.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 12:42

Gogoro – Στα πρόθυρα κατάρρευσης η εταιρεία ηλεκτροκίνητων scooters

Σκάνδαλο κατάχρησης δημόσιου χρήματος και ασύλληπτες οικονομικές ζημίες απειλούν το μέλλον της «μεγαλύτερης κατασκευάστριας ηλεκτρικών scooter» της Ταϊβάν.

Ακόμα ένα πλήγμα στην ειδησεογραφία για την ηλεκτροκίνηση στα δίκυκλα, καθώς επί τουλάχιστον ένα μήνα, η Ταϊβανέζικη Gogoro βρίσκεται σε μία άσχημη φάση. Η «μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών scooter στην Ταϊβάν» χάνει διαρκώς αξία στο χρηματιστήριο, ενώ μάλιστα παραλίγο να εμπλακεί σε σοβαρό σκάνδαλο κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η αποχώρηση του CEO της εταιρείας, Horace Luke, που υπήρξε υπεύθυνος για την ανάπτυξη της εταιρείας εντός και εκτός Ταϊβάν, όπως και για την πρώτη δημόσια προσφορά της εταιρείας στο NASDAQ. Δεν αποκαλύφθηκαν οι λόγοι πίσω από την αποχώρηση του Luke, όμως η τελευταία ακολούθησε σημαντικές ζημίες για την εταιρεία, όπως και το προαναφερθέν σκάνδαλο το οποίο θα δούμε τώρα.

Η Gogoro κατηγορήθηκε για κατάχρηση κυβερνητικών επιχορηγήσεων, μέσω ψευδών ισχυρισμών για εγχώρια κατασκευή των μοντέλων της. Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ταϊβάν, εταιρείες που κατασκευάζουν εντός της χώρας, δικαιούνται επιχορηγήσεων από την Κυβέρνηση. Το σκάνδαλο σχηματίστηκε με κατηγορίες, ότι η Gogoro όχι απλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις λήψης επιχορηγήσεων, αλλά χρησιμοποιεί κινεζικής κατασκευής τμήματα και ανταλλακτικά, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι παράγει εγχώρια! Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, στις 2 Οκτωβρίου, δημοσιεύθηκε ότι η Gogoro «απαλλάσσεται από τις κατηγορίες λόγω ελλιπών στοιχείων».

Η ζημιά ωστόσο έγινε, με την μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί κατά 92% και τις ζημίες να ανακοινώνονται στα 20,1 εκατομμύρια δολάρια, στο 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ το περιθώριο κέρδους μειώθηκε από το 15,2% (2023) στο 5,2%. Καθόλου καλές οι εξελίξεις, πόσο μάλλον αν οδηγήσουν στην κατάρρευση ακόμη μίας εταιρείας που ενεπλάκη στην ηλεκτροκίνηση, έστησε συνεργασίες και παρουσίασε ένα δικό της σύστημα επίλυσης του προβλήματος της αυτονομίας.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024 13:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon