.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 14:02

Αττική Οδός – Νέα εποχή από την Κυριακή, μείωση διοδίων και άλλες αλλαγές

Τα νέα δεδομένα της λειτουργίας της Αττική Οδού, από την Κυριακή και για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Φτάνει η ώρα για την αλλαγή του καθεστώτος παραχώρησης της Αττική Οδού, δηλαδή ο αυτοκινητόδρομος θα περάσει στα χέρια νέας εταιρείας λειτουργίας/συντήρησης/εκμετάλλευσης, πιο συγκεκριμένα την «Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση ΜΑΕ», η οποία θα έχει την ευθύνη της για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η μεγαλύτερη είδηση που αφορά την αλλαγή παραχωρησιούχου, για το κοινό, είναι προφανώς η αναμενόμενη μείωση του αντιτίμου των διοδίων για αυτοκίνητα, από τα 2,80 ευρώ στα 2,50 ευρώ. Οι νέες τιμές (για τις μοτοσυκλέτες και για τα άλλα οχήματα, αναμένεται η ενημέρωση μας για τα ποσά) θα πρέπει να ισχύσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, μετά την παρέλευση της πρώτης 5ετίας, δεν αποκλείεται η υιοθέτηση συστήματος κυμαινόμενων διοδίων, με «δυναμική τιμολόγηση»: Με απλά λόγια, αύξηση και μείωση του αντιτίμου μέσα στην ίδια μέρα, ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Τι προβλέπεται για τα e-pass και τα άτομα με αναπηρία

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, υπό το νέο καθεστώς παραχώρησης, τα άτομα με αναπηρία απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής διοδίων (επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία και σε αναπήρους πολέμου βαριάς αναπηρίας), ενώ όσοι έχουν στην κατοχή τους πομποδέκτες e-pass, θα συνεχίσουν κανονικά να τους χρησιμοποιούν χωρίς ανάγκη περαιτέρω ενεργειών. Σύμφωνα ωστόσο με τα ίδια ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται ότι οι χρήστες e-pass θα επωφελούνται από μία ακόμη χαμηλότερη τιμή, από τα 2,50 ευρώ (όπως ισχύει σήμερα, που η τιμή διέλευσης με πομποδέκτη είναι 2,55, αντί για 2,80 ευρώ).

Τοποθέτηση από την ΕΕΚΕ: Η Αττική Οδός δεν είναι πολυτέλεια

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εξέφρασε μία σειρά θέσεων εν όψει των αλλαγών αυτών, τονίζοντας ότι πρέπει να προβλέπεται μία ασφαλιστική δικλείδα από το Κράτος προς τον παραχωρησιούχο, περιορίζοντας την πλήρη ελευθερία του για αναπροσαρμογή τιμών διελεύσεων ακόμα και ετησίως, αλλά και την θέσπιση εκπτώσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Αποστείλαμε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας κο Μητσοτάκη, κοινοποιούμενη στους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Μεταφορών, επισημαίνοντας ότι από τις ρυθμίσεις της Σύμβασης Παραχώρησης αλλά και από την απουσία οποιασδήποτε εξειδίκευσης της εξαγγελίας αναφορικά με τους συνδρομητικούς χρήστες της Αττικής Οδού (που αποτελούν πολύ μεγάλη μερίδα χρηστών), συνάγεται ότι η ανακοίνωση μείωσης του τέλους κατά 0,30 ευρώ, μόνο προσωρινά και μερικώς μπορεί να αποφέρει οφέλη στους καταναλωτές. Και τούτο διότι αφήνεται πλήρες και αποκλειστικό δικαίωμα στον παραχωρησιούχο τόσο να αυξάνει κάθε έτος τα τέλη διοδίων, να αυξάνει το Βασικό Τέλος Διοδίου αλλά και να μην χορηγεί (παρά μόνο αν ο ίδιος επιθυμεί) οποιαδήποτε έκπτωση στους χρήστες, συνδρομητικούς ή μη, της Οδού. Τον καλούμε δε όπως παρέμβει έτσι ώστε στη Βουλή, όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου για την κύρωση της Σύμβασης, η όποια μείωση να είναι μόνιμη και διαρκής, να μετακυλιστεί και στους νυν συνδρομητές της Αττικής Οδού που διαθέτουν συνδρομητικά προγράμματα αλλά και να επιβληθεί η υποχρέωση και όχι το δικαίωμα στον παραχωρησιούχο για την εφαρμογή πολιτικών εκπτώσεων στους συχνούς χρήστες, όπως γίνεται και σήμερα.

Η Αττική Οδός δεν είναι πολυτέλεια για τους οδηγούς της Αθήνας, είναι απαραίτητο εργαλείο για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, συντελεί στην εξυπηρέτηση του κεκτημένου της ελευθερίας των μετακινήσεων και, από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές/χρήστες αυτής.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 14:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Benelli γιορτάζει την επιτυχία της Benelli Week 2024
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon