.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 07:56

Suzuki - Πίστη στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, δίχως μέλλον όμως για το GSX1000R

Η Suzuki θα παραμείνει πιστή στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, με τις χαμηλές εκπομπές ρύπων να επιτυγχάνονται μέσα από επενδύσεις σε τεχνολογίες συνθετικών καυσίμων και χρήση υδρογόνου.

Παρά τους ολοένα και πιο αυστηρούς κανονισμούς εκπομπών που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές, η μάρκα έχει δηλώσει ότι αυτή η στάση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες να είναι επίσης στο πλάνο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων εισαγωγής μικρών ηλεκτρικών σκούτερ στην αγορά το επόμενο έτος, η Suzuki εξήγησε σε άρθρο που δημοσιέυθηκε MCN ότι δεν βλέπουν την ηλεκτροκίνηση ως τη μοναδική βιώσιμη απάντηση, ειδικά όταν πρόκειται για μοτοσυκλέτες μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Μοτοσυκλετών Suzuki, Shinichi Sahara δήλωσε: «Εκτός από την ανάπτυξη των EV, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης με βιώσιμα καύσιμα είναι απαραίτητη για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας να δημιουργήσουμε βιώσιμες λύσεις. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, θα παρουσιάσουμε τέσσερα μικρά ηλεκτρικά σκούτερ με μπαταρίες για χρήση όπως η μετακίνηση στο σχολείο, στη δουλειά ή στα ψώνια.

Για μοτοσυκλέτες μεγαλύτερης χωρητικότητας ωστόσο, που τείνουν να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, πιστεύουμε σε πολλαπλές προσεγγίσεις και θα εργαστούμε για να αναπτύξουμε μια ποικιλία τεχνολογιών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα είδη λύσεων για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, που δεν περιορίζονται στα EV, αλλά και σε λύσεις όπως οι κινητήρες υδρογόνου, E85, E100, βιοκαύσιμα και άλλα καύσιμα ουδέτερα από άνθρακα.

Το EV δεν είναι η μόνη λύση για την ουδετερότητα του άνθρακα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια προσέγγιση πολλαπλών οδών. Η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων δεν πρέπει να είναι ο τελικός στόχος, αλλά η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα πρέπει να είναι».

Η ανακοίνωση ακολουθεί την επιτυχία του Team Suzuki Carbon Neutral Challenge στον 45ο αγώνα Suzuka Eight Hours Endurance, στον οποίο η ομάδα έφτασε στην εντυπωσιακή όγδοη θέση, τερματίζοντας τέσσερις γύρους πίσω από τους νικητές του HRC. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ομάδα αγωνίστηκε με ένα πειραματικό GSX-R1000R που χρησιμοποίησε μια σειρά βιώσιμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου βιολογικού λιπαντικού κινητήρα από την Motul, μιας αγωνιστικής εξάτμισης από την Yoshimura με καταλυτικό μετατροπέα, ελαστικά Bridgestone κατασκευασμένα από σε μεγάλο βαθμό ανακυκλωμένο υλικό και 40% βενζίνη βιολογικής προέλευσης για την τροφοδοσία του «πράσινου» Gixxer.

Μεταξύ άλλων στόχων, το project υπάρχει για τη διερεύνηση της καταλληλότητας βιώσιμων τεχνολογιών για μελλοντικά μοντέλα παραγωγής, με μηχανικούς να αναζητούν τρόπους για να επιτύχουν απεριόριστη απόδοση και αξιοπιστία, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής σε σημείο όπου οι μοτοσυκλέτες χαμηλών εκπομπών ρύπων και υψηλής απόδοσης γίνονται οικονομικά βιώσιμα για τους κοινό.

Ο Shinichi Sahara πρόσθεσε: «Παρά τη χρήση βιώσιμων ειδών, μπορέσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ο σκοπός του project ήταν να δοκιμάσει αυτά τα στοιχεία και να ξεπεράσει νέες προκλήσεις. Τη στιγμή που φέραμε τη μοτοσυκλέτα για τη δοκιμή της Suzuka τον Ιούνιο, μπορέσαμε να προχωρήσουμε χωρίς μηχανικά προβλήματα. Η χρήση βιώσιμων αντικειμένων δεν ήταν μειονέκτημα για την επίτευξη αυτής της απόδοσης. Είναι αλήθεια, αυτά τα αντικείμενα έδωσαν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα τυπικά προϊόντα ή υλικά, οπότε εργαστήκαμε για να προσαρμόσουμε τη μοτοσυκλέτα και το στυλ οδήγησής μας για να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα», συνέχισε το πρώην αφεντικό του MotoGP.

Εντωμεταξύ, πολλοί τομείς του project είναι απίθανο να δουν το φως της μαζικής παραγωγής, ορισμένα στοιχεία όμως όπως τα οικολογικά καύσιμα, είναι πιθανό να περάσουν στις καθημερινές μοτοτσυκλέτες.

«Η τεχνολογία θα πρέπει να ανατροφοδοτηθεί στην ανάπτυξη προϊόντων. Η τεχνική ανατροφοδότηση είναι ένας από τους στόχους του project και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία με πρακτική ευρύτερη χρήση, όπως τα ηλεκτρονικά καύσιμα. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός προς τη χρήση βιώσιμων καυσίμων, παρά το γεγονός ότι το έργο μας μόλις ξεκίνησε.», με τον Sahara να συμπλήρώνει με δυσάρεστα νέα για το GSX1000R: «Πρέπει να δούμε την ισορροπία μεταξύ οικονομικής σκοπιμότητας και προϊόντος. Για αυτό, ένα νέο GSX-R1000 δεν θα ήταν βιώσιμο. Το προϊόν πρέπει να κατασκευαστεί για τους πελάτες στην αγορά τους. Εάν οι πελάτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν, δεν μπορεί να υπάρξει..».

To GSX1000R να σημειωθεί κάπου εδώ, πως αποτελεί παρελθόν από την Ευρώπη και την Ιαπωνία ένεκα εκπομπών ρύπων.

Πηγή : mcn.com

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon