα, η αντίδραση ήταν να απαγορευτεί η κίνηση δικύκλων στον συγκεκριμένο δρόμο! Φυσικά η λογική "πονάει πόδι, κόβει πόδι" δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό και δυστυχώς οι κρατικές αρχές επιδεικνύουν συχνά τέτοιες ανησυχητικά απλοϊκές τάσεις στην αντιμετώπιση προβλημάτων που τους χαλούν τη ζαχαρένια.

Προφανώς αν το σύστημα ασύρματης φόρτισης κριθεί χρήσιμο, η επέκτασή του στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας θα μπορούσε εν δυνάμει να μετατρέψει τους δρόμους σε ναρκοπέδια για τους μοτοσυκλετιστές.

Η λύση που προτείνεται είναι απλή: είτε καλύπτεται η πάνω επιφάνεια με κάποιο υλικό που να έχει τον απαραίτητο συντελεστή τριβής, διαφορετικά το κύκλωμα φόρτισης μπορεί να θαφτεί μερικά εκατοστά κάτω από την άσφαλτο, εξασφαλίζοντας πως ο δρόμος θα έχει τις προδιαγραφές πρόσφυσης με τις oποίες είχε εξαρχής κατασκευαστεί.

Πηγή: FEMA

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 13:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon