.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 13:16

Honda – Ενσωμάτωση πίσω κάμερας σε κράνος

Συλλογή δεδομένων για εφαρμογές που αφορούν την ασφάλεια

Πληθαίνουν οι πατέντες από τους κατασκευαστές, σε ένα νέο πεδίο συστημάτων ασφαλείας, τα οποία έχουν την ικανότητα να “αντιλαμβάνονται” τρισδιάστατα τον χώρο γύρο από την μοτοσυκλέτα, εντοπίζοντας οχήματα και μετρώντας την απόσταση από αυτά.

Η χρήση τέτοιων συστημάτων μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές. Από απλή ενημέρωση / προειδοποίηση του αναβάτη με ηχητικά και οπτικά σήματα για την επικίνδυνη εγγύτητα άλλων οχημάτων, μέχρι και στην αυτόνομη / αυτόματη ενεργοποίηση των φρένων σε περίπτωση που ένα σύστημα διαγνώσεις κίνδυνο σύγκρουσης.

Ήδη, Ducati, ΚΤΜ και πρόσφατα η Kawasaki, προετοιμάζουν τα εν λόγο συστήματα ώστε να τα ενσωματώσουν σύντομα σε μοντέλα παραγωγής. Η Honda προστίθεται επίσης σε αυτή την λίστα των κατασκευαστών, ωστόσο η δική της “άποψη” επί του θέματος, διαφοροποιείται σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ενώ λοιπόν οι μέχρι τώρα εφαρμογές, θέλουν την τοποθέτηση αισθητήρα / κάμερας σταθερά, πάνω στην μοτοσυκλέτα, η Honda ακολουθεί διαφορετικό δρόμο και τοποθετεί το νευραλγικό αυτό στοιχείο, στο κράνος του αναβάτη.

honda helmet camera 3

Μια κάμερα με δυνατότητα μέτρησης των αποστάσεων ενσωματώνεται στη πίσω πλευρά του κράνους, ενώ τα δεδομένα που συλλέγονται αποστέλλονται στην μοτοσυκλέτα μέσω ασύρματης σύνδεσης. Η ιδέα αυτή, έχει έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό πολυπλοκότητας σε σχέση με την σταθερή τοποθέτηση κάμερας στην ουρά της μοτοσυκλέτας.

Προκειμένου να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη η χρήση οπτικού σταθεροποιητή αλλά και γυροσκοπικής μονάδας που θα κινεί την κάμερα, προκειμένου το πεδίο που καταγράφεται να παραμένει σταθερό, ανεξάρτητα από τις κινήσεις του κεφαλιού του αναβάτη. Χρειάζονται επίσης, μπαταρία (άρα και διαδικασία φόρτισης), καθώς και ξεχωριστή, αυτόνομη επεξεργαστική μονάδα.

Όλα αυτά ακούγονται (και είναι) πολυπλοκότερα σε σχέση με τις άλλες εφαρμογές σταθερής στήριξης της κάμερας πάνω στην μοτοσυκλέτα, το θέμα είναι λοιπόν, ποιες είναι οι προθέσεις της Honda. Αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα, θα λειτουργεί αυτόνομα και απλά θα στέλνει ενδείξεις στο πινάκα οργάνων ή σε ένα κινητό στηριγμένο σε βάση, σχετικά με την εγγύτητα οχημάτων αλλά και τα γενικότερα  τεκταινόμενα στην πίσω πλευρά της μοτοσυκλέτας.  

Δεν θα ανήκει στα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας που εξελίσσονται, είναι κάτι διαφορετικό και επειδή έχει μια αυτόνομη φύση, χωρίς να απαιτεί την χρήση επεξεργαστικών πόρων από την μοτοσυκλέτα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά μοντέλα, χωρίς αυτά να έχουν εγκατεστημένη IMU ή ισχυρές κεντρικές μονάδες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 13:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon