.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 15:31

ΑΛΜΚΕ Κέρκυρας – Η λέσχη μοτοσυκλέτας που πήρε την πυρασφάλεια του νησιού στα χέρια της

Απέναντι σε όλους – την αηδιαστική αδιαφορία των αρχών, τον πόλεμο από «καλοθελητές» αλλά και τον ωχαδελφισμό των ίδιων των κατοίκων της Κέρκυρας, οι μοτοσυκλετιστές της λέσχης ανέλαβαν μόνοι τους ένα δύσκολο έργο – με ελάχιστη υποστήριξη.

Ρεπορτάζ - κείμενο: Απόστολος Μιστιλόγλου

Ελλάδα και πυρασφάλεια είναι μία ιστορία πονεμένη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία δυστυχώς έχουμε γίνει μάρτυρες τεράστιων καταστροφών δασών και φύσης, από πυρκαγιές – την ίδια στιγμή που οι διαμαρτυρίες για την λειτουργία των κρατικών μηχανισμών δίνουν και παίρνουν. Κάπου εδώ, αναδεικνύεται μία ακόμη ιστορία μοτοσυκλετιστικού μεγαλείου – γιατί κάποια πράγματα πρέπει να τα λέμε. Η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Έτσι λοιπόν, με έναυσμα μία δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα και την έρευνα που ακολούθησε, ήρθαμε σε επαφή με την ΑΛΜΚΕ – Την Αθλητική Λέσχη Μοτοσυκλέτας Κέρκυρας, η οποία από το 2023 έχει αναλάβει εθελοντικά, δράσεις πυροπροστασίας του νησιού. Το αυτονόητο; Σε καμία περίπτωση – υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που πληρώνονται για να κάνουν ακριβώς αυτό. Η Λέσχη όμως το κάνει αμισθί. Γιατί; Επειδή σε κάποια πράγματα έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Προστατεύοντας το νησί κόντρα σε όλους – «Στο δασαρχείο είναι... ξαπλωμένοι!»

Η τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λέσχης, διήρκεσε δεκάδες λεπτά. Οι δηλώσεις του χειμαρρώδεις, που φανέρωναν την αγάπη του ίδιου αλλά και της λέσχης για το νησί και την φυσική του ομορφιά, αλλά και την αγανάκτηση για την ολιγωρία και την αδιαφορία σχεδόν όλων. «Καμία αρχή δεν μας έχει στηρίξει. Πήγαμε στο δασαρχείο να μιλήσουμε για την πυρασφάλεια και... μόνο που δεν ήταν ξαπλωμένοι!» καταγγέλει ο πρόεδρος. «Έχουμε μια κάποια στήριξη από δωρεές αλλά και χορηγίες κάποιων εταιρειών, τις οποίες ευχαριστούμε. Αλλά αυτό δεν είνα αρκετό.» Τον ρώτησα αν η οικονομική βοήθεια που δέχθηκαν ήταν αρκετή. «Δεν ενδιαφέρθηκε ο κόσμος. Μαζέψαμε 870 ευρώ. Αγοράσαμε απαραίτητο εξοπλισμό με αυτά, αλλά έως εκεί. Οι κάτοικοι του νησιού δεν ανεβαίνουν καν στα πόστα μας να μας φέρουν έστω νερό.» μας είπε ο κ. Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι οι χρηματικές ανάγκες μίας τέτοιας δράσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

«Πως ξεκινήσατε την δράση της πυρασφάλειας;» τον ρώτησα και ο πρόεδρος μας θύμισε την ιστορία της ακύρωσης του αγώνα Enduro της Κέρκυρας, το 2023. «Τότε, μας είχαν κατηγορήσει σωρηδόν ότι δεν σεβόμαστε το περιβάλλον και άλλα τέτοια. Έτσι, αποφασίσαμε με την λέσχη να προσφέρουμε εθελοντική πυρασφάλεια στο νησί. Ανεξάρτητα από όλους. Για να αποδείξουμε εμπράκτως τον σεβασμό στην φύση και να προστατέψουμε τον τόπο μας».

Μία όμως αρχή πραγματικά λειτούργησε όπως πρέπει και η λέσχη μας το επισήμανε επανειλημμένα: Η Πυροσβεστική. «Όπου τους λέγαμε ότι βλέπαμε φωτιά, πήγαιναν καρφί.» δηλώνει ο πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που η Πυροσβεστική -πολλές φορές υποστελεχωμένη και με ελλείψεις σε μέσα και πόρους- ανταποκρίνεται κατά γράμμα στο καθήκον που έχουν αναλάβει απέναντι στην κοινωνία.

Παρατηρητήρια, μοτοσυκλέτες και κρυμμένες κάμερες – Έτσι βλέπει τις φωτιές η ΑΛΜΚΕ

Η οργάνωση της λέσχης για την εθελοντική αυτή πυρασφάλεια είναι αξιοζήλευτη ακόμη και από ορισμένες... «επίσημες» αρχές. Ζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες. «Το ορεινό ανάγλυφο του νησιού μάς το κάνει πιο εύκολο. Βρισκόμαστε ψηλά και μπορούμε να βλέπουμε τις φωτιές από την πρώτη στιγμή. Έχουμε επιφυλακή σε διάφορα πόστα-πυροφυλάκια, με εναλλαγές βαρδιών κάθε 6 ώρες. Εννοείται όχι έχουμε ασυρμάτους και αριθμημένα γιλέκα, έτσι μπορούμε να επικοινωνούμε ταχύτατα ο ένας με τον άλλον και να ενημερώνουμε άμεσα την πυροσβεστική» μας εξηγεί ο πρόεδρος. «Σε κάθε πόστο έχουμε 4 άτομα. Παράλληλα κάνουμε και περιπολίες με μοτοσυκλέτες. Φτάνουμε και σε πολύ δύσβατα σημεία. Φροντίζουμε να μην μας ξεφύγει τίποτα. Όπως διάβασες και στο Facebook κάνουμε δημοσιεύσεις αμέσως μόλις δούμε κάτι και όλα τα μέλη της λέσχης, είμαστε 380 άτομα περίπου, τρέχουν σε δράση».

Η Λέσχη κάνει κατά κύριο λόγο επιφυλακή και παρατήρηση, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει και σε κανονικές επιχειρήσεις πυρόσβεσης αν χρειαστεί. «Μέλη μας έχουν κάνει τα αυτοκίνητα τους υδροφόρες, έχουν βάλει δεξαμενή στο πίσω μέρος. Μπορέσαμε και προλάβαμε μάλιστα και μία φωτιά χάρη σε αυτούς» μας λέει.

Η μέθοδος της λέσχης φαίνεται ότι λειτουργεί πολύ καλά. «Φέτος μόνο προλάβαμε 20-25 φωτιές, τις εντοπίζαμε και μέσα στο μισάωρο τις έσβηναν.» Πράγματι, ακόμα και πριν από 19 περίπου ώρες, η ομάδα ενημέρωσε για φωτιά στην πειροχή Ρόπα της Κέρκυρας, όπου και επενέβη η πυροσβεστική θέτοντας την υπό έλεγχο – σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή.

Σημαντικό ρόλο στην φετινή επιχείρηση της Λέσχης, έπαιξαν και οι κρυμμένες κάμερες, που τοποθετήθηκαν σε διάφορα κρίσιμα σημεία. «Βάλαμε τις κάμερες γιατί οι καταγγελίες για εμπρησμούς ήταν πολλές. Θέλαμε να τσακώσουμε έστω έναν» μας λέει ο κ. Πρόεδρος, συνεχίζοντας: «Συνήθως το πρόβλημα είναι καλώδια, μετασχηματιστές και κολώνες».

Έπιασαν επ’ αυτοφώρω ύποπτο εμπρησμού

Μία ήταν η περίπτωση, σύμφωνα με την Λέσχη, που έπιασαν «στα πράσα» άτομο ύποπτο εμπρησμού, ενημερώνοντας άμεσα τις αρχές. «Ανέβηκε ένα τζιπ πράσινο, σε συγκεκριμένο σημείο, βγήκε άτομο από μέσα και πέταξε ένα μπουκάλι μπύρας στην ύπαιθρο. Όμως οι δικοί μας τον είδαν αμέσως και τον πήραν στο κυνήγι! Δυστυχώς ο τύπος ξέφυγε... Έπιασε ο εθελοντής μας το μπουκάλι και έκαιγε, ήταν γεμάτο με βενζίνη! Κάναμε αμέσως αναφορά για ύποπτο με πράσινο αυτοκίνητο 4x4 στις αρχές και επενέβη η αστυνομία κάνοντας ελέγχους στο νησί. Προφανώς ταλαιπωρήθηκαν και πολλοί αθώοι λόγω του περιστατικού αυτού. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο για την εξέλιξη της υπόθεσης».

Ζητούν απλώς την όποια ενίσχυση του κόσμου

Μπορεί η ΑΛΜΚΕ να ανέλαβε αυτό το έργο εθελοντικά, όμως ο κ. Πρόεδρος επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο χωρίς πόρους. «Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της λέσχης είναι ανοικτοί, οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει. Αυτή είναι η στήριξη που θέλουμε, οικονομική βοήθεια.» Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευση τους πριν λίγες ημέρες: «Αυτό μπορέσαμε αυτό κάναμε οι αμισθοι !! μακάρι να το έκαναν και άλλοι σύλλογοι ποδόσφαιρο. μπάσκετ. περηπατητες. η δασαρχεία, και διάφοροι άλλοι ! Βγάλαμε πάνω από 350 παιδιά έξω και 21 κάμερες σε βουνά δέντρα και καμπαναρια τις οποίες τις δανειστήκαμε και πρέπει να επιστρέψουμε ! Εκτός από 10 ανθρώπους δεν μας βοήθησε κανένας άλλος ! και για αυτούς τους 10 καθίσαμε και ψηθηκαμε γιατί και το άξιζαν και γιατί έχουμε λόγο και τον κρατάμε ! Ο Θεός του κόσμου να σας έχει καλά ευχαριστήσουμε όσους μας βοήθησαν οικονομικά και όσους μας τίμησαν με τα καλά τους λόγια !!». Νομίζουμε ότι οι επιπλέον δηλώσεις περισσεύουν.

Το μεγάλο ευχαριστώ του Προέδρου στα μέλη της Λέσχης

Δεν γίνεται να πεις και κάτι διαφορετικό – Η λέσχη είναι τα μέλη της και η δράση των μελών της, είναι το πρόσωπο της λέσχης προς τα έξω. «Πρέπει να ευχαριστήσουμε τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά, τα μέλη της λέσχης για όλο αυτό που κάνουνε. Εθελοντικά και αμισθί, γιατί αγαπάνε τον τόπο τους, γιατί θέλουν να δείξουν ότι οι μοτοσυκλετιστές σεβόμαστε την φύση και πολεμάμε για αυτή. Πολλά ευχαριστώ στα μέλη μας, αυτό θέλω να γράψεις» μου είπε στο τηλέφωνο ο πρόεδρος. Εγώ με την σειρά μου νομίζω ότι χρωστάω και ένα προσωπικό «ευχαριστώ», όχι μόνο σε όλους όσους έδρασαν στην Κέρκυρα φέτος, αλλά σε ανθρώπους και μοτοσυκλετιστές σαν αυτά τα παιδιά της Αθλητικής Λέσχης Μοτοσυκλέτας Κέρκυρας, που έκαναν το αυτονόητο για άλλες έμμισθες υπηρεσίες, με αυτοθυσία, δικούς τους πόρους αλλά και αίσθημα ευθύνης αξιοζήλευτο. Τους ευχόμαστε καλύ δύναμη, πλέον καλή ξεκούραση για φέτος και μία καλή σεζόν για το 2025 – όσο το δυνατόν, πιο ήσυχη...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 19:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon