.
Κατηγορία Kymco
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 18:49

Test - KYMCO Skytown 125i Top Case (2024)

Καθαρός ουρανός

Η KYMCO παρουσιάζει τον καινούργιο της φιλικό στο περιβάλλον κινητήρα Green Power σε ένα νέο σκούτερ λιτό στα μπιχλιμπίδια και πλούσιο σε πρακτική αξία.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Skytown 125i συστήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές στην έκθεση EICMA 2023 στο Μιλάνο μαζί με τον νέο μονοκύλινδρο κινητήρα Green Power που η KYMCO είχε πρωτοδείξει το 2019. Πρόκειται για μια αερόψυκτη και διβάλβιδη μονάδα που αποδίδει 11 οικονομικούς ίππους με οικολογική συνείδηση χάρη στη σχεδίαση που επικεντρώνεται στη μείωση των τριβών στα κινητά μέρη.

Με σιλουέτα που μοιάζει με μικρό GT και με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω έρχεται να δώσει την εμπορική του μάχη απέναντι σε ορόσημα όπως τα Honda PCX και Yamaha NMAX καθώς και έναν ολάκερο στρατό από αξιολογότατους αντιπάλους που πολλαπλασιάζονται διαρκώς χάρη στη δημοφιλία της κατηγορίας διπλωμάτων οδήγησης Α1 - απευθυνόμενη σε δύο πολύ σημαντικές ομάδες πελατών, τους νέους αναβάτες και τους οδηγούς αυτοκινήτων που εκμεταλλεύονται την ισοδυναμία αδειών οδήγησης Α1 και Β.

A15A9185 web

Η απλότητα είναι θεμελιώδης αξία στο Skytown 125i, καθώς η KYMCO έχει επικεντρώσει την προσοχή της στη συγκράτηση του κόστους με επιλογές όπως η κάπως παλιομοδίτικη πλέον LCD οθόνη, τα συνδυασμένα φρένα (CBS) αντί του ABS και η χρήση μιας συμβατικής κεντρικής κλειδαριάς αντί των ασύρματων (keyless) που σταδιακά εξαπλώνονται παντού.

Στον αντίποδα το στάνταρ πακέτο του σκούτερ διαθέτει όλα τα βασικά εφόδια που υπηρετούν την πρακτικότητα: αποθηκευτικούς χώρους, προστασία, κεντρικό σταντ, παροχές φόρτισης (USB-A και USB-C), ικανότατα LED φώτα και μοντέρνα σχεδίαση.

A15A9066 web

Στη σέλα που φτάνει σε ύψος 770 mm από το έδαφος θα βολευτεί κάθε ανάστημα, αν και οι ψηλοί θα βρουν λίγο πιο περιορισμένο χώρο για τα πόδια. Προσωπικά με 182 εκατοστά ύψους βρήκα ανετότατη τη θέση και οι γωνίες για χέρια και πόδια ήταν ξεκούραστες και φυσικές, ωστόσο δε χωρούσα να εκμεταλλευτώ και το μπροστινό κεκλιμένο τμήμα της ποδιάς για να απλωθώ λιγάκι.

Ευρύχωρη και φιλόξενη για δύο ενήλικες, η σέλα κρύβει από κάτω της έναν ικανοποιητικό αποθηκευτικό χώρο. Εκεί μπορεί να φιλοξενηθεί ένα ανοικτό κράνος ή κάποια full-face με μικρό εξωτερικό μέγεθος και έχει αρκετό ακόμη διαθέσιμο όγκο για άλλα πράγματα, ενώ η κεντρική βαλίτσα που περιλαμβάνεται στο βασικό πακέτο διευρύνει τις ικανότητες μεταφοράς αντικειμένων ή ενός ακόμη full-face κράνους.

A15A9183 web

Οδηγικά το Skytown 125i διακρίνεται από καλές επιταχύνσεις, με τον διβάλβιδο κινητήρα να βγάζει σταθερή επιτάχυνση από στάση ως την τελική του ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 km/h.

Η επιτάχυνση και η ρεπρίζ είναι επαρκέστατες για την καθημερινή δουλειά που καλείται να υπηρετήσει, βοηθώντας να ξεκολλάει σβέλτα από τα αυτοκίνητα, ενώ σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να κρατά αβίαστα ταχύτητες έως και 90 km/h.

A15A9165 web

Σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής η κατανάλωση κυμάνθηκε γύρω στα 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που συμπίπτει με την ονομαστική κατανάλωση που δίνει η KYMCO. Μπορεί να ανεβάσει λίγο παραπάνω, λ.χ. ως τα 2.7, σε παρατεταμένη οδήγηση κοντά στη μέγιστη ταχύτητα του σκούτερ, αλλά εξίσου εύκολα και να πέσει λίγο χαμηλότερα από τα 2.5 στην αργή κίνηση της πόλης.

Ο μεγάλος ανεμοθώρακάς του έχει το ύψος και το πλάτος για να προσφέρει καλή προστασία. Παρότι ταχύτητες που μπορεί να πετύχει το Skytown δεν είναι τέτοιες που να τον χρίζουν ως απαραίτητο, ό,τι κρατά τον χειμωνιάτικο αέρα ή τη βροχή μακριά από τον κορμό του σώματος είναι πάντα καλοδεχούμενο και εδώ κάνει άριστα τη δουλειά του.

 A15A9179 web

Οι αναρτήσεις του Skytown 125i είναι αρκετά ποιοτικές για τα δεδομένα της κατηγορίας, διατηρώντας την άνεση σε καλό επίπεδο και προσφέροντας καλή συμπεριφορά στις κλίσεις. Με τους τροχούς των 14 και 13 ιντσών (μπρος-πίσω) το σκούτερ της KYMCO διατηρεί την ευελιξία του στα στριμωξίδια του μποτιλιαρίσματος και, σε συνδυασμό με το μαζεμένο του μέγεθος, ελίσσεται εύκολα μεταξύ τετράτροχων εμποδίων στον δρόμο.

Στα φρένα του θα βρούμε μια τριπίστονη δαγκάνα μπροστά, η οποία συνδυάζεται με τη μονοπίστονη πίσω υπό το σύστημα CBS. Η δύναμη πέδησης επαρκεί πλήρως για τη δύναμη του σκούτερ, ενώ η συνδυασμένη λειτουργία είναι πολύ καλά σχεδιασμένη ώστε η κατανομή μεταξύ των δύο τροχών να εξασφαλίζει στην πράξη αποτελεσματικό φρενάρισμα, απομακρύνοντας ενδεχόμενο απρόβλεπτο μπλοκάρισμα κάποιου τροχού.

A15A9176 web

Με το Skytown 125i Top Case η KYMCO εμπλουτίζει τη γκάμα των 125αριών σκούτερ της με μια πρόταση που συνδυάζει καλή τιμή με αποτελεσματικότητα. Είναι σαφές πως οι επιλογές στον εξοπλισμό δεν αποσκοπούν στο να προσφέρουν το πιο εξελιγμένο ή πλούσιο μοντέλο στην κατηγορία, αλλά περισσότερο να σταθούν με αξιώσεις απέναντι στον ευρύτερο ανταγωνισμό - συμπεριλαμβανομένων και των Κινέζων που έχουν έρθει τα τελευταία λίγα χρόνια - ποντάροντας και στην αναγνωρισιμότητα του ονόματος KYMCO στην αγορά.

Στα €2,645 θα βρεις και φθηνότερα και ακριβότερα μοντέλα στην αγορά, με την τιμολόγηση του Skytown 125i Top Case να το φέρνει πιο κοντά στο κάτω άκρο της ομάδας των άμεσα ανταγωνιστικών του μοντέλων. Στα χρήματα αυτά αποκτάς ένα σκούτερ-εργαλείο για κάθε μέρα, με εξοπλισμό που δουλεύει σωστά, εξίσου ικανό να τα βάλει με το ασφυκτικό μποτιλιάρισμα όσο και να χαρίσει ευχάριστες βόλτες.

A15A9095 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Τζάκετ: Nordcode Aero

Γάντια: Five E3 Evo

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο KYMCO Skytown 125i Top Case (2024)
Αντιπρόσωπος Mototrend
Τιμή (€) 2,645
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 125
Συμπίεση Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52.4 x 57.8
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο ταχυτήτων Διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 1,940 x 750 x 1,340
Μεταξόνιο (mm) 1,320
Ύψος σέλας (mm) 770
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg) 118 (στεγνό)
Ρεζερβουάρ (l) 7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ / προφόρτιση ελατηρίων
   
Ελαστικά Kenda (tubeless)
Mπροστά 110/70-14
Πίσω 130/70-13
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Δίσκος 200 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, CBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 11 / 8,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 1.1 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 19:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - KYMCO AK 550 Premium Video Test Ride - Kymco Skytown 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon