.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 10:40

MXGP 2024, 20ος αγώνας, Cozar (Ισπανία)

Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Jorge Prado και Kay de Wolf.

Φτάνοντας στην Ισπανία για το MXGP of Castilla La Mancha στην πόλη Cozar, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross μας είχε χαρίσει μια απίθανη χρονιά με πολλές εναλλαγές στην κορυφή των Jorge Prado (GASGAS) και Tim Gajser (Honda), με μπαλαντέρ τον Jeffrey Herlings (KTM) που είχε μεν αρκετή απόσταση από την κορυφή, αλλά ουσιαστικά διατηρούσε ελπίδες βάσει των αριθμών για να εκμεταλλευτεί κάθε στραβοπάτημα των δύο αντιπάλων του.

Στον προτελευταίο αγώνα της Κίνας στη Σανγκάη ο Prado είχε καταφέρει να επικρατήσει του Gajser και να φύγει για το μεγάλο φινάλε με μια μονοψήφια πρωτοπορία στην κορυφή μόλις επτά βαθμών, την οποία είχε να υπερασπιστεί στον αγώνα της πατρίδας του για να στεφθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παγκόσμιος πρωταθλητής.

93088 Prado 20 MXGP Castilla 2024 JPA 22A7465

Ο 23χρονος Ισπανός φάνηκε έτοιμος από την πρώτη στιγμή, κυριαρχώντας στη RAM Qualifying Race το Σάββατο (28/9) και πλέον απέμεναν δύο αγωνιστικά σκέλη για να ξεκαθαρίσει ο φετινός τίτλος της μεγάλης κατηγορίας.

Στο πρώτο σκέλος της MXGP ο Prado εκτοξεύτηκε στη Holeshot και οδήγησε από την αρχή τον αγώνα, με τον Gajser να φτάνει γρήγορα πίσω του, με τον Herlings να φτάνει αργότερα τρίτος - αλλά ο Ολλανδός είχε ήδη μαζέψει μια ποινή τριών θέσεων εξαιτίας μιας κίνησής του εκτός των ορίων της πίστας.

Η μάχη στην κορυφή ήταν φυσικά το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος του αγώνα, ωστόσο ο Ισπανός πρωταθλητής δεν είχε καμιά πρόθεση να δώσει δικαιώματα στον Σλοβένο αντίπαλό του και κράτησε την πρωτιά ως την καρό σημαία, πανηγυρίζοντας μια σπουδαία νίκη που του έδινε 12 βαθμούς διαφορά από τον Gajser ενόψει του δεύτερου και καθοριστικού σκέλους.

Πίσω από τους δύο πρώτους, το βάθρο του σκέλους ολοκλήρωσε ο Ελβετός Jeremy Seewer (Kawasaki), καθώς ο Herlings που τερμάτισε τρίτος κατετάγη τελικώς έκτος λόγω της ποινής που είχε αποκομίσει νωρίς στον αγώνα.

GAjJSER MOTOCROSS GP 20 CAS 2024

Το δεύτερο σκέλος της MXGP, με τους Ισπανούς στις εξέδρες να στηρίζουν ένθερμα τον δικό τους αναβάτη για τον τίτλο, ξεκίνησε με τον Prado να φτάνει ξανά πρώτος στην πρώτη στροφή για τη 18η Holeshot που κατακτά τη φετινή χρονιά, με τους Herlingsm, Romain Febvre (Kawasaki) και Gajser στο κυνήγι.

Καθώς ο Prado δεχόταν την πίεση του Herlings για την πρώτη θέση του αγώνα, έκανε ένα λάθος όταν ο πίσω τροχός του πάτησε εκτός πίστας και τον έβγαλε εκτός γραμμής με αποτέλεσμα να βρεθεί τέταρτος, πίσω από τον Gajser που ήταν τρίτος.

HERLINGS MOTOCROSS GP 20 CAS 2024

Χρειάστηκε μερικές στροφές για να βεβαιωθεί πως όλα είναι καλά στη μοτοσυκλέτα του και στη συνέχεια επέστρεψε σε αγωνιστικό ρυθμό, έχοντας τον βασικού του αντίπαλο, Gajser, μπροστά του. Με δεδομένη την άνεση των 12 βαθμών διαφοράς, ο Prado δεν ξαναρίσκαρε και απλώς παρακολούθησε τον αγώνα ώστε να τερματίσει εκεί που έπρεπε για να σηκώσει τον τίτλο.

Ο Gajser προσπάθησε μα ουδέποτε βρήκε τον ρυθμό να περάσει τους δύο πρώτους και να μεγιστοποιήσει τις όποιες ελπίδες να ανατρέψει την κατάσταση, έτσι μοιραία είδε τον Herlings να κερδίζει το σκέλος με τον Febvre δεύτερο και εαυτόν τρίτο, γνωρίζοντας πως ο Prado ήταν ακριβώς πίσω του και έτοιμος να πανηγυρίσει.

Για την ιστορία, νικητής του Ισπανικού MXGP αναδείχθηκε στο σύνολο ο Prado, δεύτερος ο Gajser και τρίτος ο Herlings.

93090 Prado 20 MXGP Castilla 2024 JPA 96A5673

Ο Jorge Prado με 996 βαθμούς ανακηρύχθηκε δικαίως Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP 2024, για τον δεύτερο τίτλο του στη μεγάλη κατηγορία μετά τον περσινό, με τον Gajser δεύτερο με 986 και τον Herlings τρίτο με 944.

Στην ΜΧ2 η εικόνα ήταν εξαρχής λιγότερο αμφίρροπη απ' ότι στη μεγάλη κατηγορία. Ο Kay de Wolf (Husqvarna) ήρθε στον τελευταίο αγώνα με 36 βαθμούς διαφορά στην κορυφή της κατάταξης και θα έλεγε κανείς πως τον τίτλο μόνο μόνος του θα μπορούσε να τον χάσει.

COENEN L MOTOCROSS GP 20 CAS 2024

Ο μεγάλος του αντίπαλος όλη τη χρονιά ήταν ο ομόσταυλός του Lucas Coenen, ο οποίος μάλιστα στους τελευταίους αγώνες είχε σημειώσει συνεχόμενες νίκες, αλλά με τον de Wolf μονίμως κοντά και συνήθως στο βάθρο, η μεγάλη διαφορά δεν έλεγε να μειωθεί σε βαθμό που να του δίνει σοβαρές ελπίδες για τίτλο.

Το ίδιο έργο παίχτηκε στην Cozar, όπου ο Coenen τα έδωσε όλα και κατέκτησε τόσο τον Προκριματικό αγώνα όσο και τα δύο σκέλη του Grand Prix. Ο de Wolf ήθελε μια τέταρτη θέση στο πρώτο σκέλος για να εξασφαλίσει τον τίτλο, ωστόσο στην προσπάθειά του να αποφύγει τα ρίσκα δεν κατάφερε παρά να φτάσει έβδομος στην καρό σημαία.

Στο δεύτερο σκέλος ωστόσο ο de Wolf ανέβασε την απόδοσή του, πήρε τη Holeshot και αυτή τη φορά έμεινε κοντά στους πρωτοπόρους. Όταν δέχτηκε την επίθεση του Coenen δεν προέβαλλε ιδιαίτερη αντίσταση, προτιμώντας να αφήσει τον συναθλητή του να πάρει τα ρίσκα ενώ εκείνος ήταν σε θέση ισχύος ελέγχοντας τον αγώνα.

Στο τέλος ο Coenen πήρε τη νίκη, αλλά ο de Wolf ήταν ακριβώς πίσω του στο βάθρο, εξασφαλίζοντας ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ2 2024 με τ' όνομά του.

DEWOLF TITLE MOTOCROSS GP 20 CAS 2024

Στο σύνολο του ισπανικού αγώνα νικητής ήταν φυσικά ο Coenen, με δεύτερο τον Andrea Adamo (KTM) και τρίτο τον Thibault Benistant (Yamaha), αλλά η τέταρτη θέση του de Wolf σήμαινε πως έχασε μόλις 12 βαθμούς από τον Coenen.

Ο Ολλανδός de Wolf πήρε το πρωτάθλημα με 959 βαθμούς, με τον Βέλγο Coenen δεύτερο στους 939 και τον Γερμανό Simon Laengenfelder (GASGAS) τρίτο με 852.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MXGP 2024

Πλέον το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross ολοκληρώθηκε και η μόνη εκκρεμότητα που απομένει για το 2024 είναι το MX των Εθνών που θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου στην Αγγλία και τη Matterley Basin.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 10:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MXGP 2024, 19ος αγώνας, Shanghai (Κίνα)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon