.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 13:22

Μία ακόμα έρευνα δείχνει τις μοτοσυκλέτες ως «το καλύτερο μέσο κινητικότητας»

Ναι, τα δίκυκλα -βενζίνης- είναι πιο καθαρά, πιο γρήγορα και φθηνότερα από όλα τα άλλα μέσα μετακίνησης εντός πόλης.

Διαμέσου και της FEMA, η γαλλική CSIAM δημοσίευσε μία μεγάλη εργασία πάνω στα δίκυκλα και στα οφέλη τους, ως μέσο μετακίνησης. Πρόκειται για μία εκτεταμένη εργασία (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ, στα γαλλικά) που καταπιάνεται με πολλές πτυχές της δίτροχης μετακίνησης, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τα πλεονεκτήματα της.

Πιο συγκεκριμένα, η εργασία καταδεικνύει ξανά ότι οι μοτοσυκλέτες είναι μακράν το ταχύτερο μέσο για να μετακινείται κανείς, μιας και οι αναβάτες δικύκλων φτάνουν στον προορισμό τους, από 10 έως 18 λεπτά γρηγορότερα και κατά μέσο όρο σε σύγκριση με οδηγούς αυτοκινήτων, ποδηλάτες αλλά και χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Άρα, υπολογίζεται ότι ο μέσος χρήστης δικύκλων, κάνοντας μία διαδρομή «σπίτι-δουλειά και πίσω» για έναν χρόνο, γλιτώνει περίπου 112 ώρες παραμονής στο δρόμο.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι τα δίκυκλα μολύνουν σημαντικά λιγότερο, σε σχέση με τα αυτοκίνητα – κατά μέσο όρο, τα δίκυκλα όλων των κυβισμών εκπέμπουν 125,3 gr CO2 ανά χιλιόμετρο, την στιγμή που τα αυτοκίνητα βενζίνης αγγίζουν τα 218, ενώ τα diesel τα 200. Μάλιστα, αξίζειο να αναφερθεί ότι το 62% των δικύκλων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, είναι κυβισμού κάτω των 250 κυβικών ανά κύλινδρο, οι ρύποι των οποίων είναι ακόμη μικρότεροι: Μόλις στα 64 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο! Επίσης, σταδιακά μειούμενες είναι και οι καταναλώσεις καυσίμου των σύγχρονων δικύκλων σε σχέση με τα παλιότερα μοντέλα.

Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, έγινε επίσης μία αναφορά σημειώνοντας ότι ακόμα τα ηλεκτρικά δίκυκλα δεν πετυχαίνουν  το ιδανικό ισοζύγιο άνθρακα που επιθυμούν, καθώς η μείωση ρύπων καταγράφεται μόλις το ηλεκτρικό δίκυκλο διανύσει πάνω από 18.500 χιλιόμετρα.

Οι μοτοσυκλέτες και τα δίκυκλα εν γένει, έχουν ως αποτέλεσμα και φθηνότερη μετακίνηση και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, σε σχέση με το αυτοκίνητο – Με ένα δίκυκλο χρειάζεσαι κατά μέσο όρο 5,7 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, ενώ για την ίδια απόσταση με αυτοκίνητο χρειάζεσαι 9,5 ευρώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 13:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon