.
Κατηγορία Vespa
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 15:22

Test – Vespa Primavera Elettrica 2024

Ηλεκτρική… άνοιξη!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μια νέα άποψη της «μικρής» ηλεκτρικής Vespa ήρθε από την Piaggio φέτος, η οποία την ενσωματώνει σε δύο υπάρχουσες γκάμες της αλλά και την προικίζει με αφαιρούμενη μπαταρία.

Vespa Primavera Elettrica 2024 Τιμή: Από 5.199 ευρώ (με επιδότηση: Από 3.941 ευρώ)

Η ηλεκτροκίνηση είναι ακόμα ένα μεγάλο ερωτηματικό, στην κινητικότητα. Θα γίνει; Δεν θα γίνει; Όποια και να είναι η απάντηση, τελικά, για την μετάβαση μεγάλης κλίμακας, ακόμη και οι πιο δύσπιστοι δεν γίνεται να αρνηθούν τα θετικά ενός scooter με ηλεκτροκίνηση και αφαιρούμενη μπαταρία – πόσο μάλλον όταν το εν λόγω scooter είναι και κατηγορίας μοτοποδηλάτου. Φορτίζεις οπουδήποτε, ξεχνάς το βενζινάδικο και οδηγείς ακόμα και αν έχεις δίπλωμα αυτοκινήτου. Μακράν η ευκολότερη μετακίνηση!

Η Vespa μας είχε παρουσιάσει την Elettrica ήδη από το 2019, ως μια νέα σειρά μοντέλων στην γκάμα της. Αρχικά με την Elettrica 50 και στην συνέχεια και με την Elettrica 70, μετά από 5 χρόνια στις αγορές, έρχεται και ο επαναπροσδιορισμός. Η «μικρή» Elettrica γίνεται μέρος των σειρών Primavera και Sprint. Το τι αλλάζει, θα το δούμε αναλυτικά στις επόμενες γραμμές μας.

H «αφομοίωση» στην γκάμα και η κρίσιμη αλλαγή-κλειδί

Η Elettrica βασιζόταν εξαρχής σχεδιαστικά, στην Primavera σειρά των Vespa και τώρα, η Piaggio επέλεξε να την αφομοιώσει πλήρως σε αυτή. Δεν αγοράζεις την Elettrica 50 πια, αγοράζεις την Primavera Elettrica. Πιθανότατα η Piaggio έχει και εμπορικές προσδοκίες πίσω από αυτή την στρατηγική της – όμως ο «άσος στο μανίκι» της νέας Primavera Elettrica είναι η τιμή της. Φευ, σε καμία περίπτωση δεν την λες χαμηλή, στα 5.199 ευρώ αρχική και πόσο μάλλον για προδιαγραφές μοτοποδηλάτου (τελική 45 χλμ/ώρα), αλλά έχουμε μία μείωση τιμής πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση με την απερχόμενη Elettrica 50! Σε συνδυασμό με την επιδότηση Κινούμαι Ηλεκτρικά, το μοντέλο κατεβαίνει κάτω και από 4.000 ευρώ (3.941 ευρώ). Τώρα μάλιστα, τώρα μιλάμε.

Fatto in Italia… και στην εμφάνιση, μπιμπελό!

To «Made in Italy» παραμένει παράγοντας κύρους και ιστορίας για την Vespa, με το Primavera Elettrica να φέρει όχι απλά την πολυπόθητη σφραγίδα, αλλά και το αξεπέραστο στυλ που το όνομα της συνεπάγεται. Έμβλημα κομψότητας και προσωπικότητας, με τον συνδυασμό κλασικής σχεδίασης και μοντέρνων στοιχείων να φλερτάρει με την τελειότητα. Οι τροχοί, εμπρός και πίσω, σε κοινή θέα μέσω των «μονόμπρατσων» αναρτήσεων και πανέμορφοι, με ζάντες 5 διπλών ακτινών. Η εμπρός ανάρτηση απαρνείται ακόμη το πιρούνι, με μονό αμορτισέρ και σύστημα υστερούντα βραχίονα. Το ακαταμάχητο κορμί της Vepsa, το οποίο πλέον προστατεύεται και… νομικά, παίζει και τον ρόλο του πλαισίου (αυτοφερόμενο σασί) με τις απαραίτητες συγκολλήσεις στο εσωτερικό του, για την απαιτούμενη αντοχή.

Στην λεπτομερέστερη εξέταση από κοντά, απολαμβάνεις το χρώμιο που στολίζει πολλά από τα σημεία του μοντέλου, αγγίζεις το κάλυμμα της σέλας με την ριγωτή υφή, γίνεσαι μάρτυρας μίας υψηλής ποιότητας κατασκευής και μίας βαφής που πρέπει να διδάσκεται στις τεχνικές σχολές. Με μήκος μόλις 1.860 χιλιοστά και βάρος στα 111 κιλά (!), η Primavera Elettrica είναι ένα συμπυκνωμένο γλύκισμα, ένα… ατομικό τιραμισού! Για κάποιους, η συζήτηση τελειώνει εδώ. Καλές αγορές! Οι υπόλοιποι, παραμείνετε μαζί μας…

Τι έχει, αλλά και τι του λείπει

Βασικότερη προς το καλύτερο αλλαγή της Primavera Elettrica, η χρήση πλέον αφαιρούμενης μπαταρίας. Τέλος στην ανάγκη για κλειστό γκαράζ ή… μπαλαντέζα από το μπαλκόνι, καλωσήρθες φόρτιση παντού, μέσω απλής πρίζας και εξωτερικού φορτιστή. Η μπαταρία τοποθετείται κάτω από την σέλα χωρίς να «κλέβει» χώρο, επιτρέποντας την αποθήκευση και ενός κράνους jet ή των όποιων αντικειμένων σας, ταυτόχρονα. Η μπαταρία γεμίζει σε περίπου 3,5-4 ώρες, ανάλογα και με το πόση ενέργεια της απομένει και έχει χωρητικότητα 2,3 kWh. Αν υπολογίσουμε μια «ενδεικτική τιμή» κιλοβατώρας στα 13 λεπτά, κάθε γέμισμα σου κοστίζει μόλις  0,30 ευρώ. Στα «πλην» το βάρος της μπαταρίας, που φτάνει τα 15,6 κιλά.

Στα της πρακτικότητας ο λόγος: Όπως είπαμε, ο χώρος κάτω από την σέλα είναι αξιοσημείωτος, ενώ ένα ντουλαπάκι στην ποδιά με παροχή ρεύματος USB, «κρατά» αντικείμενα όπως πορτοφόλι, χαρτιά και το κινητό σας. Κλειδώνει μαζί με το scooter, από τον κεντρικό διακόπτη και ανοίγει με ένα πάτημα αυτού προς τα μέσα, σε οποιαδήποτε στιγμή. Βροντερή η απουσία του πλαϊνού σταντ και της ευκολίας ταχείας στάσης/στάθμευσης που αυτό φέρνει. Το πάτωμα, αν και δεν είναι τελείως επίπεδο, υπάρχει ως διαθέσιμος χώρος για κάποια μεγαλύτερα αντικείμενα.

Συμβίωση με μία ηλεκτρική Ιταλιάνα

Ας αρχίσουμε από την θέση οδήγησης – Για ένα άτομο μέσων διαστάσεων σαν εμένα, η εργονομία ικανοποιεί, ιδίως από την μέση και πάνω λόγω του αρκετά φαρδιού τιμονιού. Η σέλα είναι ιδιαίτερα μαλακή και πολλοί θα σχολιάσουν το ότι σε αφήνει να «βυθιστείς» μέσα της, άρα κλείνοντας σε ένα βαθμό τα γόνατα σου και κλέβοντας σου κάτι από την άνεση. Ο συνεπιβάτης είναι ΟΚ ως προς την σέλα και την χειρολαβή του, αλλά τα πλαϊνά πίσω «φτερά» και το φούσκωμα τους προς τα έξω μπορεί να ενοχλήσουν: στην προσπάθεια να πατήσεις τα «μαρσπιέ» στο πίσω μέρος του κεντρικού πατώματος , στρέφεις τα πόδια σε άβολες γωνίες, ιδίως για μακρύτερης διάρκειας διαδρομές. Στα θετικά της ευχρηστίας του μοντέλου, η… ανύπαρκτη αίσθηση βάρους που κάνει τις επιτόπιες μανούβρες παιχνιδάκι. Ποιος χρειάζεται… την όπισθεν (!), η οποία προσφέρεται ως mode μαζί με τις δύο χαρτογραφήσεις Sport και Eco, παρά μόνο ίσως για… φλεξ – σε συνδυασμό με το beeper α λα φορτηγό, όταν την ενεργοποιείς!

Εν κινήσει, το μοντέλο είναι ευχάριστο μεν, αλλά σε αφήνει με κάποιες προσδοκίες από την άλλη. Η τελική ταχύτητα υπαγορεύεται διά νόμου στα 45 χλμ/ώρα, αλλά εν γένει οι επιδόσεις του αρκετά ράθυμου ηλεκτροκινητήρα, σε κάνουν να θέλεις κι άλλο. Την κατάσταση αντισταθμίζει ο ακριβέστατος ηλεκτρονικός έλεγχος του μοτέρ από το γκάζι, με πραγματικά μηδενική υστέρηση στο άνοιγμα και άριστη ανάλυση ακόμα και της μικρότερης κίνησης του δεξιού σας καρπού.    

Το μικρό βάρος, οι μικρές διαστάσεις και η απίστευτη ευελιξία του συνόλου, κάνουν την Primavera Elettrica… σχεδόν ρευστή, στα δύσκολα της Αθηναϊκής πραγματικότητας και όχι μόνο. Κάνεις αναστροφή σε μισή λωρίδα, που λέει και ο λόγος, στρίβεις με τη σκέψη παντού και ελίσσεσαι αποφασιστικά χωρίς να αντιμετωπίζεις ασάφεια και νευρικότητα από το σύνολο πλαισίου-αναρτήσεων. Για τις τελευταίες ο λόγος, η λειτουργία τους στην απορρόφηση κραδασμών είναι αρκετά καλή αλλά όχι τέλεια, κυρίως όσον αφορά το πίσω αμορτισέρ.

Τα φρένα, για την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει η Elettrica, είναι απόλυτα ικανοποιητικά στη λειτουργία τους και, μάλιστα, μόλις συνηθίσεις την αναλογία δύναμης που απαιτείται, δεν θα σε ενοχλήσει ούτε το ταμπούρο στον πίσω τροχό, αλλά ούτε και θα μπλοκάρεις τον μπροστινό. (Θυμίζουμε ότι, λόγω μοτοποδηλάτου, δεν υπάρχει ABS εδώ). Μας εξέπληξαν πραγματικά, τα φώτα του μοντέλου τα οποία (προφανώς όντας LED) φωτίζουν δυνατά και σε μεγάλο εύρος και προσθέτουν σημαντικά, στην ενεργητική ασφάλεια το βράδυ.

Κινείσαι έως και 10 φορές φθηνότερα

Και πάμε στο φλέγον ζήτημα της αυτονομίας: Πόσα χιλιόμετρα βγάλαμε με μία φόρτιση; Η μέτρηση ανήλθε στα 60-61 χιλιόμετρα και μάλιστα με γκάζι… On-off, πάντα ανοικτό στο τέρμα, και στην «δυνατή» χαρτογράφηση. Μια καλή επίδοση που δεν απέχει πολύ, από τα «δηλωθέντα στα χαρτιά» 68 χλμ. της Piaggio. Στην επιλογή Eco, η τελική μειώνεται στα 35 χλμ/ώρα, άρα για τα «ελληνικά δεδομένα» πιθανώς να μην την χρησιμοποιήσετε ποτέ.

60 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, λοιπόν και εδώ έρχεται ακόμα ένα νούμερο, να μας εντυπωσιάσει. Με το κόστος φόρτισης στα 30 λεπτά του ευρώ, σημαίνει ότι κάνεις 100 χιλιόμετρα με 0,5 ευρώ κόστος ενέργειας. Τιμή που υπολογίζεται εύκολα, από 7 έως 10 φορές μικρότερη από το τρέχον κόστος της βενζίνης για την ίδια απόσταση. Και βάλε στην εξίσωση, μακροπρόθεσμα, την απλούστερη συντήρηση ενός ηλεκτρικού, καθώς δεν θέλεις λάδια-φίλτρα-μπουζί κλπ κλπ, παρά μόνο αναλώσιμα του τύπου τακάκια-σιαγόνες, άντε και μία αλλαγή «βαλβολίνες» στην μετάδοση, κάποια στιγμή…

Η Piaggio μας λέει ότι η Primavera Elettrica εξοπλίζεται με σύστημα ανάκτησης ενέργειας (δηλαδή, επαναφόρτισης της μπαταρίας κατά την επιβράδυνση με το γκάζι κλειστό), ωστόσο εμείς επιφυλασσόμαστε σε ένα βαθμό καθώς δεν προσέξαμε επιβράδυνση από το μοτέρ, αλλά ούτε και ανάκτηση στάθμης της μπαταρίας στην ένδειξη. Πιθανόν, να μιλάμε για ένα σύστημα πολύ ήπιας επενέργειας, σίγουρα πολύ διαφορετικό από αυτό της αρχικής Elettrica, που δεν σε φρενάρει έντονα όταν κλείσεις το γκάζι. Μπροστά του, ο αναβάτης βλέπει ένα όμορφο όργανο με αναλογικού τύπου βελόνα ταχυμέτρου, μαζί με μία LCD οθόνη πολλαπλών ενδείξεων – μεταξύ των οποίων και στιγμιαίας κατανάλωσης ενέργειας.

Όχημα, gadget ή και τα δύο;

Η σημερινή και ανελέητα ανταγωνιστική αγορά των scooters, έχει ήδη ανάγει τις Vespa σε μια πιο premium επιλογή, που γίνεται και με αισθητικά/στυλιστικά κριτήρια. Και αυτό είναι κάτι που και η ίδια η Vespa δεν αρνείται – το κάθε άλλο, θα λέγαμε. Δεν αγοράζεις απλά το όχημα τους, αλλά και την όλη εμπειρία συμβίωσης με αυτό. Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η Primavera Elettrica, η οποία γίνεται και ακόμη πιο «ειδική» επιλογή λόγω ηλεκτροκίνησης. Στα ατού της, θα σε κάνει να ξεχάσεις το αυτοκίνητο ή ακόμα και το μικρού κυβισμού δίκυκλο σου, για αστικές και μόνο μετακινήσεις, ενώ μπορεί να οδηγηθεί με το «καλημέρα σας», αν έχεις δίπλωμα Β αλλά όχι δικύκλου. Φυσικά αυτό έχει το αντίτιμο του υψηλότερου κόστους απόκτησης, αλλά οι επιδοτήσεις βοηθούν σε σημαντικό βαθμό και εδώ. Το θέμα, εν τέλει, είναι να θέλεις να δοκιμάσεις την ηλεκτροκίνηση – και η Primavera Elettrica είναι μία από τις ποιοτικότερες επιλογές που μπορείς να κάνεις – όπως και μία από τις ομορφότερες. Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, λοιπόν; Και τα δύο.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT Thunder 3 SV Jet

Τζάκετ: Nordcode Jackal

Γάντια: Five E3 Evo

Μποτάκια: Eleveit Diverge WP    

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Vespa
Μοντέλο Primavera Elettrica
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (€) Από 5.199 (με επιδότηση: 3.941 ευρώ)
   
Κινητήρας Ηλεκτρικός 
Τροφοδοσία Μπαταρία LG Chem, 48V, 48 Ah, αφαιρούμενη-επαναφορτιζόμενη
Εξάτμιση Δ/Α
Τελική μετάδοση Μειωτήρας με οδοντωτούς τροχούς
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αυτοφερόμενο ατσάλινο σασί, με συγκολλητές ενισχύσεις
Πλάτος 735 mm
Μήκος 1.860 mm
Ύψος Δ/Α
Ύψος σέλας 785 mm
Μεταξόνιο 1.330 mm
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Απόσταση από το έδαφος Δ/Α
Ψαλίδι Αλουμινένιο, μονόμπρατσο, με ενσωματωμένο μοτέρ/μειωτήρα
Βάρος, πλήρες 111 kg
Αυτονομία (μέτρησης) 61 χιλιόμετρα
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Σύστημα με υστερούντα βραχίονα και μονό αμορτισέρ 
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 200 χιλιοστών, δαγκάνα 2 αντικριστών εμβόλων, υδραυλικής ενεργοποίησης
Πίσω Ταμπούρο 140 χιλιοστών, μηχανικής ενεργοποίησης
   
Τροχοί / ελαστικά Michelin City Grip 2
Μπροστά 110/70-12", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 120/70-12", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp) 2,9 ίπποι (μέγιστη στιγμιαία: 4,2 ίπποι)
Ροπή (kgm στον πίσω τροχό) 20,4, μέγιστη

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 16:06

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Vespa GTS 300 Supersport
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon