.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 16:15

Kawasaki - Πατέντα δίχρονου κινητήρα με βαλβίδες εισαγωγής και υπερσυμπίεση!

Η επιστροφή του δίχρονου κινητήρα θα μπορούσε να γίνει, κατά την Kawasaki, με μια υβριδική σχεδίαση που δανείζεται από την τετράχρονη αρχιτεκτονική.

Στις 8 Ιουλίου 2024 δημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία μια κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας της Kawasaki για "δίχρονο κινητήρα", ωστόσο στα σχέδια αυτής βλέπουμε καθαρά βαλβίδες στην κεφαλή και στο κείμενο εξηγείται πως αυτές καθοδηγούνται από εκκεντροφόρο. Σαν τετράχρονο δηλαδή. Τι γίνεται εδώ;

Το σχέδιο της Kawasaki δανείζεται από αμφότερες τις τεχνολογίες δύο και τεσσάρων χρόνων, καθώς η εισαγωγή γίνεται με τον παραδοσιακό τετράχρονο τρόπο, με δύο βαλβίδες εισαγωγής που ανοίγουν από έναν εκκεντροφόρο άξονα στην κεφαλή του κυλίνδρου και κλείνουν με ελατήρια.

kawasaki 2t patent 1

Στο σχέδιο της πατέντας της Kawasaki η εισαγωγή γίνεται με μια "τετράχρονη" διαδικασία, δηλαδή εισαγωγή μέσω βαλβίδας που ελέγχεται από εκκεντροφόρο επί της κεφαλής, ενώ η εξαγωγή περνά μέσα από τη θυρίδα που αντιστοιχεί στο σημείο 18 του παραπάνω σχεδίου

Η τροφοδοσία επιτυγχάνεται με άμεσο ψεκασμό κατευθείαν στον θάλαμο καύσης, ενώ η εξαγωγή γίνεται μέσω θυρίδας στο τοίχωμα του κυλίνδρου, όπως ακριβώς στον δίχρονο κινητήρα.

Αυτό πάντως που χρίζει κανονικότατα και νομότυπα τον προτεινόμενο κινητήρα της Kawasaki ως δίχρονο είναι το γεγονός πως όλος ο κύκλος εισαγωγής-συμπίεσης-εκτόνωσης-εξαγωγής γίνεται σε ένα ανεβοκατέβασμα του πιστονιού από το Άνω Νεκρό Σημείο ως το Κάτω Νεκρό Σημείο, δηλαδή σε μια περιστροφή του στροφάλου και όχι σε δύο, όπως στους τετράχρονους κινητήρες.

Η λογική στο σχέδιο αυτό έγκειται στη χρήση ενός συστήματος άμεσου ψεκασμού, εκκεντροφόρου και βαλβίδων εισαγωγής που είναι προσαρμοσμένο στον δίχρονο κύκλο με στόχο να εξαλείψει κάποια προβλήματα που έχουν κάνει τους δίχρονους κινητήρες παρίες στη σημερινή αγορά μοτοσυκλέτας λόγω ρύπων - όπως λένε οι τεχνοκράτες των προδιαγραφών και όπως περίτρανα έχει καταρρίψει η ΚΤΜ με τα TPI δίχρονα άμεσου ψεκασμού της που περνούν άνετα Euro 5.

kawasaki 2t patent 2

Η εισαγωγή του αέρα υπό πίεση από τις βαλβίδες (24) συμβάλλει στην ώθηση των καυσαερίων προς τη θυρίδα εξαγωγής (18)

Και για κερασάκι, η Kawasaki εξηγεί πως το σχέδιο αυτό γίνεται ακόμη αποδοτικότερο με τη χρήση κάποιας μορφής εξαναγκασμένης τροφοδοσίας, λ.χ. έναν υπερσυμπιεστή (supercharger) όπως αυτόν που χρησιμοποιεί στην απίθανη σειρά των Η2.

Την ώρα που ανοίγει η βαλβίδα εισαγωγής για να εισέλθει ο αέρας είναι ταυτόχρονα εκτεθειμένη πάνω από το πιστόνι και η θυρίδα εξαγωγής. Η είσοδος του αέρα με μεγαλύτερη πίεση βοηθά στην καλύτερη απόπλυση του θαλάμου καύσης, δηλαδή συμβάλλει σπρώχνοντας τα υπολείμματα της καύσης του προηγούμενου κύκλου (καυσαέρια) προς τη θυρίδα εξαγωγής ταχύτερα, πριν το πιστόνι ανεβαίνοντας καλύψει την έξοδο και αρχίσει η φάση της συμπίεσης.

Στον κινητήρα αυτόν η Kawasaki μας λέει πως δεν υπάρχει ανάγκη για λάδι μίξης που θα καεί στον θάλαμο καύσης μαζί με το καύσιμο, αλλά αρκεί το σύνηθες κύκλωμα λίπανσης που συναντάμε στους τετράχρονους κινητήρες.

kawasaki 2t patent 3

Με τη θυρίδα εξαγωγής (18 στο σχέδιο) κλεισμένη πλέον από το πιστόνι, το καύσιμο μίγμα ψεκάζεται απευθείας στον θάλαμο καύσης, συμπιέζεται και αναφλέγεται χωρίς να διαφεύγει άκαυτο προς την εξαγωγή

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο που αναφέρει η Kawasaki στην πατέντα της είναι το καύσιμο το ίδιο, καθώς φροντίζει να δηλώσει πως ο κινητήρας της μπορεί να δουλέψει με βενζίνη, με υδρογόνο ή με οποιοδήποτε υγρό καύσιμο που βασίζεται σε υδρογονάνθρακες.

Προφανώς μιλάμε απλώς για μια ευρεσιτεχνία, από τις πολλές που κατατίθενται καθημερινά απλώς και μόνο για να προστατεύσουν τα πνευματικά δικαιώματα κάθε κατασκευαστή που αναζητά την καινοτομία, ενώ δεν προκύπτει κάποιο δεδομένο που να συνδέει αυτήν την πατέντα με πλάνο παραγωγής.

Η ιδέα της Kawasaki πάντως δείχνει υποσχόμενη και πραγματοποιήσιμη, εμπλέκοντας τεχνολογίες που ήδη έχει, όπως την υπερσυμπίεση, με άλλες που αποδεδειγμένα ψάχνουν πολύ οι Ιάπωνες κατασκευαστές, βλέπε υδρογόνο.

Σε συνδυασμό με έναν δίχρονο κινητήρα, το όλο σχέδιο ακούγεται συναρπαστικό και οπωσδήποτε θέλουμε να το δούμε να υλοποιείται. Και, όπως οι Ιάπωνες συνάδελφοι που ανέδειξαν το θέμα, η πρώτη σκέψη μας πήγε στο πρωτότυπο SC-02 Soul Charger (κεντρική φωτογραφία) που η Kawasaki είχε δείξει το 2015 στην EICMA εκείνης της χρονιάς. Τότε όλοι μιλούσαν για την επιστροφή των Kawasaki Mach III, αλλά η ιστορία έδειξε πως τελικώς ήταν προπομπός των υπερσυμπιεσμένων Η2 που ακολούθησαν λίγο μετά.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα της επιστροφής και των Mach, με δίχρονους supercharged κινητήρες;

Πηγή: Young Machine

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 20:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon