.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 20:40

KTM AMT - Παρουσιάστηκε το νέο - και manual και αυτόματο - κιβώτιο των Αυστριακών

Με κάθε επισημότητα, η KTM παρουσίασε το AMT – ή Automated Manual Transmission αν προτιμάτε,  μια επιλογή κιβωτίου ταχυτήτων που γεφυρώνει τις αυτόματες με τις χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων.

Στον πυρήνα του, το AMT επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει μεταξύ της χειροκίνητης αλλαγής ταχυτήτων στο M Mode χωρίς συμπλέκτη και ενός πλήρως αυτοματοποιημένου κιβωτίου ταχυτήτων στο A Mode. Μόλις μπει η 1η ταχύτητα και αυξάνοντας τις στροφές του κινητήρα, ο φυγόκεντρος συμπλέκτης εμπλέκεται και θέτει τη μοτοσυκλέτα σε κίνηση. Αυτό διευκολύνει πολύ την εκκίνηση σε περιστάσεις όπως πχ. σε μια ανηφόρα ή στους ελιγμούς με αργή ταχύτητα, ιδιαίτερα σε μια μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα. Επιπλέον, είναι αδύνατο να σβήσει ο κινητήρας, κάτι που από μόνο του είναι ένα τεράστιο όφελος για τον αναβάτη.

AMT24B.jpg

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κιβώτια ταχυτήτων μοτοσυκλετών, το AMT διαθέτει μια σειρά ταχυτήτων P – N – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6, με το P να δηλώνει Park για να αποτρέψει τυχόν ανεπιθύμητη κύλιση χάρη σε ένα "πέλμα" ασφάλισης μέσα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Και οι δύο θέσεις Park και Neutral μπορούν να επιλεγούν μόνο χρησιμοποιώντας το μοχλό αλλαγής ταχυτήτων στο διακόπτη του τιμονιού, ανεξάρτητα από το αν ο κινητήρας λειτουργεί ή όχι, με το μπροστινό ή το πίσω φρένο να χρειάζεται να πατηθεί για να μπει η 1η ταχύτητα.

AMT24C.jpg

Όσον αφορά την ταχύτητα αλλαγής ταχυτήτων, το κιβώτιο ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω της ECU και της μονάδας ελέγχου κιβωτίου ταχυτήτων. Οι αλλαγές εκκινούνται από έναν ηλεκτρομηχανικό ενεργοποιητή αλλαγής ταχυτήτων, ο οποίος περιστρέφει την καμπάνα. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή ταχυτήτων διαρκεί 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, κάτι που είναι συγκρίσιμο με ένα παραδοσιακό κιβώτιο ταχυτήτων που χρησιμοποιεί Quickshifter+. Ωστόσο, ενώ τα πλεονεκτήματα ενός αυτοματοποιημένου κιβωτίου ταχυτήτων είναι καλά τεκμηριωμένα, το... μεγάλο κόλπο του AMT έγκειται στη χειροκίνητη λειτουργία του.

Στη λειτουργία M, ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει σκόπιμα ταχύτητες χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό λεβιέ ταχυτήτων στην αριστερή πλευρά του κινητήρα ή με την αλλαγή ταχυτήτων στον αριστερό διακόπτη. Αυτό έγινε με την προσεκτική μηχανική του κιβωτίου ταχυτήτων AMT για να διατηρήσει τις παραδοσιακές αναλογίες του κιβωτίου ταχυτήτων, παράλληλα με τη διατήρηση του βάρους στο ίδιο επίπεδο. Το σύστημα AMT επιτρέπει επίσης στους αναβάτες μια ευρεία γκάμα διαμορφώσεων ρύθμισης, με τις λειτουργίες Shifting να λειτουργούν σε συνδυασμό με τα προγράμματα οδήγησης, ώστε να επιτρέπουν ατομικές προτιμήσεις, ανεξάρτητα από την εφαρμογή.

Το ολοκαίνουργιο AMT θα είναι αρχικά διαθέσιμο σε επιλεγμένα επερχόμενα μοντέλα KTM, με περισσότερες επιλογές να προστίθενται στη γκάμα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεχνική ανάλυση – Νέο SYM ADXTG 400 2025
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon