.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 10:54

Honda – Πειραματίζεται με ανακλαστήρες ραντάρ σε δίκυκλα

Σε μία εποχή που τα ηλεκτρονικά βοηθήματα αναπτύσσονται σε βαθμό που τα οχήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους, η Honda εξερευνά τις επιλογές της και προς εκείνη την κατεύθυνση.

Σήμερα η χρήση πομποδεκτών ραντάρ στα πολιτικά οχήματα, έχει πιθανώς ξεπεράσει και τα πιο τρελά όνειρα των μηχανικών που κάποτε τα σχεδίαζαν, για χρήση σε μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα. Τώρα, φθηνοί και μικροί πομποδέκτες εξοπλίζουν αυτοκίνητα αλλά και μοτοσυκλέτες, λειτουργώντας στα πλαίσια συστημάτων όπως Adaptive Cruise Control και υποβοήθησης τυφλού σημείου. Καθώς οι τάσεις δείχνουν ότι η χρήση ραντάρ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η Honda εργάζεται σε μία «παθητική» και κάπως κρυφή πλευρά της τεχνολογίας αυτής: Τους ανακλαστήρες ραδιοκυμάτων.

Βασικό πρόβλημα των δικύκλων όσον αφορά την τεχνολογία ραντάρ, είναι ότι το μικρό μέγεθος τους αλλά και το σχήμα τους, δεν παράγουν ικανοποιητική ανάκλαση των ραδιοκυμάτων, δυσκολεύοντας έτσι τους πομποδέκτες ραντάρ να τα εντοπίσουν. Εδώ έρχονται λοιπόν οι ανακλαστήρες, που ενισχύουν την «επιστροφή» προς το ραντάρ και κάνουν πιο αντιληπτή, την παρουσία του οχήματος που τους φέρει.

Ο τρόπος που το πετυχαίνουν, είναι το σχήμα και το υλικό τους: Κατασκευασμένοι από μέταλλο υψηλής ανακλαστικότητας, με πολλαπλές επιφάνειες που μπορούν να διαμορφωθούν όπως χρειάζεται, για την ανακατεύθυνση των ραδιοκυμάτων στην επιθυμητή κατεύθυνση, μπορούν να τοποθετηθούν πρακτικά οπουδήποτε στο δίκυκλο.

Η ιδέα δεν είναι πρωτοποριακή, από μέρους της Honda: Και η Suzuki αλλά και η BMW την έχουν μελετήσει, ενώ η Piaggio εξετάζει και τους «ενεργούς» ανακλαστήρες: Δηλαδή, όχι απλά κάτοπτρα για τα ραδιοκύματα, αλλά πομποδέκτες-repeaters, που θα λαμβάνουν το σήμα και θα το εκπέμπουν εκ νέου. Φυσικά, η τεχνολογία ενός «κατόπτρου», που είναι παθητική και δεν χρειάζεται ηλεκτρονικό σύστημα, είναι σημαντικά φθηνότερη.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 11:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « KTM - Παρουσίασε το νέο πολυόργανο αφής
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon