.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 16:57

KTM Group – Πολύ δύσκολο το 1ο εξάμηνο 2024 με ζημίες και απολύσεις

Οικονομική αστάθεια και δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, μαζί με μεγάλα προβλήματα στο κομμάτι των ποδηλάτων, έχουν δημιουργήσει σύννεφα πάνω από τα κεντρικά της αυστριακής εταιρείας.

Με μία δύσκολη κατάσταση είναι αντιμέτωπο το Pierer Mobility Group, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024, που καταδεικνύουν ζημίες και οδηγούν το γκρουπ σε δραστικές αποφάσεις. Μάλιστα, ο Hubert Trunkenpolz προχώρησε και σε δηλώσεις στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας μερίδιο ευθύνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομέαν  που δημοσιεύει το Pierer Mobility Group, κατά το πρώτο 6μηνο του 2024 σημειώθηκε τζίρος μειωμένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (ανήλθε στο 1,007 δις. ευρώ), ενώ τελικά  το γκρουπ σημείωσε ζημίες της τάξης των 172 εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που κατά το ανάλογο διάστημα του 2023 είχε σημειώσει κέρδη 53 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, το EBITDA της εταιρείας  

Σύμφωνα με την ίδια επίσημη ενημέρωση από το group, τα αποτελέσματα αυτά έρχονται λόγω της ασταθούς οικονομικής κατάστασης αλλά και των ταραχών στην αγορά μοτοσυκλέτας, με μειώσεις πωλήσεων στην Β. Αμερική, την Αυστραλία και την Κίνα.  Παράλληλα, προβληματική αποδείχθηκε η αγορά των ποδηλάτων, η οποία έχει περιέλθει σε καθεστώς υπερπροσφοράς.

Παράλληλα, η KTM Group έχει προχωρήσει σε απολύσεις, με το δυναμικό της να ανέρχεται πλέον στα 6.024 άτομα, από 6.314 στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2023.

Ειδικότερα στο κομμάτι των μοτοσυκλετών, ο τζίρος έχει μειωθεί επίσης κατά 27%, ενώ η κερδοφορία ουσιαστικά κατέρρευσε, στα 11 εκατ. ευρώ, από 196 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν το Α΄Εξάμηνο του 2023.

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η Pierer Mobility έχει σχέδιο μέτρων για εξυγίανση και αναμένει βελτίωση αποτελεσμάτων, αναφέροντας συγκεκριμένα:

  • Περαιτέρω μείωση κόστους λειτουργίας με απολύσεις 200 ακόμα ατόμων και μείωση όγκου παραγωγής κατά -25% για το 2024,
  • Αύξηση της αποτελεσματικότητας της ανάπτυξης προϊόντων, με την premium στρατηγική στο προσκήνιο και την επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας και ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους εταίρους του γκρουπ,
  • Συστηματική αναδιάρθρωση του τομέα ποδηλάτων, που δημιουργεί ζημίες, με επανευθυγράμμιση του τομέα και εστίαση στο premium κομμάτι

Σημειώνεται παράλληλα, ότι η ενσωμάτωση της MV Agusta στο γκρουπ βαίνει «κατά το σχέδιο», όπως και το ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα για την εξασφάλιση της λειτουργίας της εταιρείας, ενώ παρά το αυξημένος χρέος, η δομή της χρηματοδότησης είναι σταθερή.

O Hubert Trunkenpolz, σε συνέντευξη του στα γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης, παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στρατηγικής στο Group, με αποτέλεσμα να «γίνει ζημιά στην KTM». Μένει να δούμε αν οι αλλαγές που θα γίνουν, θα φέρουν αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 17:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon