.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 12:40

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ζητήσει αναστολή απαγόρευσης θερμικών κινητήρων

Το ορόσημο του 2035 που έβλεπε η Ε.Ε. για υποχρεωτικό πέρασμα σε κινητήρες μηδενικών ρύπων βρίσκει άλλο ένα εμπόδιο μετά τις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) σχεδιάζει να ζητήσει παράταση και μετά το 2035 για την εφαρμογή της απαγόρευσης κινητήρων οχημάτων που καίνε ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 188 βουλευτές σε σύνολο 720 εδρών.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι βουλευτές του ΕΡΡ συναντήθηκαν στην Πορτογαλία για να θέσουν τους βασικούς άξονες της πολιτικής του κατά τα επόμενα πέντε χρόνια θητείας αυτής της κοινοβουλευτικής σύνθεσης ως τις επόμενες Ευρωεκλογές. Εκεί συντάχθηκε ένα ανεπίσημο έγγραφο με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του Λαϊκού Κόμματος το οποίο υπέπεσε στην αντίληψη του Reuters και το οποίο φέρεται να περιέχει πρόταση για "αναθεώρηση των κανονισμών για τη μείωση εκπομπών CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) από τα νέα ΙΧ οχήματα επιτρέποντας τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών ρύπων και μετά το 2035".

Πέρυσι η Ε.Ε. αποφάσισε να ορίσει το 2035 ως χρονιά-ορόσημο για την απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρες που εκπέμπουν CO2, ωστόσο η πρώτη τρικλοποδιά στον υποχρεωτικό εξηλεκτρισμό των ευρωπαϊκών ΙΧ οχημάτων ήρθε μετά από πιέσεις της Γερμανίας, καταφέροντας να περάσει μια εξαίρεση για τη χρήση συνθετικών καυσίμων σε κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αυτό οδήγησε την Ε.Ε. στο να συμπεριλάβει στη νέα νομοθεσία τη δυνατότητα συνέχισης εξέλιξης συμβατικών κινητήρων και μετά το 2035 αρκεί να λειτουργούν με καθαρά, συνθετικά καύσιμα που δεν παράγουν CO2 στα καυσαέριά τους.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό τι ακριβώς πρόκειται να προτείνει το ΕΡΡ, ωστόσο στο κείμενο που διάβασαν οι συνάδελφοι του Reuters φέρεται να υπάρχει σαφής προτροπή για την "εξέλιξη προηγμένων κινητήρων εσωτερικής καύσης" και μετά το 2035.

Οι θέσεις του ΕΡΡ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα καθώς εκτιμάται πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυρίως την πρόεδρό της, Ursula von der Leyen, που αφενός ανήκει πολιτικά στο ΕΡΡ και αφετέρου βρίσκεται σε προεκλογική φάση μιας και επίκειται η εκλογή του/της νέου/ας προέδρου - οπότε το ζήτημα μάλλον θα ενταχθεί στα παζάρια του συσχετισμού δυνάμεων που θα αναδείξει το επόμενο προεδρείο των Βρυξελλών.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Indian Motorcycle στο Goodwood Festival of Speed Video INboxing - Voge DS 900 X »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon