.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 12:43

MXGP 2024, 19ος αγώνας, Shanghai (Κίνα)

Απόλυτη ανατροπή στον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς, με τον Jorge Prado να προσπερνά τον Tim Gajser για έναν τελικό-θρίλερ να στήνεται πλέον σε δύο εβδομάδες στην Ισπανία.

Μια εβδομάδα πριν το Grand Prix της Κίνας, ο αγώνα της Τουρκίας είχε προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις όταν η αντεπίθεση του Jorge Prado (GASGAS) επί του Tim Gajser (Honda) είχε μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά στους 14 βαθμούς, με τον Σλοβένο πάντως να διατηρεί την πρωτιά στην κατάταξη.

Στην Κίνα και το προτελευταίο Grand Prix της χρονιάς, τα πράγματα άλλαξαν άρδην χάρη σε ένα κάκιστο πρώτο σκέλος από πλευράς Gajser, την ώρα που όλοι οι αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μια την αφόρητη ζέστη και από την άλλη την απειλή τυφώνα που ανάγκασε τους διοργανωτές να περικόψουν και να συμπιέσουν το πρόγραμμα για να αποφύγουν τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Ο προκριματικός αγώνας RAM Qualifying Race βάσει του οποίου καθορίζονται οι θέσεις των αναβατών στη σχάρα εκκίνησης ματαιώθηκε και η κατάταξη στην εκκίνηση προέκυψε από τις επιδόσεις στις δοκιμές που είχαν προηγηθεί.

FEBVRE MOTOCROSS GP 19 CHI 20242
Jeremy Seewer (Kawasaki), Romain Febvre (Kawasaki)

Στον πρώτο αγώνα της MXGP ο Jeremy Seewer (Kawasaki) άνοιξε με μια ακόμη Holeshot και τους Ruben Fernandez (Honda) και Prado πίσω του, ωστόσο η είδηση στα πρώιμα στάδια του αγώνα ήταν η μεγάλη πτώση του Gajser όταν προσγειώθηκε στον πίσω τροχό του Glen Coldenhoff (Fantic) ρίχνοντας και τους δύο αναβάτες καθώς μάχονταν για την τέταρτη θέση.

Στην πορεία ο Seewer και ο Fernandez άρχισαν να χάνουν θέσεις καθώς ανέβαινε μαινόμενος ο Romain Febvre (Kawasaki). Ο Γάλλος έφτασε στην κορυφή στον 11ο γύρο και έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με όσα συνέβαιναν πίσω του για να πάρει την καρό σημαία.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Prado, ενώ το βάθρο του πρώτου σκέλους συμπλήρωσε ο Jeffrey Herlings (KTM) με το συνηθισμένο του φετινό μοτίβο: κακή εκκίνηση, μπλέξιμο στην κίνηση και θεϊκός ρυθμός στο κλείσιμο του αγώνα.

Το δράμα του Gajser ωστόσο έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν, στην προσπάθεια να ανακάμψει από την πτώση του, έπεσε ξανά μετά από σύγκρουση με τον Andrea Bonacorsi (Yamaha) και αναγκάστηκε να γυρίσει στα πιτς για να επισκευάσει μια ζημιά στη CFR του. Τελικώς τερμάτισε μόλις 17ος στο σκέλος και από νωρίς είδε τον Prado να του παίρνει την κόκκινη number plate ως νέος πρωτοπόρος της βαθμολογίας.

HERLINGS MOTOCROSS GP 19 CHI 2024
Jeffrey Herlings (KTM)

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP ο Prado επιτέθηκε πιο δυναμικά στην εκκίνηση και πήρε τη Holeshot και αυτή τη φορά ο Gajser κατάφερε να μείνει στο κατόπι του κυνηγώντας ανελέητα τον Ισπανό. Ατυχώς για τον Σλοβένο της Honda, ο Prado κατάφερε να τα δώσει όλα και να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα προσπέρασης για να φτάσει σε μια πολύ σημαντική νίκη, κυρίως από ψυχολογικής πλευράς. Ήταν δε τόσο εξουθενωμένος από την υπερπροσπάθεια, την έντονη ζέστη και την πυκνή υγρασία που δε μπορούσε ούτε να πανηγυρίσει, ούτε καν να δώσει συνέντευξη μετά τον τερματισμό!

Στο βάθρο τον ακολούθησε ο Gajser δεύτερος, ενώ τρίτος κατετάγη ο Febvre μετά από μάχη με τον Herlings.

Έτσι στο σύνολο του Κινέζικου GP ο Prado πήρε μια πολύ σημαντική νίκη, με δεύτερο τον Febvre και τρίτο τον Herlings.

Στην βαθμολογία ο Prado ξαναπήρε την κόκκινη number plate ως πρωτοπόρος με 943 βαθμούς, ο Gajser (936 β.) πλέον υπολείπεται επτά βαθμών και ο Herlings παρέμεινε τρίτος με 895 βαθμούς - και, όπως ο ίδιος δήλωσε, παρότι έχει μαθηματικές ελπίδες για τίτλο, ο ίδιος το ξεγράφει καθώς θα πρέπει να τα θαλασσώσουν και οι δύο προπορευόμενοί του.

Πλέον ο τίτλος θα κριθεί στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, ο οποίος θα γίνει στην Ισπανία με το κοινό προφανώς να προσφέρει το κάτι παραπάνω στον συμπατριώτη τους Prado που προσπαθεί να διατηρήσει τα σκήπτρα που κατέκτησε πέρυσι για πρώτη φορά στην καριέρα του.

DEWOLF MOTOCROSS GP 19 CHI 2024
Kay de Wolf (Husqvarna)

Στην ΜΧ2 τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, καθώς ο Kay de Wolf (Husqvarna) απολαμβάνει μια καλή διαφορά, η οποία δεν του έχει δώσει την αριθμητική εξασφάλιση του τίτλου μεν, αλλά επιδεικνύει μια εντυπωσιακή σταθερότητα στην απόδοσή του. Ο βασικός του αντίπαλος είναι ο ομόσταυλός του Lucan Coenen (Husqvarna) και τον τελευταίο καιρό κερδίζει διαρκώς, αλλά με τον de Wolf μονίμως στο βάθρο ή τις παρυφές του, οι επιπλέον βαθμοί που κερδίζει ο Coenen δεν έχουν αποδειχθεί αρκετοί για να ανατρέψουν τη βαθμολογία.

Στη Σανγκάη παίχτηκε το ίδιο ακριβώς έργο. Ο L. Coenen πήρε δύο καθαρές νίκες, αλλά ο de Wolf ήταν και τα δύο βάθρα του αγώνα, έτσι παραμένει πρώτο φαβορί για τον τίτλο.

COENEN L MOTOCROSS GP 19 CHI 2024
Lucas Coenen (Husqvarna)

Στο πρώτο σκέλος της ΜΧ2 ο L. Coenen κράτησε τον Simon Laengenfelder (GASGAS) πίσω του στη δεύτερη θέση, με τον de Wolf τρίτο.

Στο δεύτερο σκέλος της κατηγορίας των 250 cc ο L. Coenen νίκησε ξανά, αυτή τη φορά επικρατώντας του de Wolf που σαφώς δεν ήθελε να πάρει μεγάλα ρίσκα για τρεις παραπάνω βαθμούς, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Laengenfelder.

LAENGENFELDER MOTOCROSS GP 19 CHI 2024
Simon Laengenfelder (GASGAS)

Η δυσάρεστη είδηση του δεύτερο σκέλους ήταν η άσχημη πτώση του Liam Everts (KTM), από την οποία αποκόμισε ένα τραύμα στον λαιμό και μάλιστα αρχικά τρόμαξε τους παρευρισκόμενους καθώς έμεινε για λίγη ώρα ακίνητος όπως είχε πέσει.

Στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα του αγώνα της Κίνας ο L. Coenen προφανώς έφυγε με το μέγιστο των διαθέσιμων βαθμών, ο de Wolf ήρθε δεύτερος με οκτώ βαθμούς λιγότερους και ο Laengenfelder ολοκλήρωσε το βάθρο.

Ο de Wolf διατηρεί την πρωτιά του στην κατάταξη με 915 βαθμούς, με τον L. Coenen να ακολουθεί εκ του μακρόθεν με 879 και τον Laengenfelder τρίτο στους 811. Αν και μαθηματικώς ο Coenen έχει ελπίδες για τίτλο, θα πρέπει να συμβεί κάτι καταστροφικό στον de Wolf για να τον χάσει, αφού η διαφορά του είναι μεγαλύτερη από τους μισούς διαθέσιμους πόντους ανά Grand Prix.

Όλα θα κριθούν στις 29 Σεπτεμβρίου στην Cozar της Ισπανίας, όπου θα διεξαχθεί το 20ό και τελευταίο Grand Prix του Motocross για τη σεζόν του 2024.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MXGP 2024

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MXGP 2024, 18ος αγώνας, Afyonkarahisar (Τουρκία)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon